19 / 04 / 2024

Sakarya Üniversitesi, tasarım ve üretim merkezi olacak!

Sakarya Üniversitesi, tasarım ve üretim merkezi olacak!

Ortopedik ve Dental İmplant Tasarım, Üretim ve Test Merkezi'nde dental ve ortopedik implantların tasarımı ve yüzey kaplama işlemleri yapılacak...



Sakarya Üniversitesi'nde (SAÜ) kurulacak olan Ortopedik ve Dental İmplant Tasarım, Üretim ve Test Merkezi'nde (Orto-Dent-Mer) dental ve ortopedik implantların tasarımı ve yüzey kaplama işlemleri yapılacak. 

SAÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteğiyle kurulacak merkezde vakum plazma sprey kaplama ünitesi, sterilizasyon ve temiz odası ile 6 milyon liralık lojistik destek ünitesi yer alacak. 

Projenin tamamlanmasıyla milyonlarca dolar değerindeki katma değeri yüksek implant ve protezler, Türkiye'de kaplanmaya başlayacak. Merkezde kısmen üretim yapan ve yurt dışından ithalat yapan firmalar için yeni tasarımların oluşturulması, özel kaplama işlemleri ve performans testleri gerçekleştirilecek. 

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Üstel

     

SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Üstel, yaptığı açıklamada, merkezde implant kaplamalarının uygun maliyette üretilebilir hale getirileceğini belirterek, ihtiyaç sahiplerinin implantlara daha kolay ulaşmasının mümkün olacağını söyledi. 

Biyomedikal teknolojilerin Türkiye'de ithalata dayalı olduğuna dikkati çeken Üstel, ''Ülkemiz dünyada biyomedikal pazar bakımından ilk 30 ülke arasında yer alıyor. Ancak bu pazar büyüklüğü ithalata dayanmakta olup, ülkemizin sağlık harcamaları yıllık 35-40 milyar dolara ulaşmıştır. Bu pazardaki oyuncularımız genellikle KOBİ niteliğinde işletmeler olup, biyomedikal saha ihracatları ithalatı karşılamaktan çok uzaktır'' şeklinde konuştu. 

Ortopedik implant sahasındaki araştırmaların Türkiye için vazgeçilmez öneme sahip olduğunu ifade eden Üstel, Türkiye'de son 10 yılda meydana gelen trafik kazalarında 572 bin kişinin yaralandığını, büyük bir kısmının ortopedik tedaviye ihtiyaç duyduğunu anlattı. 

Üstel, temel tedaviler arasında yer alan ortopedik ve dental implant uygulamalarının birçok vatandaşın ekonomik olarak ulaşabileceği noktadan uzak olduğuna işaret ederek, ''Hem dünyadaki hem de ülkemizdeki ekonomik boyutu milyonlarca doları bulan bu sahadaki bilimsel ve ticari çalışmaların artırılması ülkemiz açısından son derece önemlidir. Ortopedik implant araştırmaları ülkemiz için vazgeçilemez ve ertelenemez bir öneme sahiptir'' diye konuştu. 

SAÜ'nün personel, malzeme, ekipman ve bina desteği sağlayacağı proje 24 ayda tamamlanacak.

AA 


Geri Dön