26 / 04 / 2024

Şafak Hastaneleri'ne Yunanlı ortak

Şafak Hastaneleri'ne Yunanlı ortak

Yunanlı İgia'nın 48 milyon dolara Şafak Hastaneler Grubu'na ortaklığı dün atılan imzalarla resmiyet kazandı.



55 milyar Euro'lu Marfin Yatırım Grubu'na bağlı İgia, Şafak'la birlikte 80 milyon dolara iki hastane daha kuracak. Marfin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Andreas Vgenopoulos, "Türkiye'de yatırım fırsatları olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Şafak Hastaneler Grubu'na 48 milyon dolarlık yatırımla ortak olan Yunanistan'ın sağlık grubu İgia (Hygeia), 2009'da 80 milyon dolarlık yatırımla İstanbul'da iki yeni hastane kuracak. Şafak Hastaneleri ve İgia, Güney Doğu Avrupa bölgesinin en yaygın hastaneler zincirini oluşturmayı hedefliyor. Güney Doğu Avrupa pazarında yoğunlaşan Marfin Yatırım Grubu'nun sağlık sektörüne yatırım yapan kolu İgia Grubu ile Şafak Hastaneleri'nin ortaklığına ilişkin anlaşma dün İstanbul'da Yunanistan Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dimitris Avramopoulos ile Devlet Bakanı Egemen Bağış'ın da katıldığı bir toplantıyla imzalandı.

Uzmanlığını taşıyacak

Marfin Yatırım Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Andreas Vgenopoulos, sağlık hizmetleri sektörüne yapılan bu yatırımın Türkiye'deki ilk yatırımları olduğunun altını çizerek, yatırımların devamının geleceği mesajını verdi. Vgenopoulos, bu birleşme ile İgia Grubu'nun hastane yönetimi alanındaki uzmanlığını, Türk sağlık sektörüne taşımaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

55 milyar Euro ciro

Andreas Vgenopoulos, yıllık 55 milyar Euro geliri olan Marfin Yatırım Grubu'nun Güneydoğu Avrupa pazarında 42 ülkede 52 bin çalışanıyla faaliyet gösterdiğini belirterek, şöyle konuştu: "Sağlık, finans, gıda ve süt ürünleri, IT & telekomünikasyon ve deniz taşımacılığı sektörlerinde hizlet veriyoruz. İgia, sağlık hizmetleri alanında bölgenin en hızlı büyüyen gruplarından biri. Yunanistan, Türkiye, Güney Kıbrıs ve Arnavutluk'ta toplam 9 hastanesiyle faaliyet gösteriyor. İgia aynı zamanda ilaç sektörü, medikal cihaz pazarında ve sahip olduğu kök hücre bankalarıyla da hizmet veriyor."

Kriz fırsatlar yaratıyor

Andreas Vgenopoulos, bir soru üzerine, "Türkiye'de yatırım için fırsatlar olduğunu düşünüyorum. Krizde bu fırsatlar çok daha fazla. Yatırım bankacılarımız bize bu konularda öneriler getiriyor. Bu yıl sonuna kadar sağlık dışında ikinci önemli bir alana daha yatırım yapabiliriz" diye konuştu.

Üniversite kuracağız

Şafak Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Saim Öztürk, "Dünyanın global bir krizin içinde olduğu şu dönemde, Türk sağlık sektöründe böyle bir birleşmeye imza attığımız için mutluluk duyuyoruz" dedi. Öztürk, yurtdışında sağlık yatırımı yapmayı ve uzun vadede üniversite kurmayı amaçladıklarını belirtti. Türk sağlık hizmetleri uzmanlığını, yurtdışında yapılacak yeni yatırımlarla da Avrupa bölgesine taşıyacaklarının altını çizen Öztürk, bir soru üzerine, "2009'da toplam 80 milyon dolarlık yatırımla iki yeni hastane kuracağız. Bunların biri yine Gaziosmanpaşa'da olacak" yanıtı verdi.

Bağış: Yunanistan'la ilişkimiz bu yatırımla daha da güçlenecek

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Sinop'ta olduğunu belirterek, belediye başkanlığı döneminden beri tanıdığı Yunanistan Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dimitris Avramopoulos'a selamlarını ileterek başladığı konuşmasında, "Geçmişteki zor günlerdeki dayanışma bizi bugünlere getirdi" dedi. Avramopoulos, Atina Belediye Başkanı iken o dönemde okuduğu bir şiir yüzünden mahkum olan Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etmişti. On yıl önce Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin gelişmesine ilişkin her inanılmazın bugün olduğuna işaret eden Egemen Bağış, Başbakan Erdoğan'ın kızının nikah şahitliğini de Yunanistan Başbakanı'nın yaptığını hatırlatarak, şöyle konuştu: "Tüm bu gelişmeler, Avramopoulos ile Başbakan Erdoğan'ın birbirlerine uzattıkları elin neticesi. Sağlık yatırımı merhamet ve şefkat içeren bir yatırımdır. Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin böyle bir yatırımla daha da güçleneceğine inanıyoruz."

Şafak'ın toplam 500 yatak kapasiteli 4 hastanesi var

ŞAFAK Hastaneleri Grubu'nun temeli, 1998 yılında Gaziosmanpaşa'da kurulan Avrupa Şafak Hastanesi ile atıldı. 2003'te eski Ömür Hastanesi devralınarak Göztepe Şafak Hastanesi, 2004'de eski Rana Balkan hastanesi devralınarak İstanbul Şafak Hastanesi ve 2006'da JFK Hastanesi devralınarak gruba katıldı. Şafak Hastaneleri şu anda, 1300 çalışanı, 700 uzman doktoru, toplam 500 yatak kapasiteli 4 hastane, laboratuarları, teşhis ve tedavi üniteleri ile hizmet veriyor.

Sevgililer Günü'nde imza atılması güzel bir tesadüf

TÜRKİYE'ye ilk kez 1995 yılında geldiğini belirten Yunanistan Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dimitris Avramopoulos, anlaşmanın imza töreninin imzalandığı 14 Şubat'ın özel bir gün olduğuna dikkat çekerek, sözlerine Sevgililer Günü'nü kutlayarak ve Türkçe 'Merhaba' diyerek başladı. Avramopoulos, Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Belediye Başkanı olduğu dönemden itibaren ikili ilişkilerinin geliştiğini belirterek, "Bu ortaklığın ilişkileri daha da güçlendireceğini ve sağlamlaştıracağına inanıyorum" diye konuştu. Bakan Avramopoulos, Türkiye'nin AB'ye yönelmesine doğru destek verdiklerini belirterek, "Türkiye'nin AB'ye üye olmasından Yunanistan çok memnun olacaktır" dedi.

Hürriyet

Geri Dön