29 / 03 / 2024

Sakarya'daki konutların yüzde 65'i sigortasız!

 Sakarya'daki konutların yüzde 65'i sigortasız!

4 bin kişinin hayatını kaybettiği 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen Sakarya'da ki konutların yüzde 65'inde sigorta bulunmadığı bildirildi.



    Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki Marmara depreminde, ''enkaz kent'' haline gelen Sakarya'da yüzlerce kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. 

     Yüzlerce evin yıkıldığı, binlerce evin ise hasar gördüğü depremin üzerinden 13. yıl geçmesine rağmen il genelinde 172 bin 570 sigorta yapılabilir konuttan yalnızca 59 bin 376'sının sigortalandığı belirtildi. 

     Doğal Afetler Sigortaları Kurumu (DASK) İl Temsilcisi Ali Esen, AA muhabirine 18 Ağustos'ta yürürlüğe girecek olan Afet Sigortaları Kanunu'nun birçok yeniliği beraberinde getireceğini söyledi. 

     Evlerini sigortalattırmayan konut sakinlerine su, elektrik ve doğalgaz gibi hizmetli verilmeyeceğini belirten Esen, kanunun sigorta yaptırmayı zorunlu hale getireceğini bildirdi. 

     

     -''Sigortasız konut sayımız 113 bin 194'tür''- 

     

     İl genelinde sigorta yapılabilir 172 bin 570 konut bulunduğunu anlatan Esen, 59 bin 376 konutun sigorta ettirildiğini kaydederek, ''Bu oran il genelinde yüzde 34,40'a tekabül ediyor. Bu rakamlar yerle bir olmuş, perişan olmuş bir şehir için sınıfta kalmış, üzücü rakamlar. Aslında sigorta bilinci açısından Sakarya örnek olmalıydı. Şu an baktığımızda sigortasız konut sayımız 113 bin 194'tür'' dedi. 

     Esen, orta hasarlı binalara sigorta yapmadıklarına işaret ederek, şöyle devam etti: 

     ''Sakarya'da bugüne kadar hiçbir şekilde güçlendirme yapılmamış, makyajlanmış, öğrenciye, vatandaşa kiraya verilmiş bin 330 orta hasarlı binamıza valilik ve belediye gerekli tebligatı yaptı. Bu binaların yıkımıyla ilgili, elektrik ve sularının tekrar kesimiyle ilgili, hizmet alımıyla ilgili yasal süreç devam ediyor. Biz de DASK olarak orta hasarlı binalara asla sigorta yapmıyoruz. Vatandaşlara tavsiyemiz, derhal bu binaları boşaltıp canlarını kurtarmalarıdır. Orta hasarlı bina sahipleri binalarını onarıp belediyeye başvurduğu ve onay aldığı zaman biz de sigorta işlemini başlatabiliyoruz.'' 

     Türkiye'de 2000 yılından itibaren 377 deprem meydana geldiğini belirten Esen, DASK kapsamında 19 bin 200 dosya açılarak 135 milyon lira hasar ödemesi yapıldığını söyledi. 

AA


Geri Dön