19 / 04 / 2024

Şahinbey Belediyesi'nin yaptırdığı konutlar mecliste konu oldu!

Şahinbey Belediyesi'nin yaptırdığı konutlar mecliste konu oldu!

Gaziantep Şahinbey Belediyesi tarafından yaptırılan konutların tanıtımı amacıyla TRT'de yayınlanan reklamlara ve yapılan bir imar planı değişikliği mecliste konu oldu...



Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, Gaziantep Şahinbey Belediyesi tarafından yaptırılan konutların tanıtımı amacıyla TRT'de yayınlanan reklamlara ve yapılan bir imar planı değişikliğine ilişkin soru önergesi hazırladı. 

Gökdağ önergesinde "Gaziantep Şahinbey Belediyesi tarafından yaptırılan konutların tanıtımı amacıyla; TRT kanalında yayınlanan "Diriliş" ve "Payitaht Abdülhamit" dizilerinde birçok defa tanıtıcı reklam yayınlanmıştır. Sayıştay l.Dairesinin 15.06.2016 tarih ve 210 sayılı kararında; 'belediye başkanının görüntü ve konuşmalarının da bulunduğu program, tanıtım yapan televizyonlara ve internet sitesine, belediye hizmet tanıtımı yahut ilan gideri adı altında ödeme yapılmasının mümkün olmadığı' Danıştay 8. Dairesinin de hükmü yer almıştır. Ayrıca, Sayıştay Temyiz Kurulunun 25.12.2012 tarih ve 35985 sayılı ve 22.04.2014 tarih ve 38882 sayılı ilamlarında da, Sayıştay l.Dairesinin 15.06.2016 tarih ve 210 sayılı sözkonusu kararını destekleyen ve anılan giderlerin 'müşterek mahalli nitelikte belediyeye ait bir görev olarak değerlendirilemeyeceği' yönünde hükümler yer almıştır.


Ayrıca Gaziantep Şahinbey İlçesi Güneykent Mahallesi N38-C4, N38 C-22b nazım imar planlarında Ada 4120 Parsel 2'de kayıtlı taşınmazın ticaret ve konut alanı olardk değiştirilmesini sağlayan imar planı değişikliği, Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisinin 16.12.216 tarih ve 743 sayılı kararı ile uygun görülmüştür. Daha önce mahkeme tarafından yürütmesi durdurulan bu imar planı değişikliği birkaç ay sonra tekrar Büyükşehir Meclisinden çıkarılmıştır. Bu karara istianeden tekrar yürütmeyi durdurma talebiyle mahkeme safhasında olan bu imar değişikliği üzerinde ısrar edilmesi anlaşılır gibi değildir." dedi.

Gökdağ'ın soruları


1- Gaziantep Şahinbey Belediyesi tarafından yaptırılan konutların tanıtımı amacıyla TRT kanalında yayınlanan "Diriliş Ertuğrul" ve "Payitaht Abdülhamit" dizilerinde söz konusu konutların reklam bedeli olarak Şahinbey Belediyesi, yan şirketleri ve taşeron şirketler üzerinden toplam ne kadar ödeme yapılmıştır? Belediyenin kendi bütçesinden yaptığı ödeme belediye bütçesinin hangi faslından karşılanmıştır?

2- Yukarıda da ifade edildiği gibi; Sayıştay l.Dairesinin 15.06.2016 tarih ve 210 sayılı kararı ile Sayıştay Temyiz Kurulunun 25.12.2012 tarih ve 35985 sayılı ve 22.04.2014 tarih ve 38882 sayılı ilamlarında yer alan hükümlere rağmen mevzuata aykırı yapılan bu işlem için ilgili belediyenin başkan ve yöneticileri hakkında herhangi bir inceleme veya soruşturma açılmış mıdır? Açılmamış ise gerekçeleri nedir?

3- Sayıştay raporlarındaki tespit ve hükümlere rağmen ve Danıştay 8. Dairesinin verdiği hüküm çerçevesinde belediyeye ait bir görev olmayan ve kamu görevlilerinin mevzuata aykırı işlem yaparak oluşturduğu kamu zararı ile ilgili söz konusu kişilerden zararın tahsili yönünde bir girişiminiz olacak mıdır?

4- Gaziantep Şahinbey İlçesi sınırları içindeki Güneykent Mahallesi N38-C4, N38 C-22b nazım imar planlarında Ada 4120 Parsel 2 'de kayıtlı taşınmaz mevcut imar planında, "eğitim ve sosyal alt yapı alanı" olarak düzenlenmiş iken, Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisinin 16.12.216 tarih ve 743 sayılı kararı ile ticaret ve konut alanı olarak değiştirilmesinin gerekçesi nedir? Ve bu işlem ilgili mevzuatın hangi hükümlerine dayanılarak yapılmıştır?

5- Söz konusu imar planı değişikliği ile ilgili olarak "kent ve kamu yararı" etki analizi yapılmış mıdır? Yapılmış ise bu imar planı değişikliyle nasıl bir kent ve kamu yararı oluşmuştur? Anılan imar değişikliği ile ilgili olarak anılan Belediye yöneticileri hakkında inceleme veya soruşturma açılmış mıdır? Açılmamış ise soruşturma açılması yönünde bir talebiniz olacak mıdır?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com 

Geri Dön