27 / 04 / 2024

Sadık Özdemir: Marka olmayanın yaşama şansı yok!

Sadık Özdemir: Marka olmayanın yaşama şansı yok!

Mimart Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özdemir'e göre İstanbul'da artık marka ve konsept olmayan konut projelerinin yaşama şansı yok



Her geçen gün daha da büyüyen, serpilen, sınırları Gebze'den Çorlu'ya kadar uzanan İstanbul, Türkiye'de yaşayan insanların olduğu kadar bu kentte konut projeleri üreten firmaların da gelecek planlarını etkiliyor. Son 10 yıla bakıldığında konut sektöründe yeniden yapılanmanın ve markalı konut projeleri konseptinin ön plana çıktığı dikkat alındığında (en azından belli bir eğitim ve gelir seviyesine sahip olan kesim için) marka olmayan ve konsepti olmayan firmaların yaşama şansının olmadığı görülüyor.

Önümüzdeki bu 10 yılda da trendin bu şekilde devam edeceğini planlayan Mimart Yapı da konseptini gelecek üzerine kuran firmalardan. Mimart Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özdemir'e göre eskiden insanlar başlarını sokabilecekleri bir evleri olsun istiyorlardı ama günümüzde rekabetinde etkisiyle inşaat sektörü öylesine gelişti ki, artık proje konseptinde olmayan tekil binaların üretimi oldukça azaldı. İnsanlar ev almak istediğinde güvenlikleri var mı, deprem yönetmeliğine göre mi yapılmış, sosyal aktiviteler neler, otopark sayısı gibi... evin kalitesini arttırıcı soruların cevaplarına ikna oldukları takdirde alıma yöneliyor. Bu da başta İstanbul olmak üzere diğer büyük şehirlerde ve onları takiben büyük şehir olma potansiyeline sahip diğer şehirlerde yeni projeler üretilmesine itiyor.  Hatta öyle ki firmalar hem kendi kulvarlarında koştukları firmalara karşı fark yaratmak hem de bir önceki kendi projenin üzerine çıkmak için enerji harcıyor.

Gebze'den Çorlu'ya... İstanbul
Konuya İstanbul bazında yaklaştığımızda ise artık nitelikli proje üretilebilecek büyük arazilerin azalmaya başladığı göze çarpıyor. Mimart Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özdemir'in öngörülerine göre arazi sıkıntılarının yaşanması kapıda. Bunun sonucunda da proje üretmek için arazi üretmek ve geliştirmek gerekiyor. Önümüzdeki 10 yıl ve sonrasında büyük şehirler çevrelerine ve hinterlantlarına doğru büyümeye başlayacaklar. Mesela bundan 20 yıl önce Gebze ve İstanbul'u düşünün birbirinden oldukça uzak lokasyonlardı, bugün artık Gebze ve İstanbul birleşti. Gebze, İzmit'in ilçesi olmasına rağmen bir çok kişi İstanbul'un parçası olarak görüyor. Bugün İstanbul yavaş yavaş Çorlu ve Çerkezköy taraflarına doğru büyüyor, yakın gelecekte buralarda İstanbul'un parçası olacaklar hatta olmaya başladılar bile. Diğer bir alternatifte, inşaat firmaları merkezdeki yan yana olan eski binaları alıp yıkıp yerlerine proje konseptli yerler üretmeye başlayacaklar. Yani, kentsel dönüşüm dediğimiz olgular hız kazanacak. Ama tabi merkezde üretilen projelerin maliyetleri çevre lokasyonlarda üretilenlere göre biraz yüksek olacak.

Gelecek Ulaşım imkanları konut projelerinde mesafeyi kısaltıyor
Önümüzdeki yıllarda toplu ulaşım olanaklarının da hızla artacağını düşünüyoruz. Buna paralel olarak insanlar artık merkezde değil biraz daha rahat ve ferah ortamlarda yaşamayı tercih edecekler. Bu da büyük şehirleri ve çevre illeri değerli kılmaya devam edecek, yani büyük şehirleri iş merkezi kabul edildiğinde çevre iller de konut bölgeleri olarak düşünülebilir. Büyüme çevreye doğru bu şekilde yayılarak ilerleyecek.

Mimart gelecekte nerede duracak?
Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özdemir'e göre Mimart önümüzdeki 10'lu yıllarda sektörde var olmaya, hem de ilk sıralarda var olmaya devam edecek. Çünkü Mimart firma olarak yarınını düşünmek zorunda olduğunu bu günden hissediyor ve adımlarını da ona göre atıyor. Bu nedenle hem merkezde hem de merkeze yakın lokasyonlarda projeler üretmeye devam edecek. Şu an özellikle İstanbul'da birbirinden değerli ve güzel projeler üretiliyor olması inşaat sektöründe marka olma ve öyle kalma şartına biraz daha zorunu hale getiriyor. Bu bilinçle hareket eden Mimart, bir çok kriteri gerçekleştirmeye ve sürekli kendini geliştirmeye özen gösteriyor. Bu şartlara uymayanları sektörü elimine edecek. Firma olarak bunun bilincinde olan Mimart, müşterilerini mutlu ettiği ve taahhütleri yerine getirdiği sürece sektördeki lider firmalardan biri olmaya devam edeceğine inanıyor. Mimart Yapı, sahip olduğu bilgi birikimine, insan kaynağına ve vizyonuna güvenerek 10 yıl sonrada 50 yıl sonrada Türkiye'deki lider inşaat firmalarından biri olacak.
Milliyet


Geri Dön