20 / 04 / 2024

Sabiha Gökçen dış hatlar inşaatının yüzde 75'i tamamlandı

Sabiha Gökçen dış hatlar inşaatının yüzde 75'i tamamlandı

İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Uluslararası Havalimanı'nın dış hatlar terminalinin inşaatının yüzde 75'inden fazlası tamamlandı



İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Uluslararası Havalimanı'nın işletme hakkının devir alan İSG'nin Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Buğday, 29 ekimde açılması planlanan dış hatlar terminalinin inşaatının yüzde 75'inin tamamlandığını bildirdi. Limak Holding (LİMAK), GMR Infrastructure (GMR) ve Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) ortaklığında kurulan ve İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda mevcut terminallerin işletme hakkını 1 Mayıs 2008'de devralan İSG'nin CEO'su Gökhan Buğday, çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Havalimanının mevcut terminallerinin işletme hakkının yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonlarını ve havalimanı oteli ile CIP-VIP tesislerinin 20 yıllık işletme hakkını 1 milyar 932 milyon Euro karşılığında devralan şirket, İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Uluslararası Havalimanının yıllık yolcu kapasitesini 25 milyona çıkartacak 320 bin metrekarelik yeni dış hatlar terminali ve ekleri 29 Ekim 2009 tarihinde devreye almak üzere çalışmalarını sürdürüyor.

Gökhan Buğday, zorlu bir sürecin söz konusu olduğunu, gelecekte de her türlü ihtiyacı karşılayacak, güvenli ve modern tesisler oluşturulduğunu belirterek, inşaatın yüzde 75'inden fazlasının tamamlandığını, bölgedeki bu en büyük blok inşaatta 200 bin metrekare kapalı alanın yanı sıra otopark, otel ve diğer tesislerle bu rakamın 300 bin metrekareyi aştığını belirtti.

Yeni tesislerin İstanbul ve Türkiye'nin büyük bir ihtiyacını karşılayacağını ifade eden Buğday, Atatürk Havalimanı'nın yoğunluğunun kendilerine avantaj sağladığını, yeni uçuşların "giderek" Sabiha Gökçen'e
yönlendirildiğini anlattı.

Kentin finans ve sanayi merkezi olması,  Marmaray  bağlantısı, Anadolu Yakası'ndaki yatırım ve gelişmeleri doğrultusunda önümüzdeki dönemde İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Uluslararası Havalimanının sözü edilen değişen çehreden büyük pay alacağını ve ekonomik fayda sağlayacağını kaydeden Buğday, şunları kaydetti: "Alanda 2012 yılında 60 metre genişliğinde yeni bir paralel pist yapımı planlanıyor. Airbus 380'lerin (Kategori F) iniş ve park etmesini sağlayacak yapıya ulaşılacak. Bu çerçevede pistler arasında 1.100 metre mesafe bulunacak, aynı anda iniş ve kalkış yapabilecek uçak sayısında azami kapasiteye erişilecek. Pistler arasındaki mesafe uçakların birbirini etkilemesini engelleyecek. 2012'nin sonundan itibaren bu yatırımlarla Airbus 380'i Türkiye'ye indirebilecek konuma geleceğiz, bu da havalimanımız için bir öncelik ve avantaj olacak."

Havalimanının güvenlik sistemlerinin modern ve etkili bir şekilde yapılandırıldığını, 7,5 şiddetinde deprem olması halinde bile aksama olmadan faaliyetlerini sürdürebileceğini dile getiren Buğday, sözlerini şöyle tamamladı: "İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın depreme dayanıklılığını en üst düzeye çıkarmak amacıyla 3 bin 119 adet kazık üzerine oturtulan temel yapısının dışında, dünyada az sayıda örneği bulunan sismik izolatör sistemi kullanılıyor.

Bu sistem, deprem anında oluşan sismik yükün binaya yıkıcı bir güç aktarmayarak önemli bir kısmını absorbe ediyor. Böylece, özellikle deprem anında binanın taşıyıcı sistemini ayakta tutarak depremin etkisini azaltıyor. Yeni terminalde bu güvenliğin sağlanması için 252 kolonun her birine ve yolcu köprülerinin temeline 16 adet olmak üzere toplam 268 sismik izolatör cihazları yerleştiriliyor, depreme dayanıklılığın en üst seviyeye çıkarılması hedefleniyor. Yerleştirilen sismik izolatörler, ABD'nin aktif deprem bölgelerinden birine kurulu olan San Francisco havaalanında da kullanılmıştır."(AA)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Sabiha Gökçen dış hatların yüzde 75'i bitti
İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Uluslararası Havalimanı'nın işletme hakkını alan İSG'nin İcra Kurulu Başkanı Gökhan Buğday, 29 Ekim'de açılması planlanan dış hatlar terminalinin inşaatının yüzde 75'inin tamamlandığını söyledi. İSG'nin yıllık yolçcu kapasitesini 25 milyona çıkaracak yeni dış hatlar terminali ve eklerinin 29 Ekim 2009'da hizmete sunulması için çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Gökhan Buğday, yeni uçuşların Sabiha Gökçen'e yönlendirildiğini anlattı.
Posta

Yeni pist yapılınca A380, Sabiha Gökçen'e inecek
İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Uluslararası Havalimanı'nın işletme hakkını devralan İSG'nin CEO'su Gökhan Buğday, 29 Ekim'de açılması planlanan dış hatlar terminalinin inşaatının yüzde 75'inin tamamlandığını bildirdi.
Bölgedeki bu en büyük blok inşaatta 200 bin metrekare kapalı alan, otopark, otel ve diğer tesislerle bu rakamın 300 bin metrekareyi aştığını belirten Buğday, yeni tesislerin İstanbul ve Türkiye'nin büyük bir ihtiyacını karşılayacağını ifade etti. Buğday, Atatürk Havalimanı'nın yoğunluğunun kendilerine avantaj sağladığını, yeni uçuşların giderek Sabiha Gökçen'e yönlendirildiğini anlattı. Buğday şunları kaydetti:
60 metrelik pist
"Alanda 2012 yılında 60 metre genişliğinde yeni bir paralel pist yapımı planlanıyor. Airbus 380'lerin (A380) iniş ve park etmesini sağlayacak yapı oluşacak. 2012'nin sonundan itibaren bu yatırımlarla Airbus 380'i Türkiye'ye indirebilecek konuma geleceğiz. Bu da havalimanımız için bir öncelik ve avantaj olacak."
Gazete Habertürk

İSG'nin rakibi San Franscisco Havaalanı

İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Uluslararası Havalimanı'nın işletme hakkını devir alan İSG'nin Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Buğday, 29 Ekim'de açılması planlanan dış hatlar terminalinin inşaatının yüzde 75'inin tamamlandığını bildirdi. Buğday, zorlu bir sürecin söz konusu olduğunu, gelecekte de her türlü ihtiyacı karşılayacak, güvenli ve modern tesisler oluşturulduğunu belirterek, inşaatın yüzde 75'inden fazlasının tamamlandığını, bölgedeki bu en büyük blok inşaatta 200 bin metrekare kapalı alanın yanı sıra otopark, otel ve diğer tesislerle bu rakamın 300 bin metrekareyi aştığını belirtti. Havalimanının depreme karşı da güçlendirildiğini belirten Buğday, "Yerleştirilen sismik izolatörler, ABD'nin aktif deprem bölgelerinden birine kurulu olan San Francisco havaalanında da kullanılmıştır' dedi.

Yeni Şafak


Geri Dön