26 / 04 / 2024

Samsun Saathane projesinin imar planı iptal edildi!

Samsun Saathane projesinin imar planı iptal edildi!

Samsun Büyükşehir Belediyesinin Saathane Meydanında uygulamak için 2011 yılında aldığı ilk meclis kararı, esnafların açtığı dava sonucunda iptal edildi. Esnaf tazminat davası açtı.



SAMSUN Büyükşehir Belediyesi'nin Saathane Meydanı'nda yapacağı kentsel dönüşüm projesi için 2011 yılında belediye meclisinde aldığı 1/1000 ölçekli imar planı, esnafların açtığı dava sonucu iptal edildi. Esnaf tazminat davası açtı. 

Mahkeme verdiği gerekçeli kararda, söz konusu imar planının 1992 yılında hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planfna aykırı olduğunu, 2 bin metrekarelik alanda bulunan tescilli yapılar olan Taşhan, Süleyman Paşa Medresesi, Medrese Cami, ve Şifa Hamamı'nın çevresinin önce yeşil alana daha sonra belediye hizmet alanına çevrilmesinin 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu'na aykırılık teşkil ettiğini belirtti. 


KORUMA İMAR PLANINDA GÖRÜŞ ALINMADI

Mahkeme ayrıca verdiği kararda bölgenin tescili için hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı'nın meslek gruplarının ve bakanlık uzmanlarının görüşü alınmadan hazırlandığına işaret etti. 


ESNAFTAN YILMAZA ÇAĞRI VAR

Konu ile ilgili Samsun Ticaret Sanayi Odası'nda gündem dışı konuşma yapan Saathane Meydanı mülk sahiplerinden Ümit Ayla şunları kaydetti; "Mahkemenin verdiği iptal kararı Saathane Meydanı'nda yıkımlar için alınan ilk belediye meclis kararının iptalini içeriyor. Saathane'de 600 hissedar var. Her biri son 5 yılda 15'er bin lira civarında yargı giderleri oldu. 

Toplam 185 dava açıldı. Belediye bu davaları kaybederse yargılama giderleri belediyeden alınacak. Ayrıca tazminat davaları açtık. Bu davaları kazanırsak belediyenin tazminatları ödeme şansı yok. 5 yıldır esnafın çekmediği kalmadı, ancak biz yine Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'a çağrıda bulunarak ' Bu projeyi birlikte yapalım1 diyoruz Z



Hedef Halk 


Geri Dön