04 / 05 / 2024

Safranbolu Hatice Hanım Konağı yandı!

Safranbolu Hatice Hanım Konağı yandı!

471 yıllık tarihi Hatice Hanım Konağı, belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangında tamamen yandı



Karabük'ün Safranbolu İlçesi'nde otel olarak hizmet veren 471 yıllık tarihi Hatice Hanım Konağı, belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangında tamamen yandı. Olay, gece saat 01.30 sıralarında, Safranbolu Eski Çarşı mevkiinde meydana geldi. 3 katlı Hatice Hanım Konağı'nın çatısında belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangın kısa sürede binayı sardı. Otelde şans eseri müşteri bulunmazken, konağı işleten Hatice Sarı, eşi Mustafa Sarı ve torunları 20 yaşındaki Egemen Yüksel dışarı çıkarak canlarını kurtardı.

Soruşturma başlatıldı
Takviye gelen itfaiye ekiplerinin de çalışmasıyla yangın kontrol altına alınarak söndürülürken, ahşap konak kullanılmaz hale geldi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Hatice Sarı akşam yatmadan önce her yeri kontrol ederek odasına çıktığını belirterek, "Eşim televizyonda anayasa görüşmelerini izliyordu. Yaklaşık 1 saat sonra iki genç geldi ve konağın çatısının yandığını söyledi" dedi. Mustafa Sarı ise, "Yanan konak değil tarih. Ancak biz yenisini yapacağız. Bu yangın bize değil, tarihe ve tüm Türkiye'ye zarar verdi" diye konuştu.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Tarihi konak yandı, anısı pulda kaldı

Safranbolu'da yanan 500 yıllık Hatice Hanım Konağı'nın fotoğrafları, bir pul serisinde ve kartpostallarda yer alıyordu

Karabük'ün Safranbolu ilçesi Eski Çarşı Mahallesi Pazar Meydanı'nda bulunan ve otel olarak işletilen Hatice Hanım Konağı, önceki gece saat 02.00 sıralarında bilinmeyen bir nedenle alevlere teslim oldu. Çatıda başlayan yangın kısa sürede ahşap binanın tamamını sardı. İhbar üzerine olay yerine önce Safranbolu Belediyesi itfaiyesi, ardından 125'inci Jandarma Er Eğitim Alayı ve KARDEMİR A.Ş.'ye ait itfaiye ekipleri müdahale etti. Buna rağmen yangın söndürülemeyince Karabük Belediyesi itfaiyesine haber verildi. Takviye ekiplerin de gelmesiyle yangın ancak iki saatte kontrol altına alınabildi. Alevler söndürüldüğünde ise 3 katlı konak çoktan kullanılamaz hale gelmişti. Yangın sırasında otelde kimsenin olmaması sayesinde herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Tarihi konağı 7 yıl önce satın alan ve restore ettirip otel olarak işletmeye başlayan Mustafa Sarı şöyle konuştu: "Yangın çatıdan çıktı. Olaydan 5 dakika önce buradan polisler devriye için geçmiş, daha sonra dumanı görüp hemen olay yerine gelmişler. Bana haber verdiler, ben de hemen koştum geldim. Yangın tüpleri ile müdahale ettik. Ama bina ahşap olduğu için çatıyı sarmış. Kundaklamadan şüpheleniyorum." İtfaiye yetkilileri ise yangının elektrik kontağından çıkmış olabileceğini belirterek incelemenin sürdüğünü açıkladı. Yangının ardından konakta inceleme yapan Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili ise Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan'a kendilerine geç haber verildiği gerekçesiyle tepki gösterdi.

YENİDEN RESTORE EDİLECEK
1535 yılında yapılan konağın bir önceki sahibi Saraçzade ailesiydi. 7 yıl önce Mustafa Sarı'nın satın aldığı konak aslına uygun olarak restore ettirilip 10 odalı otele dönüştürüldü. Yangın sırasında otelde müşteri bulunmuyordu. Hafta sonu nedeniyle çalışanların da izinli olduğu belirtildi. Hatice Hanım Konağı ayrıca 1978'de basılan posta pullarında yer alan tarihi 5 Safranbolu konağından biriydi. Pekçok kartpostalda da konağın resmi kullanılıyordu. İşletmeci Mustafa Sarı, konağın sigortalı olduğunu belirterek, en kısa sürede aslına uygun olarak yeniden yaptıracağını söyledi.
Sabah/Ali Faik Atay


Geri Dön