27 / 04 / 2024

Şahinbey'in Yaprak ve Çakmak Mahalleleri'nde dönüşüm karmaşası!

Şahinbey'in Yaprak ve Çakmak Mahalleleri'nde dönüşüm karmaşası!

Şahinbey'e bağlı Yaprak ve Çakmak Mahalleleri sakinleri, kentsel dönüşüm karmaşasından son derece dertli durumda.



Kentsel dönüşüm hakkında kimsenin bir şey bilmediğini söyleyen vatandaşlar, "Kentsel dönüşüm kapsamında evlerimizin yıkılacağı söyleniyor. Ne zamandır böyle bir söylenti var. Kimse neyin ne olduğunu bilmiyor." şeklinde konuştular.


Ülkelerinde ki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli mülteciler, halkın tepkisini çekiyor. Yaprak ve Çakmak mahalleleri sakinleri Suriyeli mültecilerden şikâyetçi. Vatandaşlar, "Suriyeliler geldi, işsizlik arttı. Bizim gençlerimiz işsiz geziyor, onlar çalışıyor. Geceleri çok ses yapıyorlar, uyuyamıyoruz. Adamlar dükkan açıp, esnaflık yapıyor. Vergi falan vermiyorlar. Çocuklarımızla rahat rahat gezemiyoruz. Onlar geldikten sonra asayiş olayları artmaya başladı. Emniyet, hangisiyle ilgilensin. Suriyeliler konusuna bir çare bulunmasını bekliyoruz." dediler.


KENTSEL DÖNÜŞÜM NE ZAMAN OLACAK?

Evlerinin kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılacağını belirten vatandaşlar, "Kimse bu konuda bir şey bilmiyor. Yıllardır buralar yıkılacak. Halk tedirgin, evimizi satmak istiyoruz alan yok. Proje kapsamında olduğu için satış yapamıyoruz. Yıkılacaksa yıkılsın artık. Halkı bu konuda bilgilendirmeleri gerekiyor. Evleriniz yıkılacak denildi fakat nasıl olacağını kimse söylemedi. Tebligat giden yerler var. Üç gün içinde evinizden çıkın diyorlar. Bu kısa sürede vatandaş nerden bulsun yeni evi. Halk çok mağdur oluyor. Bu konu hakkında belediye yetkililerinin ilgilenmesini istiyoruz." şeklinde konuştular.


"LASTİK YAKIYORLAR, NEFES ALAMIYORUZ"

Evlerinin, sanayi bölgesi ile iç içe olduğunu vurgulayan mahalle sakinleri, "Burada imalat yapanlar, lastikleri yakıyor. Hem koku oluyor, hem de nefes alamıyoruz. Burası turistik bir yer. Belediyenin bunu yapanları tespit edip ceza yazması gerekiyor. Bazen nefes alamayacak noktaya geliyoruz. Bu lastikleri yakanlara karşı tedbir alınması gerek. Yaprak ve Çakmak mahalleleri genellikle kale altına düştüğü için turistik açıdan da kültür yolu olarak geçmektedir. Burada Suriyeli vatandaşların barınmaları olsun dükkân açmaları olsun zannedersiniz ki Türklerin Kültür yolu değil de Suriyelilerin kültür yolunu çağrıştırmaktadır. Suriyeli mültecilere tabi ki yardımcı olacaktık. Fakat bu denli şehre yayılmaları ve bizleri yozlaştıracak derece de kültürümüzü etkilememeleri gerekmekteydi. Ayrıca yokluktan mı yoksa huyları mı böyledir ki bulduklarını yakıyorlar. Sanayiden aldıkları lastikleri yakıyorlar. Bu bölgelerde zaten hava kirliliği had safhalardadır. Bir de üzerine lastik yakılması iyice hava kirliliği yaratmaktadır. Bu durumda halkın sağlığı söz konusudur.  Ayrıca burası turistlerin uğrak yerleridir. Çirkin bir görüntü oluyor. Bu konuda çalışma yapılmasını istiyoruz." dediler.


Gaziantep Ekspres


Geri Dön