25 / 04 / 2024

Sabiha Gökçen'e ikinci pist ve kule geliyor!

Sabiha Gökçen'e ikinci pist ve kule geliyor!

Sabiha Gökçen Havalimanı' na ikinci pist ve şehrin siluetinden fark edilebilecek kule geliyor. 3 bin 500 metrelik pist için 1.3 milyar dolarlık yatırım yapılacak...




İstanbul Pendik'te Kurtköy sınırları içerisinde yer alan Sabiha Gökçen Havalimanı'na ikinci pist ve yeni kule geliyor. Havalimanında bulunan 3 bin metre uzunluğundaki piste paralel olacak yeni pist için 600 milyon doları yapım ve inşaat, 715 milyon doları kamulaştırma olmak üzere 1.3 milyar dolarlık yatırım yapılacak. 


UZUNLUĞU 3 BİN 500 METRE 

Yeni pist, 3 bin 500 metre boyunda 60 metre eninde olacak. Bağımsız operasyonlu paralel pist, A380 dahil tüm uçaklara hizmet verebilecek. Kamulaştırma bedellerinin dahil edilmediği yatırımda en önemli kalemi 300 milyon dolarla toprak işleri alıyor. İnşaat çalışmalarının ise 4 yıl süreceği belirtiliyor. 


180 HEKTARLIK ALAN 

Yıl sonuna kadar ÇED sürecinin tamamlanması hedeflenen projede kamulaştırma bedeli mal sahipleri ile karşılıklı anlaşmalar dahilinde  TOKİ  tarafından yürütülecek. Proje kapsamında 180 hektarlık alan için kamulaştırma işlemi yapılacak. İkinci pist, mevcut pistin güneyinde yer alacak. 


YENİ KULE 112 METRE OLACAK

Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki mevcut kontrol kulesi de yeni proje kapsamında yıkılacak. Yeni yapılacak kulenin yüksekliği 112, çapı da 26 metre olacak. Dünyanın en uzun kulelerinden biri olacak yeni yapı, şehrin siluetinde kolayca fark edilebilecek. Kule, geceleri ise ışıklı bir fener gibi olacak. 


Zeynel Yaman/Sabah


Geri Dön