19 / 03 / 2024

Şahsi hakların tapuya şerhi!

Şahsi hakların tapuya şerhi!

Şahsi hakların tapuya şerhi nasıl olur? Medeni Kanun'a göre hangi şahsi hakların tapuda şerhi yapılır? Tapuya şerh edilmesi gereken şahsi haklar nelerdir? sorularının cevapları için haberimizi inceleyebilirsiniz..



Şahsi hakların tapuya şerhi!



Şahsi haklar, genellikle taraflar arasındaki bir borç ilişkisinden doğan haklar olarak ta biliniyor. Bu durumdaşahsi haklar, hak sahibi tarafından borçluya karşı ileri sürebiliyorlar.Şahsi hakların tapuya şerhi, kanunda sınırlı olarak sayılmış olan bazı şahsi hakların, ilgili gayrimenkul üzerinde herkese karşı ileri sürülmesini mümkün kılmak üzere tapu kütüğünün şerhler sütununa yazılması işlemine deniyor. 


- Medeni Kanuna göre şerh edilebilecek haklar; Sözleşmeden doğan şufa(önalım), iştira(alım), vefa(geri alım), rehinli alacaklının serbest dereceden yararlanma hakkı


-Borçlar Kanununa göre; adi kira, hasılat kirası ve bağışlayana rücu(geri dönme) şartı


-Tapu Kanununa göre; kat irtifakı kurulması vaadi ile gayrimenkul satış vaadi


Bir şahsi hakkın tapuya şerh edilebilmesi için tarafların şerh konusunda anlaşmış olmaları gerekiyor. Şahsi hakların tapuya şerhi yazılı olarak yapılıyor. Şerh isteminde bulunmak için taşınmazın maliki ya da malik temsilcisi olması gerekiyor. Şerh, şahsi hakkın sona ermesi veya şerh süresinin dolmuş olması halinde ortadan kalkıyor. Şerh süresi: şufa (önalım), vefa (geri alım) ve iştira (alım) haklarında en çok 10 yıl, gayrimenkul satış vaadinde ise 5 yıldır. Süre bitince tapu memuru şerhi kendiliğinden siliyor.



Şufa hakkı ne demektir?

Kanuni önalım hakkı!

İştira hakkı nedir?



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön