26 / 04 / 2024

Sagra gelecek seneye kadar 10 yeni mağaza açacak!

Sagra gelecek seneye kadar 10 yeni mağaza açacak!

Türkiye'nin yerli ilaç şirketlerinden Sanovel'in sahipleri Sagra'yı aldı, Tadelle ve Sarelle markaları yeniden doğdu



Tadelle ve Sarelle'nin reçeteleri yeniden yazıldı, katkısız, transyağsız, GDO'suz soya lesitiniyle fark yarattılar. Yakında tamamen şekersiz Sarelle'sini satışa sunacak olan Toksöz Grubu'nun ikinci kuşak genç temsilcisi Ahmet Toksöz, “GDO olayı gündeme gelmeden önce biz her türlü önlemi almıştık. 2 yaşındaki ikiz bebeklerime rahatlıkla yedirebileceğim ürünler yaptık” dedi

Türkiye'nin önde gelen yerli ilaç firmalarından Sanovel'in de sahibi olan Toksöz Grubu'nun 2007'de 77 milyon dolara satın aldığı Sagra'ya ilgi her geçen gün artıyor. Bir yıllık bir tesis yenileme sürecinden sonra atağa geçen Sagra'ya ilgi GDO'lu ürünlerle ilgili haberlerle de arttı. Çünkü yenilenen Sagra ürünleri tamamen doğal. Sagra el değiştirmesiyle birlikte katkısız, transyağsız ve GDO'suz soya lesitini kullanarak üretime başladı. Sagra'ya ait tüm formüller ilaç sektörünün deneyimli ailesinin elinde yeniden hayat buldu.

“GDO olayı gündeme gelmeden önce biz her türlü önlemi almıştık” diyen Sanset Gıda'nın Genel Müdürü Ahmet Tokgöz, “2 yaşındaki ikiz bebeklerime rahatlıkla yedirebileceğim ürünler yaptık” diyor.

Şu sıralar Sarelle'nin bitteri ve Sarelle fındık ezmesi büyük ilgi görüyor. Tadelle, Gol ve Sagra markalarının yanısıra yakında tamamen şekersiz Sarelle'sini satışa sunacak olan Toksöz Grubu'nun ikinci kuşak genç temsilcisi Ahmet Toksöz'le konuştuk.

* Babanız ilaç sektöründen Erol Toksöz. Eczacılıktan geliyor...

Evet. O yüzden ben de Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği'nde okudum. TED  Ankara  mezunuyum. Fransa'da işletme masterı yaptım. İlaç imalat ve pazarlamada çalışmaya başladım. Kardeşim de benimle aynı üniversiteden aynı bölümden mezun. Baba tarafım aslen Ürgüplü. Ama Ankara'da yaşamış. Babam bir Karadeniz seyahatinde ikinci eczanesini Amasra'da açıyor. Orada annemle tanışıyor. Ankara'da yaşıyorlar. 1975 yılında ecza deposu kuruyor. Bir hacme ulaşınca İstanbul'da da depo açıyor babam.

* İmalata da geçiyor değil mi?

Evet. Daha sonra imalata geçiyor. Bir kısım lisanslı ürünün imalatını yapan ilaç şirketini devralıyor. Yabancı şirketlerle ortaklıklar yapılıyor. En sonunda Sanovel kuruluyor. 1986'dan beri yüzde 100 Türk sermayesiyle üretim yapıyoruz. Bu süre içinde hızla yol aldık. Türkiye'de bin 200 kişilik saha kadromuz var. Toplamda da 3 bin 500 kişilik bir grubuz.

İçerik tamamen doğal

* Sanset Gıda nasıl kuruldu?

Sanset bizim iç grubumuza hizmet veren bir şirketimizdi, Sagra'yı alınca farklılaştı. Ecza depolarının başında kardeşim var. Sagra'nın fabrikadaki imalatından da kardeşim sorumlu. Diğer sorumluluklar da bende.

* Çikolata üretimine girmeye nasıl karar verdiniz?

Biz farklı bir alanda da yatırım yapmak istiyorduk. Yumurtaları farklı sepetlere koymayı birçok işadamı gibi biz de planladık. Farklı sektörlere de bakıyorduk. İmalat uygulamaları benzer bir iş arıyorduk. Sonra çikolata aklımıza oturdu. İlaç sektöründe de geçmiş gerekir, bir birikime ihtiyaç vardır. Şarap ve çikolata da bence öyle. Biz TMSF'den izin alıp önce fabrikayı gezdik. Bu işin girdileri ilaca göre azdı. Hepsini çok iyi inceledik. Malum ilaç sektöründe hammadde yurtdışından geliyor. Biz “En iyi hammaddeyi alırsak yaparız” dedik. Reçete hazırlama konusunda kendimize güvendik. Dağıtım yönü çok farklıydı. Onu da tamamen yeniden düzenledik.

* Sagra bilinen bir markaydı. Tadelle ve Sarelle bir dönem en çok satılan ürünler arasındaydı. Sonra bu markalar ortadan yok oldu. Kötü bir mirası devraldığınızı düşündünüz mü alırken, bu sizi ürkütmedi mi?

Bilinen bir marka ama yoktu dediğiniz gibi. Stratejimizi de bu gerçeklerden hareketle yaptık. Tadelle'yi Tadelle yapmak vakti zamanında kolay bir iş değil. Çok iyi bir marka. Biz şimdiki koşullarda elimizdeki iyi olanaklarla en iyi şekilde yapmayı amaçladık. Yeni bir çıkışa odaklandık, bunu da başardığımızı düşünüyorum.

* İçerik değişmedi değil mi ürünlerde?

Aslında çok değişti. Yalnızca her zamanki gibi fındıkları çok taze alıyoruz, kavrulma makinesi de çok özel. Fındığın kokusu kaybolmuyor, özel bir madde kullanılmıyor koku için. Eskiden doğala özdeş vanilya kullanılıyordu, halen bakın çoğu markaya bunu kullanırlar, biz doğal vanilya kullanıyoruz. Soya lesitinini de sertifikalı aldık, GDO'suz. Bunlara özen gösterdik. Ama tüm bunları yapıp kıvamı ve tadı tutturmak zordu. Çok çalışma yapıldı. İlaçta kullanılan ama gıdada kullanılmayan bazı araçları da kullanarak tadı yakaladık. Asla transyağı kullanmıyoruz. Çocuklarımıza yedirmeyeceğimiz bir şeyi yapmadık.

* Her şeyiyle doğal diyebilir miyiz?

Kesinlikle. Kavanoz cam, kapağı alüminyum. Plastik kapak dahi kullanmadık. Çocukluğumuzun markasını yeniden yaratırken toplumun sağlığına öncelikle önem gösterdik. Gıda boyası asla kullanmıyoruz. Kakao yağı kullandık. Kıvam yakalamak için fındık püresi de koyuyoruz, yumuşaklığı öyle yakaladık.

* Tadelle'nin farklı çeşitleri de çıktı. Sarelle'nin de bitterini ve fındık ezmesini çıkardınız. Yeni ürünler de olacak mı?

Sagra markasını yeniden canlandıracağız. Çikolata da çıkaracağız. İlk hedefimiz bu. Tadelle'nin gamı değişti. Özel bir gofreti de çıkacak. İçi Sarelle dolu, dışı Tadelle kaplanmış bir goflet. Bir patent başvurusunda bulunduk, yakında alacağız.

* Nedir o ürün?

Tatlandırıcısız Sarelle yaptık. Tatlandırıcı sonuçta kimyasaldır. Biz doğal tatlandırıcı kullandık. Diyabetlilerin de kullanacağı ürün yaptık. Biz her şeyi doğal yapıyoruz. Gıda sektörüne geçerken kafamız çok netti bu konuda. Her şeyin en doğalını yapma amacıyla yola çıktık.

Donuyorsa transyağ vardır
* Transyağı olmayan bu alandaki tek ürün mü?

Evet.

* Bunu tüketici nasıl anlar?

Buzdolabına koyun bakın. Buzdolabında donuyorsa transyağ vardır. Bizim ürünümüzde böyle bir katılaşma yok.

* Çok ünlü markaların yurtdışındaki üretimleri de böyle ama Türkiye pazarında transyağı kullanıyorlar...

Maliyetler yüzünden. Ama tüketici o farkı sağlığı için veriyor. Bilinçli tüketici sayısı her geçen gün artıyor.

* Siz bir yılda nasıl bir çıkış yakaladınız?

Yüzde 6.5 pazar payına geldik. İlk 3-4 firmadan biri olmak istiyoruz. Türkiye'de bu alanda yerli firmalar güçlü biz de onlardan biri olmayı amaçlıyoruz.

Sagra markasını yeniden canlandıracağız. Çikolata ve içi Sarelle, dışı Tadelle özel gofret çıkaracağız.

*****

Bir yıl fabrikayı kapattık ama işçilere maaşlarını verdik

* Fabrika Ordu'da değil mi?

Fabrika Ordu'da devam ediyor. Oraya 10 milyon dolarlık yatırım yaptık. 2007'de aldık, 2008'e kadar kapadık. Çok özel bir fabrika olduğunu düşünüyoruz. İmalat koşullarını değiştirmek gerekiyordu. Mekanik hesaplar yeniden yapıldı. Duvarlardan tutun da klima sistemine kadar her şey değişti. Yeni teknolojiyle orayı buluşturduk.

* Çalışanlar değişti mi?

Hayır. Öncelikle bölge için Sagra çok önemli bir yatırım. 550 kişi çalışıyor. Bir yıl boyunca herkese maaş verildi. Fabrika kapalıyken maaşlarını aldılar. Sagra uzun süre Anadolu'da satılmıştı, TMSF'den aldığımızda marketlerde yoktu. Biz sistemi değiştirdik. Distribütörler değişti. 2008 Nisan ayında 10 büyük şehirde yeni distribütörler bulundu. Dağıtım filosu kurduk. Kendi bordromuzda 165 tane satış elemanımız var. Biz pazarlamayı yapıp dağıtıyoruz. Toplam 250 kişi çalışıyor bu alanda da. Ciromuz yaz aylarında arttı. Gıda pazarı büyüyor, özellikle de çikolata pazarı büyüyor Türkiye'de. Sonuçta bu ürünlerin fiyatları da düşük. İnsanlar bir çikolata alıp mutlu oluyor.


*****


Sagra butikleri açılacak, 25 özel çikolata satılacak

* Eskiden Sagra'nın mağazaları da vardı. Siz de açacak mısınız?

2011-2012'de yeni projeler var. Ordu'daki fabrikanın önüne satış mağazası açtık. Bir konsept çizdirdik. Oradaki Sagra mağazası da iyi iş yapıyor. Gelecek seneye kadar aynı konseptte 10 kadar yeni mağaza açacağız.

* Butik çikolata üretimi de yapılacak mı?

25 özel formül geliştirdik, yeni çikolatalar yaptık butik mağazalar için.

Elif ERGU/Vatan


Geri Dön