24 / 04 / 2024

Sağken toruna mal bırakmak mümkün mü?

 Sağken toruna mal bırakmak mümkün mü?

Taşınmaz mal sahibi malını istediği gibi tasarruf etme hakkına sahip oluyor.Peki sağken miras bırakılabilir mi?Sağken miras bırakma nasıl olur?Sağken toruna mal bırakmak mümkün mü?



Sağken toruna mal bırakmak mümkün mü?

Miras bırakan gayrimenkulünü istediği gibi tasarruf etme hakkına sahiptir.Ancak mirasbırakan hayattayken mal paylaşımı mümkün değildir.Kişi vefat ettiğinde miras söz konusu olabiliyor.Miras bırakan kişi vefat ettikten sonra mirasçılar hak talebinde bulabiliyor.


Mirasta yasal mirasçılar olan mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur, Çocukları da eşit olarak mirasçıdırlar.Altsoyu bulunmayan mirasçıların mirasçıları ana ve babasıdır. Bunlar da eşit olarak mirasçıdırlar. Altsoyu, ana ve babası ve onların altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, büyük ana ve büyük babalarıdır Bunlar da eşit olarak mirasçıdırlar. 


Sağ kalan eşin bulunması durumunda ise, birlikte bulunduğu zümreye göre, mirasbırakan ile arasındaki miras ilişkisi farklılık gösterebiliyor.Miras hukuku paylaşım oranlarını sağ kalan eşin durumunda ise şöyle açıklayabiliriz:


Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalıyor.Sağken toruna mal bırakmak mümkün mü?


Bunun dışında miras bırakan hayattayken istediği kişiye miras bırakabiliyor.Dedenin toruna miras bırakması da buna dahil oluyor.Bunun hukuki bir boyutu bulunmuyor.Fakat miras bırakan hayattayken paylaşımına itiraz edilebiliyor.


Örneğin kişi sağlıklı değilse,akli dengesi yerinde değilse ya da alzheimer gibi hastalıkları var ise doktor raporu ile  dava açılabiliyor. Bunun dışında kişi ölmeden bu paylaşıma itiraz edilemiyor.



Tapuda eşe devir nasıl yapılır?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön