26 / 04 / 2024

Salih Bezci: Temennimiz harç ücretlerinin haraca dönüşmemesi!

Salih Bezci: Temennimiz harç ücretlerinin haraca dönüşmemesi!

TMMOB yetkileri konusunda karar alan komitelerin üye sayıları 30 bini aşıyor...



İnşaat ve proje alanında  Ankara  firmalarınm üye olduğu Ankara Ticaret Odası'nın beş ayrı meslek komitesi, hükümetin torba yasayla düzenlediği Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği'nin (TMMOB) projeler, vize ve harç adı altında aldığı ücretlere düzenleme getirmesine destek verdi. 

Ankara Ticaret Odası'ndan (ATO) yapılan açıklamada, ATO'nun beş ayrı meslek komitesinin, TMMOB'nin kendi yönetmeliklerinden hareketle ruhsat eki etüt ve projelerde para alarak, vize anlamı taşıyan mesleki denetim yapması uygulamasına son verilmesini onayladığı bildirildi. 


KOMİTELERDEN ONAY 


Komitelerin kararında "Hükümetin Torba Yasayla düzenlediği Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği'nin bugüne kadar hukuksuz olarak yaptığı vize ve harçlar altında aldığı ücretlere düzenleme getirmesini onaylıyor ve destekliyoruz" denildi. 

İnşaat projelerinin İlçe Belediyeler, Büyükşehir Belediyeleri ve Yapı Denetim Büroları tarafından kontrol edildiği vurgulanan kararda, "Projenin onay aşamasında yapı kullanım izin belgesi (inşaat ruhsatı) almana kadar takip edildiğinden herhangi 3. Bir kurum ve kuruluşlar tarafından denetlenmesi veya onaylanması komiteler tarafından gerekli görülmemektedir" ifadesine yer verildi. 


30 BİNİ AŞKIN ÜYENİN KARARI 


TMMOB yetkileri konusunda karar alan komitelerin üye sayıları 30 bini aşıyor. Üye sayılarıyla birlikte komiteler şunlar: 

-16 bin inşaat müteahhidinin üye olduğu 35. Meslek Komitesi 

-İkamet amaçlı olmayan inşaat sektöründe faaliyet gösteren 4 bin üyeli 37. Meslek Komitesi, 

-Hafriyat sektörünün 5 bin 100 temsilcisinin yer aldığı 41. Meslek Komitesi, 

-Alışveriş merkezleri işletme ve inşaat alanında 700 üyesi bulunan 47. Meslek Komitesi ile 

-Mimarlık proje alanında 5 bin üyesi bulunan 63. Meslek Komitesi 


HARÇLAR HARACA DÖNÜŞMESİN 


ATO Başkanı Salih Bezci, ATO'nun 30 bini aşkın üyesini temsil eden beş ayrı meslek komitesinin konuyla ilgili olarak yönetim kuruluna görüşlerini aktardığını bildirdi. TMMOB hizmetlerinden yararlanan üyelerin ücretler konusundaki sıkıntılarını toplantılarda ifade ettiğini kaydeden Bezci, projelerin, inşaatın başlangıcından iskân ruhsatına kadar her aşamasında belediyeler ve yapı denetim büroları tarafından kontrol edildiğini söyledi. 


Bezci, "İnşaat sektöründe belediyeler ayrı, yapı denetim büroları ayrı, TMMOB ayrı yetkili durumdaydı. 

Hiçbir meslek grubu üçlü bir denetim altında çalışmıyor. Temennimiz harç adı altında alınan ücretlerin haraca dönüşmemesidir" dedi. 


Ankara İl Gazetesi


Geri Dön