26 / 04 / 2024

Sakarya’nın tüm caddelerinde dönüşüm başlıyor!

Sakarya’nın tüm caddelerinde dönüşüm başlıyor!

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Sakarya’da her alanda yaşanan değişim ve dönüşüme şehrin deforme olan yollarının gölge düşürmesine müsaade edemezdik. 16 ilçemizde, Sakarya’nın tüm caddelerinde dönüşüm başlıyor" dedi



Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Adapazarı Kültür Merkezi’nde muhtarlar, STK temsilcileri ve basın mensupları ile bir araya geldi. Geniş katılımlı programda Başkan Toçoğlu’nun yanı sıra, AK Parti Sakarya İl Başkanı Fevzi Kılıç, Serpan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, Adapazarı Belediye Başkan Vekili Erol Aydın, AK Parti ilçe başkanları, SESOB Başkanı Hasan Alişan, Sakarya Muhtarlar Derneği Federasyonu Başkanı Erdal Erdem, SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, emniyet mensupları, büyükşehir ve SASKİ bürokratları, muhtarlar, basın mensupları da yer aldı. Toçoğlu programda 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri sonrası geride kalan 2 yılı değerlendirdi. Toçoğlu ayrıca şehrin tüm caddelerinde dönüşüm çalışması başlatılacağını ilan etti.


Devam Eden 300 Milyonluk Proje

Konuşmasının başında 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri sonrası sürece ilişkin özet bilgileri paylaşan Başkan Toçoğlu, “30 Mart Yerel Seçimleri sonrası öncelikli olarak 16 ilçemizde çağın şartlarına uygun bir şekilde modern altyapı çalışmalarını başlattık. Doğal kaynakların sağlıklı bir şekilde korunması, su kaynaklarının etkin yönetimi, temiz ve kaliteli içme suyu ile sağlam altyapı anlayışıyla yola çıktık ve kısa sürede çok büyük yatırımları hayata geçirdik. 2009 – 2015 yılları arasında SASKİ olarak 400 milyonluk altyapı yatırımına imzamızı attık. Türkiye’de ilk kez kendi enerjisini üreten belediye olarak ADASU HES’i inşa ettik. Çelik İsale hattını devreye aldık. Sapanca Gölü’ne alternatif su kaynağı olarak Akçay barajını inşa etmeye başladık. İçme suyu, yağmur suyu, kanalizasyon, arıtma tesisleri, atık su tesisleri, isale hatları, HES’ler ve barajlar yaptık. Şu an altyapıda devam eden yatırımlarımızın toplam maliyeti ise 300 milyon liradır. 2016 yılı içerisinde ise 350 milyonluk yatırımları daha hayata geçireceğiz” diye konuştu.


Dönüşümü Zihnimizde Başlattık

Tamamlanan ve devam eden üst yapı projelerine de değinen Toçoğlu, “Sakarya’nın geleceğine yön verecek imar planlarını tamamladık. Ulaşımın anayasası olarak gördüğümüz Ulaşım Master Planını hazırladık. Bilimsel veri ve analizleri kullanarak şehrin dört bir yanına duble yollar, bulvarlar, yeni giriş kapıları, köprüler, bağlantı yolları inşa ettik. Parklanmaya kalıcı çözümler sunmak adına ilk katlı otoparkımız İl Müftülük Binası’nın yanında yükseliyor. Ulaşım filomuzu tamamıyla yeniledik. Birileri silolar için yas tutarken, biz TMO silolarını yıkıp burayı sanat merkezine dönüştürdük. Eski TZDK yemekhanesi olarak bilinen yapıyı da sanat galerisi olarak hizmete aldık. Ziya Taşkent Konser Salonu, Faik Baysal Kütüphanesi, Tarihi Sabit Efendi Konağı… Tüm bu dönüşüm projeleriyle eski yapıları restore etmiş olduk. Dönüşüm, değişim önce zihinde başlar dedik, zihinlerin dönüşmesine katkı sağlamak amacıyla tarihi mekanları dönüştürdük” dedi.


Türkiye’ye Örnek Projeler

Şehrin gündeminde yer alan büyük projeler ile ilgili de bilgiler veren Başkan Zeki Toçoğlu, “Adapazarı Reji Sokağı’nda bulunan Tarihi Alicanlar Konağı’nı da inşallah kısa süre içerisinde restore edecek; burayı da kültür sanat faaliyetlerinin yapılacağı bir merkez haline getireceğiz. Şimdi AFA’yı yıkıyor, şehrimizin ilk kongre merkezini de Sakarya’mıza kazandırıyoruz. Bu kapsamda tarihi Uzun Çarşı’nın dönüşümüne de başlamış bulunuyoruz. Türkiye’ye örnek bir proje olarak görülen Sosyal Gelişim Merkezlerimizi artık ilçelerimize inşa etmeye başladık. Gençlik merkezlerini çok yakında hizmete almaya başlıyoruz. Yine Sakarya’nın dört bir yanına modern spor tesisleri kazandırıyoruz. Milletvekillerimizin desteğiyle trenin yer altına alınması için Ankara’da yoğun çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Deprem bölgesi olan şehrimize dünya standartlarında Afet Koordinasyon Merkezi kazandırıyoruz. Şehir merkezine 4.5 km yeni bir bulvar kazandırıyoruz. İlçelerimize meydanlar inşa ediyoruz. Sakarya’ya yakışan yeni bir hal inşa ediyoruz. Yenikent’e üniversite götürüyoruz” şeklinde konuştu.


Caddelerde Dönüşüm Başlıyor

Şehirde kapsamlı bir dönüşüm hareketinin başlatılacağını ilan eden Toçoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti; “Yeni bir dönüşüm için tüm hazırlıklarımız tamamlandı. Sakarya’yı sizin için yenileyeceğiz. Büyük ve kapsamlı bir projeler zinciri için bugün yola çıkıyoruz. Bildiğiniz gibi yol konusu bizim en çok önem verdiğimiz konulardan biri oldu. Bu halen de böyle devam etmekte. Ancak şu var ki; bu dönüşüme şehrin deforme olan yollarının gölge düşürmesine müsaade edemezdik. Sakarya müziğin, sinemanın, şehirciliğin kısacası ümranın her bir başlığında uzun mesafeler alıyorken; bozuk ve yamalı yollar bu gelişmenin önünde bir set gibi daha fazla duramazdı.”


Merkezde Yol Çalışması

“Bugün bir milattır. Şehri baştan aşağı yenileyeceğimiz ilk günün miladına beraberce ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sakarya’nın tüm caddelerinde dönüşüm başlıyor. 16 ilçemizde yol çalışması başlatıyoruz. Bazı bölgelere yeni bulvarlar kazandırırken; bazı ilçelerimizde yeni duble yollar için çalışma başlatıyoruz. Grup yollarının önemli bir kısmında asfalt çalışması yapacağız. Bunun yanında özellikle Adapazarı merkezindeki ana caddelerde de asfalt çalışması gerçekleştireceğiz. Çalışma başlayacak caddelerin listesini sizinle paylaşarak konuşmama devam etmek istiyorum: Atatürk Bulvarı, Milli Egemenlik Caddesi, Adnan Menderes Caddesi, Yeni Bosna Caddesi, Orhangazi Caddesi, Kavaklar Caddesi, Turan Caddesi, Ulus Caddesi, Karaağaç Bulvarı,  Ankara  Caddesi, Yeğenler Caddesi, İnönü Caddesi, Ünal Ozan Caddesi ve Dibektaş Caddesi.”


16 İlçeye Hizmet

“Serpan’da altyapı çalışması başlatıyoruz. Dün ihalesini gerçekleştirdik. Erenler’de Evliya Çelebi Caddesi’ne başlıyoruz. Kocaali’de atık su arıtma tesisini ihale ettik ayrıca sahil düzenlemesi yapacağız. Karasu’ya sosyal yaşamı renklendirecek sosyal gelişim merkezi yapıyoruz. Kaynarca’nın 48 köyünü ilgilendiren içmesuyu yatırımına başladık. Ferizli ve Söğütlü kanalizasyon, yağmursuyu ihalesine çıkıyoruz.  Karapürçek’te Uludere köprüsü tamam. Akyazı’da spor kompleksi bitmek üzere, havuz çalışması da yapacağız. Hendek’te merkez-hastane arasına duble yol yapıyoruz. Sapanca’ya sosyal gelişim merkezi ve spor kompleksi yapıyoruz. Arifiye’de Karaaptiler kanalizasyon çalışmamız devam ediyor. Pamukova’ya seyir tepesinde 16 bin metrekare alanda park yapıyoruz. Geyve’nin altyapısını baştan aşağı yeniledik, SGM ise yakında bitiyor. Taraklı’nın merkezinde meydan devam ederken asfalt çalışması da yapacağız. Aynı zamanda tüm ilçelerimiz grup yollarında asfalt atağı başlattık. Planlamamız çerçevesinde grup yolları asfaltlanacak.”


Sakarya’yı Fiberleyeceğiz

“İstisnasız her bir caddenin deforme olan asfaltı tamamen kaldırılacak. İhtiyaca göre bu arterlerin bir kısmında SASKİ altyapı çalışması gerçekleştirecek. Yine ihtiyaç hasıl olan güzergahların yürüyüş yolları ve aydınlatmaları yenilenmiş olacak. Bizi en çok heyecanlandıran ve her caddeye döşeyeceğimiz fiber optik kablolar da her bir caddemizde yer alacak. Bildiğiniz gibi fiber optik altyapısı daha hızlı internet erişim hizmeti anlamına geliyor.”


Dönüşüm Zaruri Bir Hâl Aldı

“Tek gayemiz bu şehirde yaşayan insanların kendilerini mutlu hissetmeleridir. Sizlerin mutluluğu hepimizin mutluluğudur. Evet bu kazı, yol ve altyapı çalışmaları nedeniyle dönem dönem biraz zorlanabiliriz. Özellikle ulaşım anlamında bazı saatlerde belli yoğunluklar yaşanabilir. Ama takdir edersiniz ki burada keyfi bir durumdan bahsetmiyoruz. Şehrimiz için elzem olan bir ihtiyaçtan bahsediyoruz. Bu ana caddelerde en son 13 yıl önce asfalt çalışması yapılmıştı. Bu asfalt çalışmalarının ardından bazı yerlerde doğalgaz, enerji, altyapı, bilişim çalışmaları için kazılar yapılmıştı. Bu bölgelerde uzun süre yama çalışması yapılarak, yollar korunmaya çalışılmıştı. Ancak bu da bir yere kadar. Artık bu çabalar sonuç vermiyor. Böyle ciddi bir çalışmaya ihtiyaç duyulmaktaydı. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi olarak bu çalışmayı başlatıyoruz. Allah’ın izniyle en kısa süre içinde bu çalışmaları şehir merkezinde hızlı bir şekilde tamamlamayı hedefliyoruz.”


Şehre Karşı Sorumluluğumuz Var

“Bu konuda vatandaşlarımızdan gerekli desteği göreceğimize inanıyorum. Siz sivil toplum temsilcilerimiz, muhtarlarımız, esnaf temsilcilerimiz ve basınımızın değerli temsilcilerinden de bu süreci hep birlikte anlayışla ve birbirimize destekle götürme hususunda yardımcı olmanızı özellikle rica ediyorum.  Bu şehir hepimizin. Çocuklarımızın, ailelerimizin, hepimizin. Şehrimiz için iyi olan konularda birbirimize destek olmanın şehrimize karşı da bir sorumluluk olduğunu düşünüyorum. Rabbim çalışmalarımızı hayırlı kılsın. Başlattığımız bu geniş kapsamlı çalışmaların şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.”



Sakarya Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön