29 / 03 / 2024

Samsun Çay Mahallesi’ne modern cami inşa edilecek!

Samsun Çay Mahallesi’ne modern cami inşa edilecek!

Turan Çakır, Çay Mahallesi’nde devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde aynı alan içerisinde bulunan ruhsatsız eski caminin yıkılacağını ve yerine daha geniş bir alanda modern bir caminin yapılacağını söyledi.




Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, Çay Mahallesi’nde devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde aynı alan içerisinde bulunan ruhsatsız eski caminin yıkılacağını ve yerine daha geniş bir alanda modern bir caminin yapılacağını söyledi.

TOKİ tarafından İlkadım İlçesi Çay Mahallesi’nde kentsel dönüşüm projesi kapsamında devam eden çalışmalarla ilgili bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, çalışmaların hızla devam ettiğini hatırlatarak, “Buradaki konutlar çok önceden kamulaştırılarak yıkılmıştı. Şu anda alanda sadece eski camii kaldı. Bu caminin arsası Belediye Encümenimizin 19 Nisan 2013 tarih 243 sayılı kararı ile daha geniş ve tam kentsel dönüşüm alanının girişinde bir alana taşınarak yeni caminin kaba inşaatının büyük bir bölümü tamamlandı. Eski cami sadece 290 metrekarelik bir kullanım alanına sahipken, yeni yapılacak olan modern cami 700 metrekarelik bir kullanım alanına sahip olup belediyemiz tarafından yapı ruhsatı verilmiştir. Ayrıca yeni caminin oturacağı alan ise tam 2 bin 556 metre kare olacak” dedi.


“ESKİ CAMİ İÇİN RİSKLİ YAPI RAPORU”

Samsun’da 2012 yılı Temmuz ayında yaşanan sel felaketi sırasında özellikle bodrum katı sular altında kalan eski cami için Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü tarafından inceleme yapıldığını belirten Çakır, “Burada uzmanlar tarafından yapılan kontrollerde mevcut caminin zemin kat kotunun yol kotundan düşük olduğu, yoğun yağışlarda su baskınına maruz kalacağı, teknik ve mühendislik hatalarının olduğu ve deprem bölgelerinde yapılacak olan binaların sahip olması gereken 2007’deki kriterleri sağlamadığı tespit edilmiş. Yani eski cami aynı zamanda mevcut haliyle tehlike de arz ediyordu. Şu anda devam eden konut, cami ve sosyal tesis inşaatlarının yapımının mevcut cami nedeniyle tehlike arz ettiğini müteahhitler bize bildirdiler. Yani eski camiyi yıkmadan şu anda özellikle cami çevresinde bulunan konutların yapımı da aksıyor. İş makineleri bu alanda çalışamıyor” diye konuştu.


YIKIM İÇİN ENCÜMEN KARARI ALINDI

Aslında eski caminin camiden sorumlu dernek tarafından yıkılması gerektiğini ifade eden Çakır, “Yapılan tebligatlara rağmen kendileri yıkmadığı için bunu biz yapacağız. İşin başka bir yönü de konu ile ilgili başvurduğumuz İlkadım Belediyesi’nin verdiği bilgiye göre caminin yapı ruhsatı da yok. Yapı ruhsatı almaları için yaptığımız çağrıdan da sonuç alamadık. Bu haliyle eski cami aynı zamanda kaçak yapı statüsüne de giriyor. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 11. maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak, eski caminin yıkılması için, imar kanunun 32. Maddesi uyarınca, Belediye Encümeni’nin 29 Ağustos 2014 tarih ve 390 sayılı kararı ile yıkım kararı alındı. Bunu da muhataplarına ilettik. Önemli olan burada yaşayacak olan binlerce vatandaşımızın modern, güvenli ve sağlıklı koşullarda ibadetlerini yapabilecekleri bir camiye sahip olmaları.  TOKİ  bir aksilik olmazsa 2015 Nisan ayına kadar yeni camiyi de bitirip teslim edecek” şeklinde konuştu. 



Olay



Geri Dön