19 / 04 / 2024

Salih Turhan: Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması için gayretimiz sürüyor!

Salih Turhan: Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması için gayretimiz sürüyor!

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan AGD Genel Başkanı Salih Turhan, dernek olarak Ayasofya Müzesi'nin yeniden cami olarak açılması girişimlerinin sürdüğünü bildirdi.



Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Genel Başkanı Salih Turhan, dernek olarak Ayasofya Müzesi'nin yeniden cami olarak açılması girişimlerinin sürdüğünü bildirdi. 


Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Turhan, Soma'daki maden faciasında yaşamını yitiren 301 işçiye rahmet diledi. Turhan, facia nedeniyle 17 Mayıs'ta Diyarbakır Yenişehir Stadyumu'nda icra edecekleri Diyarbakır'ın Fethi programı iptal ettiklerini hatırlattı. 


Turhan, bu yıl İstanbul'un fethinin 561. yıl dönümünün kutlanacağını ifade ederek, "İstanbul'un fethi, öncelikle İslam'ın yani Hakk'ın batıla galibiyetine en güzel timsaldir" dedi.


İstanbul'un modern zamanların ortaya çıkardığı herhangi bir metropol olmadığını vurgulayan Turhan, İstanbul'un, dünyanın gidişatına yön verdiğini, İslam alemine payitahtlık yaptığını, İslam birlik ve kardeşliğinin timsali olduğunu aktardı. 


Ayasofya Müzesi'nin camiye çevrilerek yeniden ibadete açılmasını isteyen Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü: 


"Ayasofya Camisi, İstanbulumuzun fethinin sembolüdür. Ayasofya Camisi, Hakk'ın batılı kuşatmasıdır. İ'lay-ı kelimetullah aşkının remzidir. İslam'ın Avrupa'daki varlığının tacıdır. İstanbul'un, İslam şehri oluşunun en kadim nişanesidir. Fatih Sultan Mehmed'in vakfıdır. Hukuksuz bir şekilde 1934'te Bakanlar Kurulu kararı ile müze haline getirilen Ayasofya, yıllardır mahzun bir haldedir. Kendini bu coğrafyaya, bu coğrafyayı da kadim bir medeniyetin fütuhat anlayışına bağlayan herkes bu mahzunluğu yüreğinde hissetmektedir. Ayasofya Camisi'nin açılması talebinin ne Sultan Ahmet Camisi'nin ne de Firuz Ağa Camisi'nin cemaate yetip yetmemesiyle bir ilgisinin olmadığını, bu coğrafyanın tarihine duyarlı herkes bilmektedir. Ayasofya'nın gerçek hükmü şahsiyetine kavuşturulması, hem Fatih'e bir vefadır hem de İslam'ın bu coğrafyadaki belirleyiciliğinin bir teminatıdır. Aynı zamanda milletimizin iradesinin tecellisidir. Ayasofya Camisi meselesi aynen Mescid-i Aksa gibi ümmete şümul bir meseledir. Ayasofya Camisi'nin minarelerinden okunacak ezanların şehadetleri, Müslümanların yüreklerinde bir sürur oluşturacaktır. Dernek olarak dün olduğu gibi bugün de bütün gücümüzle Ayasofya Camisi için mücadeleye devam ediyoruz. İstanbul'un fethinin 561. yıl dönümünde de Ayasofya Camisi'nin açılması konusundaki gayretlerimiz sürmektedir."


Turhan, bu yıl ki İstanbul'un fethi etkinliklerini, 31 Mayıs Cumartesi günü Ayasofya Müzesi önünde kılacakları sabah namazı ile başlatacaklarını belirterek, İstanbul'daki spor kulüplerinin statlarını tahsis etmemeleri nedeniyle İstanbul'un fethini Kocaeli İsmet Paşa Stadyumu'nda kutlayacaklarını anlattı.


Etkinlikte Güney Afrikalı hafız Abdurrahman Sadien'in Kur'an-ı Kerim okuyacağını ifade eden Turhan, Yusuf Karaburç, Harun Beyaz ve Grup Genç'in ezgi ve marşlar seslendireceğini, Mehteran ekibinin konser vereceğini, lazer ve havai fişek gösterileri ile fethin canlandırıldığı tiyatro gösterisi yapılacağını kaydetti.


AA


Geri Dön