25 / 04 / 2024

Samsun- Artvin arasında kış sporları için tesisler yapılacak

Samsun- Artvin arasında kış sporları için tesisler yapılacak

Karadeniz, dünyayı Davos adlı küçücük bir kasabaya sığdıran İsviçre´ye karşı, 8 kentine yayılan yayla turizmiyle rekabete hazırlanıyor



Hükümet, Doğu Karadeniz´i 12 ay turistin geleceği alternatif bir turizm cenneti haline getirmeyi amaçlıyor. Samsun- Artvin arasında gerçekleştirilecek Doğu Karadeniz `Turizm Master Projesi´ adı verilen proje kapsamında bölgeye 2 milyon turist çekilecek, 150 bin kişiye istihdam sağlanacak. Alt yapı hazırlıklarının büyük ölçüde tamamlandığı projeye önümüzdeki yıl başlanacak.

Doğu Karadeniz Turizm Master Projesi, Samsun´dan Artvin´e kadar olan bölgedeki 8 ili kapsayacak. Proje kapsamında bölgede yer alan yaylalar alternatif yollarla birbirine bağlanacak. Bu yollar üzerinde konaklama, yeme içme ihtiyacının karşılanması, bazı bölgelerde kış sporları için tesisler yapılacak. Karadeniz´e gidenler sahil yolunu kullanmadan yapılan yollarla bölgedeki doğal güzelliklerden yararlanacak. Karavan ve kamping alanları oluşturulacak. Projeyle özellikle doğal yapının bozulmamasına özen gösterilecek ve bölge mimarisine uygun tesisler yapılacak.

KOMİSYON KURULDU
Projenin hayata geçirilebilmesi ve alt yapı çalışmalarının tamamlanması için proje kapsamındaki Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Bayburt, Gümüşhane, Rize ve Artvin illerinin milletvekilleri ile ilgili bakanlıkların temsilcilerinin yer aldığı bir komisyon kuruldu. Komisyon Başkanlığına AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Bayındırlık ve İmar Komisyonu Başkanı Nusret Bayraktar getirildi. Projeyle ilgili yapılan toplantılara ilgili bakanlar bizzat katılarak destek verdi. Projenin detaylarını gazetemize anlatan Bayraktar, Projeyle Karadeniz´de 12 aya yayılan bir turizm hedeflendiğini belirtti. Karadeniz´e yılda 250 bin civarında turist geldiğini kaydeden Bayraktar, "Çok bakir olan Karadeniz coğrafyasına Körfez ve Balkan ülkelerinden Japonya´dan ABD´ye kadar turist çekebilecek bir potansiyel var. Proje hayata geçirildikten sonra Karadeniz´e yılda 2 milyon turist gelecek" diye konuştu.

Bölgeden göçü önleyecek
Karadeniz´de büyük potansiyel olduğunu dile getiren Bayraktar, "Küçücük bir Davos yılda kaç turist çekiyor? Doğu Karadeniz kaç Davos eder?" dedi. Bayraktar, projeyle birlikte 150 bin kişiye istihdam sağlanacağını da hatırlatarak, bunun Karadeniz´den göçü de önleyeceğini ifade etti. Projeye olumlu bakan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´a önümüzdeki günlerde, gelinen nokta konusunda bilgi sunacaklarını kaydeden Nusret Bayraktar, "Büyük heyecan duyuyoruz. Milletvekili olmasam da bu projeyi yürütmek istiyorum, o kadar heyecanlıyım" şeklinde konuştu.

Kayaktan termale her şey olacak
Projeyle bütün yaylaların birbirine bağlanacağını dile getiren Nusret Bayraktar, "1500-3500 rakımlı yükseklikte turizm, spor, ulaşım gibi destinasyonlar yapılacak. Buralara turistler seyahat, spor ve konaklama için gelebilecek. Yaz ve kış aylarında farklı konaklama imkânları olabilecek. HES projeleriyle şelaleler oluşacak ve göllerde su sporları yapılabilecek. Kongre turizmi geliştirilecek. Ayder´de kar kayağı yapılıyor. Bunlar artırılacak. Çakırgöl´de kış turizmi yapmanın imkânı var" diye konuştu.

İKİ OTOBÜS GEÇEBİLECEK
Nusret Bayraktar, Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın turizm alanlarını ilan edeceğini, Ulaştırma Bakanlığı´nın ulaşım projesini planlama çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. Bayraktar, projenin toplam maliyetinin 1-1.5 milyar dolar olmasını beklediklerini ifade ederek konaklama ve diğer spor tesisleri için yap işlet devret modeli gibi modellerin devreye sokulacağını da söyledi. Bölgede halen 500 kilometre kullanılabilir yol bulunduğunu belirten Bayraktar, "Proje tamamlandığında iki servis otobüsünün yan yana geçebileceği 1150 kilometre yol olacak. Yollara önümüzdeki yıl başlanacak" dedi.
Türkiye/Şükran Kaban


Geri Dön