23 / 04 / 2024

Samsun Şehir Hastanesi ihalesini Rönesans kazandı!

Samsun Şehir Hastanesi ihalesini Rönesans kazandı!

Kamu Özel Ortaklıkları (PPP) yöntemiyle yapılacak Samsun Şehir Hastanesi ihalesini, kentin en büyük alışveriş merkezi olan Samsun Piazza AVM'yi de Samsun'a kazandıran Rönesans konsorsiyumu kazandı.



Sağlık sektöründe büyük dönüşüm anlamına gelen Kamu Özel Ortaklıkları (PPP) yöntemiyle yapılacak Samsun Şehir Hastanesi ihalesini, kentin en büyük alışveriş merkezi olan Piazza AVM'yi de Samsun'a kazandıran Rönesans konsorsiyumu kazandı. 

KREDİYİ ALDILAR 

Türkiye'nin sağlık hizmetleri alanındaki önemli reformlarından biri olacak ve ülkeye çok sayıda modern hastane kazandjracak Kamu Özel Ortaklıkları projeleri için önemli adımlardan biri daha tamamlandı. PPP yöntemiyle yapılacak bin 550 yataklı Samsun Şehir Hastanesi için 9 yabancı banka 18 yıl vadeli kredi verdi. Projeyi, Türk Rönesans ile Fransız Meridiam birlikte Samsun'un İlkadım ilçesinde yapacak. 

FRANSIZ ORTAK MERİDİAM 

Rönesans Sağlık Yatırım ve Fransız şirketi Meridiam ortaklığı, Samsun Şehir Hastanesi ihalesini kazanarak, hastane komplekslerinden oluşacak yatırım için hazırlıklara başladı. Rönesans yetkililerinden alınan bilgiye göre hastanenin yapımına sonbaharda başlanacak. 

ÜÇ FARKLI HASTANE YAPILACAK 

Entegre Sağlık Kampüsü niteliğinde hayata geçirilecek proje, 3 farklı hastaneyi kapsıyor. Bunlar, bin 300 yatak kapasiteli Ana Hastane, 150 yatak kapasiteli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ve 100 yatak kapasiteli Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi olarak sıralanıyor. 

Rönesans Sağlık Yatırım, Samsun'un yanı sıra Adana, Bursa ve Elazığ Entegre Sağlık kampusları ile Yozgat Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin inşasını da üstlenmiş durumda. 

TOPLAM YATIRIM 2 MİLYON AVRO 

Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak,  Adana  Sağlık Kampüsü'nün kredi imza töreninde yaptığı konuşmada en gelişmiş ülkelerde ktörü başta olmak c oy mı m, adalet gibi alanlarda başarıyla uygulanan PPP modelinin, yeni nesil şeklini Türkiye'de uygulama şansını elde ettiklerini söylemişti. Meridiam ile Avrupa'nın en büyük finans kuruluşlarını bir araya getirdiklerini vurgulayan Ilıcak, "Yatırım öncesinde tamamı yabancılardan proje finansmanı gerçekleştirdik. 

Yurtdışında elde ettiğimiz deneyimi sağlık yatırımlarında kullanmak üzere yola çıktık. Samsun, Trabzon ve Van'da hayata geçirilecek fizik tedavi ve rehabilitasyon hastaneleri, psikiyatri hastaneleri ve yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanelerinin proje finansmanlarını inşaatlarını ardı ardına gerçekleştireceğiz. Bizim yapımını üstlendiğimiz sağlık komplekslerinin toplam inşaat alanı 2 milyon metrekare olacak ve yaklaşık 2 milyar Euro'luk yatırımla gerçekleşecek" dedi. 

PPP NEDİR? 

Kamuya ait altyapı yatırımlarının özel sektör tarafından yapılması ve belli bir süreyle devlete kiralanması modeline Kamu Özel Ortaklıkları (Public Private Partnership-PPP) deniyor. PPP sisteminde, kira süresi boyunca özel sektör kamunun arzu ettiği hizmetleri de üretebiliyor. Tıbbi hizmet ise devlet tarafından veriliyor. Tüm doktor ve hemşire kadrosu devlet tarafından sağlanıyor. 

Dünyadaki örnekleri 15 yıldan 30 yıla kadar uzanabilen bu ortaklık modelinde Türkiye'deki projeler için süre 25 yıl olarak belirlendi. 

2.5 YILDA BİTİRİLECEK ORTAKLIK İSE 25 YIL 

ilkadım İlçesi'nde yapılacak olan Şehir Hastanesi'nin yapım dönemi 2,5 yıl; çeşitli nedenlerden yapım için uzatma verilirse en çok 3,5 yıl; işletme dönemi de 25 yıl olarak belirlendi. 

TÜRKİYE'NİN EN ZENGİNLERİNDEN 

Samsun Piazza AVM'nin de sahibi olan Rönasans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, 'En Zengin 100 Türk' 2014 listesinde 2 milyar 800 milyon dolarlık servetiyle 4. sırada yer aldı. 




Gazete Gerçek


Geri Dön