25 / 04 / 2024

Saklı pay ve miras nedir?

Saklı pay ve miras nedir?

Saklı pay ve miras nedir?: Kural olarak ölen kişi mirasını istediğine bırakabiliyor. Ancak vasiyetname ile bu yapılırken mirasçıların saklı paylarına dokunulamıyor. Vasiyetname hangi yönde olursa olsun mirasçıların miras üzerinde hakkı oluyor...




Saklı pay ve miras nedir?


Saklı pay ve miras nedir? sorusunun cevabını şu şekilde açıklayabiliriz:


Kural olarak ölen kişi mirasını istediğine bırakabiliyor. Ancak vasiyetname ile bu yapılırken mirasçıların saklı paylarına dokunulamıyor. Yani vasiyetname hangi yönde olursa olsun mirasçıların miras üzerinde hakkı oluyor. Buna da saklı pay deniyor. 


Saklı pay, miras bırakana belirli derecede yakınlığı olan kişilerin tereke üzerinde hakka sahip olması gerektiği düşüncesine dayanıyor.


Saklı pay, çocuklar ve torunlar için yasal miras payının yarısı oluyor. Miras anne baba arasında paylaşılacaksa onların saklı payları yasal miras payının dörtte biri oluyor. Anne babanın daha önce ölmesi durumunda ise miras, ölenin kardeşleri, bunlar da yoksa onların çocukları (ölenin yeğenleri) arasında paylaşılıyor. 


Saklı pay ve miras nedir?

Sağ kalan eşin saklı payı ise mirasın altsoy veya üstsoy ile paylaşılması halinde yasal miras payının tamamı; diğer hallerde ise yasal miras payının dörtte üçü oluyor. Yani eş, mirası ölenin çocukları, torunları veya anne babası ile paylaşıyorsa; yasal miras payının tamamını alıyor.


Miras bırakan, mirasçıların saklı payı almasını herhangi bir koşula bağlayamıyor. Bu bağlamda saklı pay üzerinde üçüncü bir şahıs lehine bir sınırlama veya koşul getirilemiyor. Saklı payın kazanılması, herhangi bir şeyin yapılması veya yapılmaması gibi bir koşula da bağlanamıyor.


Saklı pay mirasın paylaşılması sırasında kendiliğinden dikkate alınmıyor. Saklı paya sahip mirasçıların, saklı payın ihlali halinde dava açmaları gerekiyor. Bu davaya da tenkis davası deniyor.



Veraset tapu işlemleri!
Miras sebebiyle istihkak davası!
Miras hukuku mal paylaşımı oranları!
Miras ortaklığı!
Miras hukuku tanımı!
Miras hukuku saklı pay!
Miras mal paylaşımı!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön