19 / 04 / 2024

Sahillerde imar yetkisi tartışmasında son durum!

Sahillerde imar yetkisi tartışmasında son durum!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 'sahil yörelerinde ruhsat ve imar yetkisinin belediyelerden alınıp, bakanlığa verilmesi yönündeki kanun teklifi konusunda, henüz olgunlaşmış bir gelişme olmadığını belirtti



TBMM'de konuya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Günay, bunun sadece bir öneri olduğunu kaydederek, imarda, çok başlılıktan, temel prensipleri saptayarak bütüncül bir yaklaşıma geçmenin doğru olacağını söyledi. Günay, gazetecilerin, ''Yasaya gerek var mı? Daha önce Bodrum için Bakanlar Kurulu kararı çıkarılmıştı...'' sorusuna da ''O bir yöre ile ilgiliydi, idari yargıdan döndü. Onun için yasaya gerek var'' yanıtını verdi.

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI AKAYDIN:''YASA TEKLİFİ KAYGI VERİCİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Akaydın, sahil bölgelerinin ruhsat ve imar yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığına geçmesine yönelik hazırlanan yasa teklifinin turizme büyük zarar vereceğini savundu. Mustafa Akaydın yaptığı yazılı açıklamada, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber öncülüğünde hazırlanan yasa teklifinde, sahil bölgelerinin ruhsat ve imar yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığına geçmesinin yer aldığını kaydetti. Bu yasa teklifini kaygı verici bulduğunu ifade eden Akaydın, açıklamasında şunları kaydetti:

''Kültür ve turizm merkezlerinde, imar uygulamaları ile ruhsatlandırma yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmesine yönelik yasa teklifi, turizme büyük zarar verecek. Yasa teklifi, sahil şeridindeki belediyelerin imar konusunda devre dışı bırakılmasına yönelik. Yasa teklifinin siyasi olduğunu düşünüyoruz. Yasa teklifi kaygı verici, bu turizme büyük zarar verecek. Bu yasa teklifi rant ve rantın dağılımı adına kaygı vericidir. Geçmiş dönemlerde de bu uygulamalara benzer çalışmalar yapıldı ve bu durumda Antalya başta olmak üzere birçok sahil kenti büyük zarar gördü. Teklifin yasalaşması durumunda, Türkiye'nin en önemli turizm kenti olan Antalya bu yasadan büyük bir zarar görecektir. Biz teklifin yasalaşmaması için büyük bir çaba sarf edeceğiz. Çünkü bu yasandan en çok Antalya halkı zarar görecektir. Konuyu sivil toplum örgütleri, özellikle Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası ile detaylıca görüşerek bir kamuoyu tepkisi oluşturmaya çalışacağız.''

Başkan Akaydın, yürürlükteki kanunun planlama yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığına, ruhsatlandırma işlemlerinin ise belediyelere ait olduğunu bildirdi. Akaydın, meclise verilen yasa teklifinde, ruhsatlandırma işlemlerinin de Kültür ve Turizm Bakanlığına devredileceğinin yer aldığını belirterek, böylece belediyelerin, dolayısıyla halkın kıyılarda devre dışı bırakılacağını savundu. Akaydın açıklamasında, ''Kıyıları kamu denetiminden kaçırmak hukuka aykırı bir işlemdir. Bu yasa teklifiyle ayrıcalıklı imar haklarının halk tarafından öğrenilmesi gizlenmeye çalışılmaktadır. Böyle bir tasarı Avrupa Birliği (AB) ve yerel yönetim anlayışıyla da bağdaşmamaktadır'' sözlerine yer verdi.
Sabah

Belediye sahilde devreden çıkıyor


Geri Dön