25 / 04 / 2024

Şahsuvaroğlu Otomotiv, Pendik'te Divan otelini açıyor!

Şahsuvaroğlu Otomotiv, Pendik'te Divan otelini açıyor!

Şahsuvaroğlu Otomotiv, Koç'la en büyük Divan otelini İstanbul Pendik'te açmaya hazırlanıyor



Ford'un önde gelen bayilerinden Şahsuvaroğlu Ailesi, 26 yıldır Koç Grubu'yla otomotivde devam eden iş ortaklığını turizm alanına da da taşıyarak, 100 milyon dolar yatırımla en büyük Divan Oteli'ni İstanbul Pendik'te açıyor. Ford Otosan'ın satışlarının yüzde beşini gerçekleştiren Şahsuvaroğlu, Pendik'te inşa ettiği Divan İstabul Asia'nın yanında yurtdışında da otel yatırımlarında büyüme kararı aldı.

Turizmde büyümek istiyor
231 odasıyla en büyük Divan oteli olan otelin Pendik'te ekim ayında açılacağını söyleyen Şahsuvaroğlu Otomotiv Genel Müdürü Murat Şahsuvaroğlu, "Ford otomobillerini satmak için plaza yaparken yanında inşa ettiğimiz oteli de Divan işletmesine verdik. Rahmi Koç bir davette, `Oteli Divan işletsin' deyince hemen kabul ettim. Üç kuşaktır Koç'larla iş yapıyoruz. Divan İstanbul Asia'da edindiğimiz deneyimle artık turizm sektöründe de büyümek istiyoruz" dedi. Şahsuvaroğlu, beş yıl içinde hem Bostancı-Maltepe arasında, hem de Avrupa'da 80-110 odalı oteller açmayı planladıklarını belirterek, "6 ay önce Budapeşte'de 120 yıllık geçmişe sahip bir binayı restore ederek 97 odalı bir otel açtık. 12 milyon Euro'luk yatırımla Marmara markası altında işletmesini yapıyoruz. Başta Slovenya olmak üzere Avrupa şehirlerinde oteller açmaya devam edeceğiz. Bu anlamda Divan'la iş ortaklığımızı yurtdışına da taşıyabiliriz" diye konuştu.

Maliyet 100 milyon dolar
Murat Şahsuvaroğlu, başta 50 milyon dolara mal olması beklenen yatırım tutarının 100 milyon dolara çıktığını da kaydederek, şöyle konuştu: "İş oteli yaptık ama insanları küçük metrekarelere sıkıştırmak istemedik. Otelde en küçük oda 33 metrekare. Erzurumlu misafirperverliğini Avrupa standartlarıyla birleştirdik."
Hanife BAŞ/Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Şahsuvaroğlu turizme Divan ile girdi, sağlığa göz kırptı
Ekim'de açılacak Divan Asia İstanbul ile turizm sektörüne girecek Şahsuvaroğlu Grubu, yurtdışında da otel projelerine bakıyor. Grup ayrıca hastane yatırımı ile sağlık sektörüne de girmeyi planlıyor Ford'un Türkiye'deki en büyük bayilerinden olan Şahsuvaroğlu Grubu, bu yıl içinde Budapeşte'de aldığı eski bir yapıyı otele çevirerek girdiği turizm sektöründe Türkiye'deki ilk yatırımını Pendik'te Divan Asia İstanbul oteli ile yaptı. Şahsuvaroğlu ekim ayında açılacak 5 yıldızlı otel için 90 milyon dolar yatırım yaptı. Şahsuvaroğlu Genel Müdürü Murat Şahsuvaroğlu, bölgenin otel ihtiyacından yola çıkarak babasının isteği ile turizm sektörüne girdiklerini söyledi. 2006'da otelin fizibilite çalışmalarını yaparken 40-50 milyon dolarlık bir yatırım miktarı öngördüklerini söyleyen Şahsuvaroğlu aradan geçen süre içinde değişen ekonomik konjonktürler birlikte otelin 90 milyon dolara malolduğunu açıkladı. "Fizibilitelerimiz tamamen şaştı" dedi. diyen Şahsuvaroğlu, otelin metrekare maliyetini 1500 dolara getirdiklerini söyledi. 231 odalı olacak otel 23 kattan oluşacak, otelde 9 toplantı, 1 balo salonu bulunacak. İnşatına Ocak 2007'de başlanan Divan Asia İstanbul'da deniz manzaralı standart oda fiyatları ise 250 dolardan başlayacak.

VİYANA'DA OTEL BAKIYOR
Şahsuvaroğlu, turizm sektörüne İstanbul'dan önce bu yıl Budapeşte'de 5. bölgede aldıkları eski bir yapıyı 97 odalı bir otele dönüştürerek girdiklerini ve Marmara markasıyla işlettiklerini söyledi. Otel için 12 milyon euro yatırım yaptıklarını belirten Şahsuvaroğlu, Slovenya'nın başkenti Ljubljana ve Viyana'da da otel yatırımlarıyla ilgilendiklerini açıkladı.Şahsuvaroğlu, Türkiye'de ise Maltepe ile Bostancı sahili arasında bir yerde bir otel yatırımı daha planladıklarını kaydetti.

SELÇUKLU TAVANI
Oteldeki en küçük odalar 50 metreden başlıyor. Otelde Şahsuvaroğlu'nun memleketi olan Erzincan'a bağlı Horasan'ın Azap köyünden getirilen 150 yıllık el oyması Selçuklu tavanı kullanıldı. Otelin executive katlarında ise lüks markalara yer verildi. Executive katındaki odalarda tanesi 10 bin dolar değerinde 10 tane Bang & Olufsen televizyon kullanıldı. Mobilyalarda Christopher Guy marka ürünler ile banyolarda ünlü tasarımcı Philip Starck'ın Duravit için tasarladığı ürünlere yer verildi. Otelin roof bölümünde ise rüzgarın şiddetine yöne yön değiştiren, rüzgar hızı 40 kilometreyi geçtiğinde ise kendiliğinde kapanan Avusturya malı güneşlikler kullanıldı.

HASTANE DE İNŞA EDECEK
Grup, Divan Asia İstanbul otelinin hemen yanında Şahuvaroğlu Otomotiv için 14 bin 800 metrekarelik alanda büyük bir merkez inşa ediyor. Şahsuvaroğlu, yeni ofis ile kapasitelerini 5'e katlayacaklarını da söyledi. Turizm dışında sağlık sektörüne de gireceklerini söyleyen Şahsuvaroğlu Maltepe'de Avrupa Yakası'nın en büyük hastanesini inşa edeceklerini söyledi. Hastaneyi kimin işleteceğine daha karar vermediklerini de söyleyen Şahsuvaroğlu bazı gruplarla görüşmelerinin devam ettiğini aktardı. Maltepe'de bir plaza daha yapmak isteriklerini söyleyen Şahsuvaroğlu, bölgede arazilere sahip olduklarını ve bunları değerlendirmek istediklerini de sözlerine ekledi.
Dilek TAŞ/Sabah

Ford bayisi Şahsuvaroğlu otelciliğe hızlı girdi

Uzun yıllardır Ford bayiliği yapan Şahsuvaroğlu, otelciliğe adım attı. Budapeşte'de bir otel alan grup, İstanbul Pendik'te inşa ettiği Divan otelini ise ekimde açıyor

28 yıllık Ford bayisi Şahsuvaroğlu, birbiri ardına otel yatırımları yapmaya başladı. Şahsuvaroğlu Genel Müdürü Murat Şahsuvaroğlu, 6 ay önce Budapeşte'de 97 odalı bir otel satın aldıklarını ve İstanbul Pendik'te halen yapımı süren 231 odalı Divan İstanbul Asia otelinin ise ekimde açılacağını söyledi.
Divan oteli için 100 milyon dolar yatırım yaptıklarını, Budapeşte'deki Marmara isimli otel için de 14 milyon 600 bin euro harcadıklarını belirten Şahsuvaroğlu, 5 yıl içinde Maltepe'de bir otel kuracaklarını ve Avrupa'nın 2 şehrinde daha otel açacaklarını kaydetti. Seneye bir hastane inşaatı projelerinin de olduğunu belirten Şahsuvaroğlu, "Ana iş kolumuz Ford bayiliği. Bu alanda büyümeye devam edecekğiz. Ancak turizm ve sağlık alanında 5 yıl içinde 200 milyon dolar yatırım yapma planımız var" dedi.
Erzurumlu olduklarını ve otellerinde Erzurum misafirperverliğini yansıtacaklarını belirten Şahsuvaroğlu, Divan'daki en küçük odanın 33 metrekare olduğunu söyledi.

Divan'ı Rahmi Koç istedi
28 yıldır Ford bayiliği yaptıklarını ve Ford'un Türkiye ortağı Koç grubuyla ilişkilerinin çok eskiye dayandığını kaydeden Şahsuvaroğlu şunları söyledi: "Bir arsamız vardı. Otel yapmaya karar vermiştik. Bir gün Rahmi Koç'la karşılaştık. Bana `Neler yapıyorsun?' dedi. Ben de otel yaptığımı söyledim. `Otel Divan olsun' dedi. Ben de `Emir telakki ederim' dedim ve inşaata başladık."
Ekim'de açılacak Divan otelinin yanına bir de plaza inşa ettiklerini belirten Şahsuvaroğlu, "Bu plaza merkezimiz olacak ve kapa-sitemizi ikiye katlayacağız" dedi. İstanbul'un Asya yakasında bir çok yeni otel yapılmakta olduğunu ifade eden Şahsuvaroğlu, şöyle devam etti:
"Burası gelişen bir bölge. Kavacık'a Limak otel yapıyor. Nakkaştepe'ye Princess Otel ve Küçükyalı'ya Kosifler Hilton Garden Inn kuruluyor. Gold Bilgisayar Küçükyalı'ya bir otel açıyor. Kurtköy'de Via Port AVM'nin içine bir otel, Pendik Kaynarca'da 2 otel, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın içine de 110 odalık bir otel yapılıyor."

Güneşi izleyen güneşlik
Divan İstanbul Asia'nın çatısında rüzgâra ve güneşe göre otomatik olarak yön değiştiren güneşlikler olduğunu kaydeden Şahsuvaroğlu, "Bu sistemi Avusturya'dan getirdik. Otelimizin tüm eşyalarını en kaliteli mamullerden yaptık. Mobilyalarımızı dünyaca ünlü tasarımcı Christopher Guy yaptı. Executive odalarımıza 10 bin dolarlık tele-vizyonlardan koyduk. 231 odanın 163'ü deniz manzaralı. Oda fiyatlarımız 250 euro civarında olacak. Otelde 9 mutfak bulunacak. Divan pastanesi de yer alacak."
Şahsuvaroğlu, geçen yıl 150 milyon dolar ciro yaptıklarını ve 450 çalışanlarının olduğunu da söyledi.
Nevin DONAT/Milliyet

26 yıllık iş ortaklığı 'turizm'e de taşındı 
 
Rahmi Koç istedi, Ford'daki iş ortaklığı Divan'a taşındı

Ford Otosan'ın en büyük bayisi Şahsuvaroğlu Ailesi, Koç'la 26 yıllık iş ortaklıklarını 'turizm'e de taşıdı. Rahmi Bey'in isteğiyle Pendik'te inşa ettikleri oteli Divan'ın işletmesine veren ailenin yeni hedefi ise 2015'e kadar 200 milyon dolar yatırım yaparak Slovenya, Lublina gibi şehirlerde yeni oteller açmak.

Ford'un en büyük bayisi Şahsuvaroğlu Ailesi, "26 yıldır Koç'tan ekmek yiyoruz" dedi, 'turizmde' de grupla iş ortağı oldu. Ford Otosan'ın satışlarının yüzde 5'ini gerçekleştiren Şahsuvaroğlu Ailesi, Pendik'te inşa ettiği otelinin işletmesi için Koç Grubu'nun otelcilik markası 'Divan'la anlaşırken bu sektörde de hedef büyüttü. Ekim ayında açılacak otele 'Divan' tabelasını astıklarından beri 'ne zaman açılacağı' merakıyla gelen telefonların susmadığını söyleyen Şahsuvaroğlu Otomotiv Genel Müdürü Murat Şahsuvaroğlu, "Ford otomobillerini satmak için plaza yaparken yanında inşa ettiğimiz otelin işletmesini de başka gruba vermek bize yakışmazdı. Rahmi Bey bir davette, 'Oteli Divan işletsin' deyince hemen kabul ettim. 3 kuşaktır Koç'larla iş yapıyoruz. Divan İstanbul Asia'da edindiğimiz deneyimle artık turizm sektöründe de büyümek istiyoruz" dedi.

Maliyet 100 milyon $'a çıktı

Önümüzdeki 5 yıl içinde hem Bostancı-Maltepe arasında hem de Avrupa'da 80-110 odalı oteller açmayı planladıklarını belirten Şahsuvaroğlu, "6 ay önce Budapeşte'de 120 yıllık maziye sahip bir binayı restore ederek 97 odalı bir otel açtık. 12 milyon euroluk yatırımla 'Marmara' markası altında işletmesini yapıyoruz. Yüzde 65 dolulukla çalışıyoruz. Başta Slovenya, Lublina olmak üzere Avrupa şehirlerinde oteller açmaya devam edeceğiz. Bu anlamda Divan'la iş ortaklığımızı yurtdışına da taşıyabiliriz" diye konuştu. İstanbul'da bir hastane planlarının da olduğunu, aslında kriz yaşanmasa 200 milyon dolarlık bir yatırımı 2011 yılına kadar tamamlayacaklarını aktaran Şahsuvaroğlu, "Krizle vites küçülttük. 1-1.5 yıl nefes alıp yatırımlara devam edeceğiz. Yatırımların tamamlanma tarihini 2015 yılına yaydık" açıklamasını yaptı.

Divan İstanbul Asia'nın her şeyine çok özendiklerini ve başta 50 milyon dolara malolması beklenen yatırım tutarının 100 milyon dolara çıktığını da aktaran Şahsuvaroğlu şöyle devam etti: "İş oteli yaptık ama insanları küçük metrekarelere sıkıştırmayalım istedik. Otelde en küçük oda 33 metrekare. Erzurumlu misafirperverliğini Avrupa standartlarıyla birleştirdik."

YENİ PLAZAYLA KAPASİTE 5'E KATLANACAK

Otomotiv sektörünün ata mesleği olduğunu ve sektörden kazandıklarını yine bu alana yatırdıklarını söyleyen Murat Şahsuvaroğlu, "Otelin yanına bir Ford Otosan merkezi yapıyoruz. 14 bin 800 metrekarelik bu plazayla kapasitemizi 5'e katlayacağız. 450 çalışanımız olacak. Toplamda 900 kişiye ulaşacağız" dedi. Şahsuvaroğlu cirolarının da 150 milyon dolara yükseldiğini açıkladı.

Odalarda 10 bin euroluk TV'ler çalışıyor

- Havalimanına ve karayoluna yakınlığı nedeniyle misafirler sesten rahatsız olmasın diye camlarının yapımı bile 6 ay süren Divan İstanbul Asia, Koç Grubu'nun şehir otelciliği alanında en büyük oteli konumunda.

- Otelin terasında Avusturya'dan gelen ve rüzgarın şiddetine, güneşin yönüne göre otomatik olarak açısı değişen güneşlikler kullanılıyor.

- İstanbul'un en lüks otelinde bile 1 tane bulunan ve fiyatı 10 bin euro olan Bang Olufsen marka TV'lerden Divan İstanbul Asia'da 50 tane var.

- Otele pano olarak kullanılması için Erzurum Horasan'ın Azap Köyü'nden 150 yıllık orijinal Selçuklu mimarisi 'köy evi tavanı' getirtildi.

- Divan İstanbul Asia'da standart oda fiyatı 250 euro.

Bölgenin cazibesi ile 10 yılda 15 otel açılacak

Divan İstanbul Asia'nın bulunduğu bölgenin Sabiha Gökçen Havalimanı, Tuzla Tersanesi, İstanbul Park ve fabrikaların yoğun bulunduğu İzmit'e yakınlığı nedeniyle turizm sektörü için oldukça cazip olduğuna dikkat çeken Murat Şahsuvaroğlu, "10 yıl içinde bölgede 15 yeni otelin olması planlanıyor. Özellikle şu anda yıllık 4.8 milyon düzeyinde olan Sabiha Gökçen Havalimanı'nın kapasitesinin 11 milyona çıkmasıyla burasının potansiyeli daha da artacak" dedi.

Turizm teşviğinde Türkiye ile AB arasında uçurum var

Turizm Yatırımcıları Derneği'nin (TYD) 'Türkiye Turizmiyle İlgili Seçilmiş Veriler İstatistiği 2008 Raporu'na göre göre turizm sektörüne verilen teşvikler açısından AB ülkeleriyle Türkiye arasında büyük uçurumlar var. Birçok AB ülkesinde yatırım maliyetinin yüzdesi çerçevesinde karşılıksız hibe verilirken, Türkiye'de bu alanda teşvik yok. Portekiz ve Yunanistan'da leasing sübvansiyonu gündemdeyken, birçok AB ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de bu alanda destek verilmiyor. Portekiz'de turizm sektöründe yapılan yatırımlara, yatırım maliyetinin yüzde 75'ine kadar, 5-15 yıl vadeli, 1-5 yılı ödemesiz, piyasa faizinin yüzde 15-30'u altında kredi veriliyor. Ülkede bu alanda leasing sübvansiyonu da bulunuyor.

3G'yi desteklemeyen telefonlar % 10 ucuzlayacak

Cep telefonu ve bilgisayarlardan kesintisiz olarak sürekli bir bağlantı sağlayan ve anında görüntülü görüşme yapmaya imkan veren 3. nesil kablosuz teknolojili (3G) cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla 2. nesil cep telefonlarına ilginin azaldığını söyleyen Teleses Yönetim Kurulu Başkanı Recep Uzelli, "3G'yi desteklemeyen ve sayısı 110 milyonun üzerinde olan 2. nesil cep telefonlarının fiyatlarında önümüzdeki günlerde yüzde 10 civarında düşüş öngörüyoruz" dedi.

Uzelli, Türkiye'de kayıtlı 115 milyon cep telefonundan 3.5 milyonun 3G'ye uyumlu olduğunu belirtti.
Vatan/Hale Tüzün


Geri Dön