29 / 03 / 2024

Salih Bezci: Girişimciliği geliştirmek zorundayız!

Salih Bezci: Girişimciliği geliştirmek zorundayız!

Ankara Ticaret Odası (ATO), Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Erasmus Genç Girişimciler programı kapsamında, yeni girişimcilerini Avrupa’ya gönderirken, girişimci üyelerinin de Avrupalı girişimcilere ev sahipliği yapmasını sağlıyor.



2020 yılına yönelik stratejisini EU 2020 adıyla tanımlayan Avrupa Birliği, Küreselleşen Çağ için Sanayi Politikası başlığı altında KOBİ’lere yönelik politika yürütüyor. Kısaca COSME (İşletmelerin ve KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği Programı) adı altında bir dizi proje uygulamaya koyan Avrupa Birliği’nin projelerinden biri de “ERASMUS for Young Enterpreneurs-Genç Girişimciler için ERASMUS” programı.

 

Girişimciliği geliştirmek amacıyla yürütülen bu program uygulandığı ülkede belirlenen konsorsiyumlar tarafından yürütülüyor.  Ankara  Ticaret Odası programın Türkiye bölümünde yer alan dört aracı kurumdan biri olarak konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

 

Enterpreneurs Mobility (Girişimcilerin Hareketliliği) teknik adı verilen programda aracı kurum görevi üstlenen ATO, son üç yıl içinde kurulan işletmelerine çağrı yaparak, isterlerse programa dahil olarak Avrupa Birliği ülkelerine gidip iş ilişkileri kurabileceklerini, isterlerse de Avrupa Birliği ülkelerinden girişimci şirketlere ev sahipliği yaparak bilgi ve tecrübe paylaşımı yapabileceklerini duyurdu.

 

-GİRİŞİMCİ ŞİRKETE AYLIK 560-1100 AVRO ARASI HİBE-

 

ATO’nun çağrısına uyarak yurtdışına gitmek isteyen girişimciye gidilen ülkenin şartlarına göre 560 ila 1100 Avro arasında hibe ödenecek.  Proje kapsamında gerçekleştirilecek karşılıklı girişimci değişimleriyle girişimciliğin geliştirilmesi, pazarın çeşitlendirilmesi, inovasyon avantajlarından yararlanılması, yeni iş imkanları oluşturulması amaçlanıyor.

 

-İSTEYEN AVRUPA YOLCUSU İSTEYEN EV SAHİBİ-

 

Girişimcilerin son üç yıl içinde işletme kurması veya sağlam bir iş planı ile yeni iş kurma planı olması ve yabancı dil biliyor olması ATO aracılığıyla programa dahil olması için yeterli kabul ediliyor.  AB ülkelerinden gelecek girişimcilere ev sahipliği yapmak için de bir KOBİ’nin sahibi ve yöneticisi olmak, en az üç yıl boyunca bir şirket yönetmek ve yabancı dil biliyor olmak zorunlu tutuluyor.

 

-GİRİŞİMCİLİĞİ GELİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ-

 

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için girişimciliği geliştirmek zorunda olduğuna dikkat çekerek, “Geleceğimiz için girişimciliği ve girişimcilerimizin ufuklarını geliştirmek zorundayız” dedi. Bezci, ülke ekonomilerinin girişimcilerin omuzlarında gelişeceğini kaydetti.


Geri Dön