16 / 04 / 2024

Sabuncubeli Tüneli’nde çalışmalar yeniden başladı!

Sabuncubeli Tüneli’nde çalışmalar yeniden başladı!

Manisa arasını karayoluyla 15 dakikaya indirmek için 4 yıl önce yapımına başlanan, ancak geçen yıl yüklenici firmanın iflas etmesiyle çalışmaların durduğu Sabuncubeli Tüneli’nde çalışmalar yeniden başladı.



Manisa arasını karayoluyla 15 dakikaya indirmek için 4 yıl önce yapımına başlanan, ancak geçen yıl yüklenici firmanın iflas etmesiyle çalışmaların durduğu Sabuncubeli Tüneli’nde çalışmalar yeniden başladı. İflas eden şirketin işçilere olan borcunu devletin ödediği, tünellerin tamamlanması için yaklaşık 150 milyon lira daha harcanacağı açıklandı.


Çalışmaların devam ettiği tünelde  İzmir  girişine göre soldaki tüpte bin 500, sağdaki tüpte bin 650 metre ilerleme sağlandığı bildirildi. 2011 yılındaki genel seçimlerde Ak Parti’nin İzmir için en önemli projelerinden biri, İzmir- Manisa arasını karayoluyla 15 dakikaya indirecek olan Sabuncubeli Tüneli oldu. İlk ihaleyi de Koçoğlu Şirketler Grubu kazandı. İki tüp halinde yapılan ve toplam 8 bin 140 metresi tünel, 6 bin 500 metresi ise bağlantı yolu olan inşaata, 9 Eylül 2011 tarihinde başlandı. Ancak tünelde ilk başlarda hızlı giden çalışmalar, 4 Kasım 2014 tarihinde yüklenici şirketin iflas etmesiyle durdu.


KALYON İNŞAAT SÜRDÜRECEK


Yaklaşık 10 ay inşaatın durduğu tünellerde, bu süre içerisinde Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yeniden ihale süreci başlatıldı. Yenilenen ihale süreci de geçen Temmuz ayında sonuçlandırıldı, inşaatı da Kalyon İnşaat’ın sürdüreceği açıklandı. Yeni firmanın hazırlıklarını tamamlamasıyla da, kısa süre önce inşaata kaldığı yerden devam edildi. Sabuncubeli Tüneli’nin, hem İzmir hem de Manisa tarafındaki girişlerinde, şantiye alanları kurulduğu, ekiplerin ise, karşılıklı çalışmalarının hızla sürdüğü vurgulandı.


TAMAMLANMASI İÇİN 150 MİLYON TL HARCANACAK


İflas eden şirketin, zaman zaman protestolarla da gündeme gelen işçi borçlarını devletin ödediği belirtildi. Ayrıca şirketin 35 milyon dolarlık dış finansman kredisi de Karayolları Genel Müdürlüğü’ne kaldı. Tünelin kalan bölümleri ve bağlantı yollarının tamamlanması için, yeni bir bütçe de oluşturuldu. Buna göre tünel için yaklaşık 150 milyon TL’nin daha harcanmasının planlandığı ifade edildi.


3 KİLOMETRELİK BÖLÜMÜ TAMAMLANDI


Bir süre önce ekiplerin tam kapasiteyle çalışmaya başlamasıyla birlikte de inşaatta önemli bir ilerleme kaydedildi. Bir tüpü 4 bin 70 metre olacak olan tünellerden, İzmir girişine göre soldaki tüpte bin 500, sağdaki tüpte de bin 650 metre ilerleme sağlandı. Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü yetkilileri, tüneldeki çalışmaların 2017 yılının sonunda bitirilip, hazırlıkların tamamlanmasıyla aynı yıl içerisinde trafiğe açılmasının planlandığını söyledi.


TÜRKİYE’NİN EN ZORLU YOLLARINDAN BİRİSİ


Yapımı yılan hikayesine dönen Sabuncubeli Tüneli tamamlanınca, Ege Bölgesi’nde sürücüleri en çok zorlayan ve sıklıkla kazaların yaşandığı bölgelerden birisine de önemli bir neşter vurulmuş olacak. Türkiye’nin en uzunlarından birisi olacak tüneller sayesinde, sürücüler de, yolun kısalmasının yanı sıra özellikle kış aylarında İzmir- Manisa arasındaki zorlu ve tehlikeli bölümü tünel sayesinde kullanmayacaklar.


Milliyet


Geri Dön