20 / 04 / 2024

Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil'in doğduğu ev onarıldı

Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil'in doğduğu ev onarıldı

Merhum şair Hasan Hüseyin Korkmazgil'in Sivas'ın Gürün ilçesinde doğup büyüdüğü ev, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla "Şairlerevi" olarak düzenlenmek üzere onarıldı



Gürün Kaymakamı Davut Gül, şair Korkmazgil'in 1927 yılında Kurultay Mahallesi Bayırbağ Sokak'taki evde dünyaya geldiğini söyledi.

Şairin doğup büyüdüğü bu ev ile yanındaki arsanın kamu yararı gözetilerek kamulaştırıldığını, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın özel gayretleri ve Müsteşar İsmet Yılmaz'ın destekleriyle evin restore edildiğini ifade eden Kaymakam Gül, şunları söyledi: "Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay ve bakanlık müsteşarı, hemşehrimiz İsmet Yılmaz konuyu yakinen takip etmektedirler. Bakan beyin özel ilgileriyle 40 bin TL ödenek tahsis edildi, kerpiç olan ev onarıldı. Harabe halden kurtarılan ev, aslına uygun olarak kerpiç ve ahşap malzemelerle düzenlendi. Bundan sonra bahçe ve çevre düzenlemeleri yapılacak. Bu arada şairin ailesi ve dostlarıyla irtibata geçtik, şairin hatırasını yaşatmak amacıyla eşyalarını, fotoğraflarını toparlayarak burada sergileyeceğiz. Ayrıca kültürel çalışmaların yapılacağı bir mekan olarakda düşünülen ev ve bahçesi, harap haldeki vaziyetten kurtarılarak kültürümüze kazandırılmıştır." Bir süre önce Gürün'deki görevinden Manisa'nın Gördes ilçesine atanan Davut Gül, "Şairlerevi" olarak düzenlenecek evin, Gürün ilçesi kültürüne önemli bir katkı sunacağına inandığını da sözlerine ekledi.

HASAN HÜSEYİN KORKMAZGİL

Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil, 1927 yılında, Sivas'ın Gürün ilçesinde doğdu. Şiir yazmaya lise yıllarında başlayan ve çok sayıda şiiri bulunan Korkmazgil, 1984 yılında Ankara'da yaşamını yitirdi.

"Ekmeği bol eyledik/Acıyı bal eyledik/Sıratı yol eyledik/Geldik bugüne" dizelerinin yer aldığı "Acıyı Bal Eyledik" şiirinin sahibi Korkmazgil, 1964 yılında "Kavel" adlı kitabı ile Yeditepe Şiir Armağanı'na, 1970 yılında
"Kızılkuğu" adlı kitabı ile TRT'nin Sanat Başarı Ödülü'ne, 1981 yılında ise "Filizkıran Fırtınası" ile Toprak ve Nevzat Üstün Şiir Ödülü'ne layık görülmüştü.
AA


Geri Dön