24 / 04 / 2024

Şahinbey'deki Antep Evleri restorasyon edilerek turizme açıldı!

Şahinbey'deki Antep Evleri restorasyon edilerek turizme açıldı!

Şahinbey Belediyesi'nin sokak sağlıklaştırma projesi kapsamında restore ederek kullanıma açtığı tarihi Antep Evleri yoğun ilgi görüyor.



Gaziantep'te Şahinbey Belediyesi tarafından sokak sağlıklaştırma çalışmaları kapsamında restore edilen tarihi Antep evleri ziyaretçi akınına uğruyor. Şehreküstü Konakları adı verilen ve Gaziantep'in en eski yerleşim yerinde bulunan konaklar taş yapısı ve el işçiliği ile dikkat çekiyor. 


TURİSTLER İLGİ GÖSTERİYOR 

Şahinbey Belediyesi tarafından Suyabatmaz, Kozluca ve Kepenek Mahallelerini kapsayan Türkiye'nin en büyük sokak sağlıklaştırma ve restorasyon çalışmaları çerçevesinde yapılan Şehreküstü Konakları yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Tescilli 4 evden oluşan Şehreküstü Konakları, 7 kilometrelik sokak sağlıklaştırma çalışması, Şıh Fettullah Parkı ve Meydanı, Şeyh Fettullah Evi ve Şeyh Fettullah Evi Rekonstrüksiyon çalışmalarını kapsayan geniş bir alanda yer alıyor. 


İŞLEVSELLİĞİ DE VAR 

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, tarihi ve kültürel yapının korunmasına önem gösterdiklerini belirterek, "Eski kent merkezindeki kaleden ticaret merkezine ve yerleşim bölgelerine uzanan Kültür Yolu'nun devamını sağlayacak olan alanda sokak sağlıklaştırma çalışması yaptık. Meydan ve sokak sağlıklaştırma projelerine ek olarak tarihi dokuyu gün yüzüne çıkaracak 4 kültür mirası tarihi yapının restorasyonunun ardından Şehreküstü Konakları adı verilen binaları kültürel-sosyal amaçlı işlevlerde bölge halkının hizmetine sunduk" dedi. 


MEYDAN DA YAPILACAK 

Şehreküstü Konakları'nın bulunduğu Kepenek mahallesine dev bir meydan yapılacağını da söyleyen Tahmazoğlu, "Kepenek Mahallesi'ndeki tarihi yapıyı ortaya çıkarmak için başlattığımız çalışmalarda sona geldik. Burada bulunan 32 evi yıkarak park ve meydan yaptık. Şimdi ise Şeyh Fettulah Camisi ve Hamamı'nın çevresindeki binaları yıkarak bu tarihi yapıları ortaya çıkardık. Burada bir meydan ve park çalışmamız olacak. Çalışmalarımız sonrasında İstanbul'da nasıl bir Eyüp Sultan Meydanı, bir Sultan Ahmet Meydanı varsa oralar gibi bir meydan çalışmamız olacak" dedi. 


Sabah Güney


Geri Dön