24 / 04 / 2024

Samsun Kavak'a kil ocağı inşa edilecek!

Samsun Kavak'a kil ocağı inşa edilecek!

Samsun'un Kavak ilçesi'ne Üst Yapı İnşaat firması tarafından inşa edilen ve hakkında birçok dava açılan çimento fabrikasına ek olarak kil ocağı inşa edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ÇED raporu sunuldu. İşte o haber...



Samsun'un Kavak ilçesi Köseli köyünde Üst Yapı Madencilik İnşaat firması tarafından yaklaşık 388 dönüm arazi üzerine 6 yıl önce inşa edilmeye başlanan ve köylülerin karşı çıktığı çimento fabrikasına, Kil Ocağı yapılması için firmanın hazırladığı Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunuldu.   


Çimento Fabrikası'na ek olarak inşa edilecek 750 bin lira maliyetli Kil Ocağı projesi, Kavak ilçesi Yukarı Bekdemir mahallesine inşa edileceği açıklandı. 206 bin 169 metrekare alanda yapılacak Kil Ocağı'nda 

yıllık olarak 250 bin ton kil üretimi planlanıyor. Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden yapılan duyuruda şunlar kaydedildi; " Samsun ili Kavak ilçesi Yukarı Bekdemir Mahallesi mevkiindeki Üstyapı İnşaat ve Madencilik A.Ş tarafıdan yapılması planlanan Kil Ocağı projesi ile ilgili olarak Samsun Valiliğimize sunulan dosyayı PTD Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 17. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır.İlgililere ve kamuoyuna duyurulur "denildi. 


KÖYLÜ ÇOK SAYIDA DAVA AÇTI 


Söz konusu proje ile ilgili bugüne kadar yöre sakinlerinin açtığı birçok davada yürütmeyi durdurma kararı çıkmasına rağmen firma yeni ÇED raporları hazırlayarak projeyi tamamlamaya hazırlanıyor. Köseli Köyü sakinlerinin ise söz konusu fabrika ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuru yapma hazırlağında olduğu belirtildi. 


Zekeriya FIRAT/Hedef Halk


Geri Dön