16 / 04 / 2024

Salih Kuzu: Kentin merkezi turizm ve ticarete ayrılmalı!

Salih Kuzu: Kentin merkezi turizm ve ticarete ayrılmalı!

şžehir merkezlerinin boşaltılarak turizm ve ticaret alanı haline getirilmesini tavsiye eden Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, buradan elde edilecek gelirlerle de şehrin metro ile 40 dakika kadar uzağına yeni yerleşim birimleri kurulmasını iste



Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, kentsel dönüşüm konusuna farklı bir bakış açısı getirdi. şžehir merkezlerinin boşaltılarak turizm ve ticaret alanı haline getirilmesini tavsiye eden Kuzu, buradan elde edilecek gelirlerle de şehrin metro ile 40 dakika kadar uzağına yeni yerleşim birimleri kurulmasını istedi.

şžehir merkezi dendiğinde şžişli, Taksim ve tarihi yarımada gibi alanların anlaşıldığında dikkat çeken Kuzu, bu bölgelerin merkez kabul edilerek Avrupa yakasında Avcılar, Beylikdüzü, Bahçeşehir ve hatta çorlu, Anadolu yakasında ise Kurtköy ve Kartal"dan sonra başlayan alanların konutlaşmada teşvik edilebileceğini söyledi. Kentin merkezindeki tüm yapıların yıkılarak yerlerine yüksek katlı blokların yapılmasını çağdaş ve doğru bulmadığının altını çizen Kuzu, œBu tür yerleşim birimlerine alt yapı cevap veremez. Gelişmiş batılı örneklerde olduğu gibi bu bölgelerde çocuklu aileler yaşayamaz. Ancak yalnız yaşayan ve çocuksuz çiftler ikamet eder dedi.
Kent merkezlerine kurulan rezidanslarda çocuk büyütülemeyeceğinin altını çizen Kuzu, œAilelerin yaşayacağı alanlar az katlı, geniş alanlara yayılan yapılardır. İstanbul"da da bu doğrultuda bir eğimlim var ama toplu ulaşım ağları yayılmadığı için insanlar buna cesaret edemiyor ve kent merkezlerini bırakmak istemiyor. Oysa şehrin çeperlerine doğru kurulacak banliyölerde çok daha rahat yerleşim birimleri kurulur. çünkü buralarda kent merkezine göre biraz daha arsa bulunuyor diyerek sözlerini bitirdi.

Salih Kuzu"nun dönüşüm reçetesi:
1.   Kentin merkezindeki nüfus azaltılarak turizm ve ticaret alanı olarak tahsis edilerek kenarlardaki banliyölere transfer edilmeli.
2.  Banliyölere hızlı ve yaygın bir metro ağı kurulmalı.
3.  Kent merkezine inşa edilecek binalar alt yapı cevap vermeyeceği için çok yüksek katlı olmamalı.


Geri Dön