26 / 04 / 2024

Sami Evren: Amaç tarihi dokuyu yok etmek

Sami Evren: Amaç tarihi dokuyu yok etmek

KESK Genel Başkanı Sami Evren, Atatürk Kültür Merkezi'ndeki (AKM) yenileme çalışmasının hukuksal dayanaktan yoksun olduğunu savunarak, "Amaç oradaki tarihi dokuyu ortadan kaldırmak" dedi



Evren, Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya ile Konfederasyon Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında AKM'nin toplumsal birikimin simgesi olduğunu ve binanın her duvarında her merdiveninde tarihsel dokunun izleri bulunduğunu söyledi.

Yenileme çalışmasının hukuksal dayanaktan yoksun olduğunu savunan Evren, amacın "oradaki tarihi dokuyu ortadan kaldırmak" olduğunu iddia etti. Sendikalarının girişimi sonucu tadilatın "Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunma Kanunu'na ve Koruma Yüksek Kurulu ilkelerine aykırı yapıldığı" gerekçesiyle mahkemece durdurulduğunu hatırlatan Evren, tadilatın bilirkişi raporu dikkate alınarak, tarihsel dokuyu koruyacak şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Demirkaya da AKM'deki tadilatın "evrensel restorasyon normlarının dışına çıkılarak, iç ve dış mekanlarda telafisi mümkün olmayan tahribatlara yol açacak" şekilde yapıldığını ileri sürdü. Demirkaya, İstanbul 9. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararında, binanın duvar, döşeme ve kolonlarda büyük tahribatlar yapıldığının, AKM'nin sosyo kültürel ve tarihsel kimliğini oluşturan mekansal, biçimsel ve yapısal özelliklerin değiştirildiğinin ifade edildiğini kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın mahkeme kararıyla ilgili demecini üzüntüyle karşıladıklarını ifade eden Demirkaya, "Sayın Bakan'ın mahkeme kararını okuduğunda AKM binasının restorasyon projesinin, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na ve Koruma Yüksek Kurulu'nun ilke kararlarına aykırı olduğunu göreceğini ve mahkemenin almış olduğu karar çerçevesinde sendikamıza hak vereceğini umut ediyoruz" diye konuştu.
AA


Geri Dön