26 / 04 / 2024

Sabuncubeli Tünel inşaatına ilişkin soru önergesi hazırlandı!

Sabuncubeli Tünel inşaatına ilişkin soru önergesi hazırlandı!

CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, Manisa'da yapımı devam eden Sabuncubeli Tünel inşaatına ilişkin soru önergesi hazırladı.



Sabuncubeli Tünel inşaatına ilişkin soru önergesi hazırlandı!


CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, Manisa'da yapımı devam eden Sabuncubeli Tünel inşaatına ilişkin soru önergesi hazırladı. Nurlu önergesindeki soruları Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'a iletti.


Nurlu önergesinde "24 Aralık 2016 tarihinde, Manisa’da yapımı devam eden SabıMcubeli tünel inşaatında yaptığınız incelemelerde, tünel açma işlemlerinin 8-9 Eylül 2017 tarihinde bitirileceğini ve “ışık gördü” töreni yapacağınızı belirtmenize rağmen, tünellerin ne zaman trafiğe açılacağı konusunda bir tarih veremediniz.


Dönemin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, Sayın Başbakan Binali YILDIRIM tarafından 10 Eylül 2011 tarihinde Sabuncubeli tünellerinin temeli atılmış ve Yap-îşlet-Devret modeliyle 2013 yılında bitirileceği sözü bizzat kendisi tarafından verilmiştir.


Tünel inşaatlarının bitirilme tarihi önce 2014 yılma, sonrada 2016 yılına ertelenmiştir. Fakat 5 yıldır süren inşaat hala bitirilememiştir." dedi.


"Manisa Valiliğinin resmi internet sitesinde de yer alan açıklamalarınızdan anladığımız kadarıyla, 2017 yılı sonunda da trafiğe açılması mümkün gözükmemektedir." diyen Nurlu "Dileğimiz bu tünellerin en kısa zamanda araç trafiğine açılmasıdır.


Ege bölgesini İstanbul ve Marmara’ya bağlayan çok önemli bu yol üzerinde yapılan tünel inşaatımn verilen sözlere rağmen bitirilmemesi, hala net bir tarih verilmemesi Hükümetinize olan güveni sarsmıştır. Vatandaşlar “ışık gördü” törenini bir aldatmaca olarak değerlendirmektedirler.


2.800 metre olarak başlanan projede bir tünelin uzunluğu 4.070 metreye çıkarılmıştır. İki tünelin toplan uzunluğu yaklaşık 8.200 metre olacaktır. Arazi yapısı, aradaki mesafe net olarak bilinmesine rağmen nedenini bilmediğimiz şekilde proje iki katma çıkarılmıştır. Buradaki bir başka belirsizlik ise tüneli yapan firmanın 11 yıl, 11 ay 11 günlük işletme süresinin ne kadara çıktığıdır.


Çünkü her araçtan 2,5 dolar, yani 8 lira 75 kuruş alınacağı düşünüldüğünde sürenin artırılması devleti çok ciddi zarara uğratacaktır.


Eskiden bu yana küçük tutulan projeler ile ihaleler verilmekte sonra proje büyütülerek yandaş firmalara haksız kazanç sağlanmaktadır. Bu nedenle Manisalı hemşerilerim Sabuncubelinde çok ciddi yolsuzluk iddiaları olduğunu dile getirmektedirler.


Tünel inşaatları başladığından bu yana Sabuncubeli ile ilgili hiçbir soru önergesine cevap verilmemiştir. Meclisten ve halktan gizlenen nedir? Bu durum şaibe iddialarını güçlendirmektedir." diyerek 8 soru sordu.


Nurlu'nun soruları

1- “Işık Gördü” töreni ne demektir? Bu güne kadar hangi tünel inşaatlarında bu töreni yaptınız?


2- Dönemin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, Sayın Başbakan Binali YILDIRIM tarafından temel atma töreninde Eylül 2013’de tünelin trafiğe açılacağı sözü bizzat verilmesine rağmen, bu tarihin üzerinden üç yıldan fazla zaman geçtiği halde inşaat neden bitirilmemiştir.


3- Tünel uzunluğunun artması nedeniyle oluşan artış için, işi yapan firmaya, fazladan herhangi bir ödeme yapılacak mıdır veya işletim süresinin artırılması imtiyazı verilecek midir? Firma bundan ne kadar para kazanacaktır?


4- Yapılan ihale ve sözleşmeye aykırı olarak işi bitirmeyen firmalar hakkında idari ve cezai yaptırım uyguladınız mı?


5- Sabuncubeli tünel inşaatı için bu güne kadar harcanan toplam para miktarı nedir?


6- İşin zamanında bitirilmemesi nedeni ile devletin uğradığı kamu zararı ne kadardır?


7- Tünelden geçen araçlardan ne kadar geçiş ücreti alınacaktır? Ücret uygulaması nasıl yapılacaktır? 

Ücret ne kadar süreyle alınacaktır?


8- Tünelin araç trafiğine açılacağı kesin tarih nedir?




Geri Dön