24 / 04 / 2024

Safi değer artışı nedir?

Safi değer artışı nedir?

Elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından düşülmesi sonucu hesaplanan safi değer artışı nedir? Yanıtı haberimizde...



Safi değer artışı nedir? 

Safi değer artışı, gayrimenkullerin değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca deniyor. Söz konusu değer artışındaki safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para üzerinden hesaplanıyor.


Ayrıca, değer artışında safi kazanç, ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından bazı oranların düşülmesi ile tespit ediliyor. 


Safi değer artışı hesaplama..

Gayrimenkullerin veya hakların elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler şu şekilde sıralanıyor;


* Söz konusu mal ve hakların maliyet bedeli, 

* Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçlar.


Yukarıda belirtilen maliyet bedelinin tespit edilemediği durumlarda maliyet bedeli yerine; Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre Takdir Komisyonunca tespit edilecek bedel esas alınıyor. Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu’nca belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit ediliyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön