29 / 03 / 2024

Samsun Bafra Belediyesi önünde arazi satışı protestosu yapıldı!

Samsun Bafra Belediyesi önünde arazi satışı protestosu yapıldı!

Samsun'un Bafra ilçesinde Büyükşehir Yasası kapsamında belediye mülkiyetine geçen 12 mahalledeki, daha önce köy tüzel kişiliğine ait arazilerinin ihale yoluyla satışa çıkarılması üzerine mahalle sakinleri, belediye binası önünde eylem yaptı.



Mahalle sakinlerinin eylem kapsamında Bafra Belediyesi önüne getirdikleri tabut, güvenlik güçleri tarafından kaldırıldı.Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, gazetecilere olayla ilgili açıklamalarda bulundu.İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Yiğit, belediye binası önünde eylem yapılmasının hukuka aykırı olduğunu belirterek, vatandaşlardan dağılmalarını istedi. 



AA


Bu haber Hürriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Samsun’un Bafra ilçesinde Büyükşehir Yasası ile Bafra Belediyesi mülkiyetine geçen 12 mahalledeki tüzel kişiliğe ait arazilerin ihalesini protesto eden vatandaşlar belediye önünde eylem yaptı.

Büyükşehir Yasası ile kalkan köy tüzel kişiliğine ait arazilerin tapularının Bafra Belediyesi bünyesi geçmesi ile eylemlerini sürdüren vatandaşlar, ihalenin yapılacağı belediye önüne gelerek protestolarını sürdürdüler. Belediye önünde yapılan eylemde konuşan vatandaşlar, “Hükümetimiz, Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan sesimizi duysun, bize yardım etsin. Bizim yerleri 15 bin liradan satışa çıkardılar. Bu rakamlarla hiçbir çiftçimizin alma gücü yok” dedi.

Erdal Kul isimli vatandaş, “Hazine yerleri 1966’da tapulandırılmış. Vergi Usul Kanunu’na göre para ödenmiş, köy tüzel kişiliğine devredilmiş. Onun için köyde çalışana verilsin. Çalışana verilmese nüfusumuz göç edecek. Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız, milletvekilimiz sesimizi duysun” diye konuştu.

Dedeli Mahallesi vatandaşlarından İsmail Dursun, “İhalenin iptali için Samsun İdare Mahkemesi’ne dilekçemizi verdik. İhaleden sonra da ihalenin iptali hakkında dava açacağız. İhaleye girememe nedenimiz şartları çok ağır. 13 bin 500 lira artı KDV bu şartlarda alamayız” dedi.

Dedeli Mahallesi Muhtarı Naci Arslan elinde bulunan tapuyu göstererek, “1966 yılına kadar vergisi ödenerek 1966 yılında da tapusu verilmiş. Bu tapuda da 2013 yılında verilen tapu” ifadesini kullandı.

Belediye önünde toplanan vatandaşlar alkışlarla sloganlar atarak protestolarını sürdürdü. Belediye önüne getirilen ve üzerinde “Dedeli Mahallesi doğum yılı 1936, ölüm yılı 05.02.2016” yazılı tabut ise güvenlik güçleri tarafından kaldırıldı. Geniş önlemlerin alındığı ihalenin yapıldığı belediye önünde bulunan kalabalıkla konuşan İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Yiğit, vatandaşları yatıştırmaya çalıştı.

"KÖYLÜNÜN YERİNİ SATMIYORUZ”

Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin ise şöyle konuştu:

“Vatandaşlar sanki yerlerini satıyormuş gibi propaganda yapıyorlar ama yanlış bir yoldalar. Çünkü Bafra Belediyesi’ne tapusu kesilmiş olan daha önce köy tüzel kişiliğine ait olan yerlerle ilgili Bafra Belediyesi Meclisi’nde karar alındı. Bütün meclisin de onayıyla bu yerlerin satılarak belediyenin araç parkını güçlendirme adına karar verildi. Köylünün yerini satmıyoruz. Kaldı ki ‘bir araya gelin, siz alın’ dedik. En büyük parça Dedeli Mahallesi’nde. Onu bile araştırdığımızda belli kişiler faydalanmış. Biz Bafra’nın karını düşünüyoruz. Biz Bafra’nın bütün problemlerini çözme adına bu yerleri satışa çıkardık.”

Vatandaşların tepkisine rağmen ihale yapıldı. İhale hakkında 15 gün sonra bilgilendirme yapılacağı ifade edildi.

Belediye önünde toplanan vatandaşlar, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Yiğit tarafından ikna edilerek olaysız bir şekilde dağılmaları sağlandı.


Hürriyet


Geri Dön