20 / 04 / 2024

Samsun Kentsel Tasarım Yarışması'nda mimara yer verilmedi!

Samsun Kentsel Tasarım Yarışması'nda mimara yer verilmedi!

Samsun Büyükşehir Belediyesi 'Kentsel Tasarım Yarışması'nın jürisinde 'mimara yer vermeyince' Mimarlar Odası ayağa kalktı.



Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği kent merkezinde yer alan Gazi Müzesi, Kurtuluş Yolu, Bandırma Vapuru, Onur Anıtı, Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Bulvarı boyunca yeniden düzenlenmesini öngören '19 Mayıs İzleği Kentsel Tasarım Yarışması'na Mimarlar Odası tarafından dava açıldı. 


Yarışmanın düzenleniş şeklinin Kamu İhale Kurumu(KİK) Yarışmalar Yönetmeliği'ne aykırı olduğunu söyleyen Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu, Bölge İdare Mahkemesi'nin yaptığı başvuruyu ihale olarak değerlendirerek usül yönüyle reddettiğini, konuyu Danıştay'a taşımak için hazırlıkları sürdürdüklerini açıkladı. 


YÖNETMELİĞE AYKIRI 

Ocak ayında başvuruları başlayan ve Mayıs ayında sonlanacak kentsel dönüşüm yarışmanın düzenlenmesinden son derece mutlu olduklarının altını çizen Memişoğlu, " Bizim itiraz ettiğimiz iki konu vardı. Bunlardan birincisi KİK'in Yarışmalar Yönetmeliği'ne aykırı olmasıydı. Yönetmelikte projeleri değerlendirecek juri heyetinde yer alan 5 üyeden 3'ü mimar olmak zorundadır. Ayrıca yönetmeliğe göre odalardan üye talep etmeleri gerekiyor. Bizden üye talep etmediler. Kaldı ki OMÜ Mimarlık Fakültesi'nden hiçbirini davet etmediler. Mimarlık Fakültesi Dekanımız Prof.Dr. Derya Oktay, Türkiye'nin en önde gelen kentsel tasarımcılarından birisidir. Kendisi uluslararası konferanslara özel davet ile gidiyor. Ayrıca juride asil ve yedek üyelerin 10 yıllık tecrübeye sahip olması gerekiyordu. 1 juri yedek üye yarışmanın ilan tarihinden itibaren bu kriterleri taşımıyordu. Biz uyardık, uyarılarımız dikkate alınmayınca usüle aykırı düzenlenen yarışmanın iptali için dava açtık " dedi. 


TERTİP KOMİTESİ AĞIR HAKARETLER ETTİ 

Yarışmanın Samsun için çok önemli olması nedeniyle Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile randevu alarak çekincelerini anlattıklarını belirten Memişoğlu, " Görüşmede uyarılarımızı yaptık. Başkan Yılmaz değerlendireceğini söyledi. Biz yarışmanın oda ve belediye olarak iki resmi kurum koordinesinde düzenlenmesini istedik. Sonrasında ise yarışmanın İstanbul'da faaliyet gösteren ticari bir şirket olan Arkitera Grup tarafından düzenlendiğini öğrendik. Bu süreçte bizimle onlar muhatap oldular. Hatta firmadan bir yetkili odamızda bizlere ağır hakaretler etti. Kendisi hakkında da suç duyurusunda bulunduk "diye konuştu. 


YARIŞMAYA GÖLGE DÜŞTÜ 

Usülüne aykırı yapılan yarışmanın tarafsızlığına gölge düştüğünü belirten Memişoğlu şöyle devam etti: Bu tür yarışmaların odaların gözetiminde yapılması kanuna göredir. Yarışmanın şeffaf olmayacağını biliyoruz. Yarışma şaibelidir. Mimarların bu yarışmadan çıkarı yoktur. Biz yarışmanın sağlıklı sürdürülmesinden yanayız. Davanın reddedilmesi usülsüzlükleri ortadan kaldırmıyor."


BÜYÜKŞEHİR'DEN RET AÇIKLAMASI

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, Samsun’u çağdaş kentler seviyesine çıkarıp, yaklaşan 19 Mayıs 2019 tarihinin 100. Yılına yakışır çalışmalara imza atmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından “19 Mayıs İzleği Kentsel Tasarım Yarışması” düzenlendiğini hatırlatarak, “Meslek odalarını da dahil ederek katılımcı bir çalışmaya imza atmak için verdiğimiz mücadele ve çabalara rağmen, kentimizin gerek görsel gerekse tarihi izleğini yaşatmak adına düzenlediğimiz yarışmanın iptali için Mimarlar Odası tarafından açılan dava ret edilmiştir. Kentimiz adına yapılacak olan ulusal boyuttaki bir yarışmanın yargı yoluyla anlamsızlaştırılmaya çalışılmasına yine yargı tarafından geçit verilmemiştir” dedi.


Hedef Halk


Geri Dön