29 / 03 / 2024

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy: 9 yaşındaki Berka'yı arıyoruz!

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy: 9 yaşındaki Berka'yı arıyoruz!

Samsun Canik'te dün gece etkisini gösteren şiddetli yağış ve fırtına bazı su baskınlarına sebep oldu ve birçok evin zemin katı sular altında kalırken hayatlarını kaybedenler oldu. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy sel felaketi ile ilgili açıklamalarda bulundu




Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, kentte yaşanan selde ölü sayısının 9'a yükseldiğini, kayıp olan 9 yaşındaki Berka Bütüner'i arama çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada, dün saat 23.00'da başlayıp bugün 06.00'ya kadar devam eden aşırı yağış neticesinde, Canik ilçe merkezi ve köylerinde taşkın ihbarları gelmesiyle birlikte, başkanlığında kriz merkezi oluşturularak İl Afet ve Acil Durum

Müdürlüğü Atakum yerleşkesinde çalışma başlatıldığını, öncelikle Canik ilçesindeki taşkına maruz bölgeye kurtarma ekipleri sevk edildiğini belirtti.

Canik'e bağlı köylerden Gölalan, Adatepe, Murat, Gökçepınar, Düvecik, Başalan, Demirci ve Sarıbıyık köylerine ulaşılmaya çalışıldığını ancak bu köylerin Canik merkeziyle irtibatlarını sağlayan yollarda meydana gelen heyelan sebebiyle bu köylere ulaşmanın mümkün olmadığını vurgulayan Aksoy, şöyle devam etti:

Bu köylere dağ yollarından ulaşmak için Asarcık ve Kavak ilçelerinden sağlık ve kurtarma ekipleri oluşturularak yola çıkarılmış, büyük uğraşlardan sonra bu köylere ulaşılarak gerekli müdahaleler yapılmıştır. Bu köylerin ilçe merkeziyle irtibatlarını sağlayan ana yollarının tamir ve bakımı için İl Özel İdaresi bakım ekipleri mahalline intikal ettirilmiş ve sabah 10.00 itibarıyla irtibat sağlanmıştır. Canik Cezaevi civarı, aşırı yağıştan en çok etkilenen bölgedir. Olay mahalline öncelikle İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğünden 45 personel ve 6 kurtarma aracı, Büyükşehir Belediyesi'ne ait İtfaiye Daire Başkanlığından 20 kişilik ekip ile birlikte 10 araç, Canik Belediyesi'nden 10 personel ve 5 araç, İl Özel İdaresi'nden 6 araç ve 10 personelin intikali sağlanmış, hasarın büyük oluşu nedeniyle çevre il ve ilçelerden takviye ekipler talep edilmiştir.

Aksoy, talep sonucu Terme, Çarşamba, Tekkeköy ve Kavak ilçelerinden ekskavatör, çekici ve vinç olmak üzere 11 iş makinesi, bu makinelerin operatörleriyle birlikte 30 personelin olay mahalline intikal ederek kurtarma çalışmalarına müdahil olduklarını, Amasya, Ordu, Çorum, Yozgat ve  Ankara  Valiliklerinden 21 adet motopomp, 10 adet kurtarma aracı, 7 adet bot, 1 kurtarma köpeği, 6'sı dalgıç olmak üzere 34 personelin Samsun'a intikal ederek kurtarma çalışmalarına katıldıklarını ifade etti.

Vali Aksoy, selde hayatını kaybedenlerle ilgili şu bilgileri verdi:

Yağışlarda en çok etkilenen Canik ilçesi Cezaevi civarındaki konutlarının zemin katlarına sel sularının girmesi neticesi Kuzey Yıldızı konutlarında Kenan Yazıcı (34), Mücahit Yazıcı (14), Bedirhan Yazıcı (10), Hüseyin Yılmaz, Aziz Yılmaz ile Kirazlık mevkisi Petrol Ofisi dolum tesislerinde aracın sel sularına kapılması neticesi Emine Bütüner (36), Mihra Bütüner (6) ve Seher Özkan (22) hayatlarınıkaybetmiştir. Denize sürüklenen araçta olduğu tahmin edilen 9 yaşındaki Berka Bütüner halen kayıp olup arama çalışmaları devam etmektedir. Arama-kurtarma çalışmaları devam ederken Mert Irmağı Bulvar Köprüsü yanında 45 yaşlarında Mehmet Yaylacıoğlu'nun cesedine ulaşılmış olup, bunun sonucu ölü sayısı 9'a yükselmiştir.

Kentte 12 adet tespit komisyonu oluşturularak hasar tespit çalışmalarına başlandığını bildiren Aksoy, şunları kaydetti:

Sel suları nedeniyle evleri oturulamaz duruma gelen vatandaşlarımızın geçici iskanları Büyükşehir Belediyesi ve Kızılay'ın destekleriyle sağlanmış, köylerdeki hasar tespit çalışmaları devam etmekte olup iskanı gereken aileler için her türlü tedbir alınmıştır. Afet nedeniyle Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcımız Beşir Atalay, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar, Gençlik ve Spor Bakanımız Suat Kılıç, İçişleri Bakanımız İdris Naim Şahin, Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu, ilimiz milletvekilleri, Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı müsteşarları ile ilgili bakanlık genel müdürleri valiliğimizi arayarak geçmiş olsun dilekleriyle birlikte çalışmalar hakkında bilgi almış, Başbakanımızın talimatıyla ilk etapta acil kullanımlar için valiliğimiz emrine 500 bin lira gönderilmiştir.

Vali Hüseyin Aksoy, yaşanan üzücü olayda can kaybı olduğunu anımsatarak, "Yakınlarına başşağlığı diliyor, acılarını paylaşıyorum. Yaşanan bu doğal afette mağdur olan vatandaşlarımızın normal yaşantılarına bir an evvel dönmeleri için tüm ekiplerimiz çalışmalarını sürdürmektedir'' ifadelerini kullandı.

Canik ilçesinde çalışma yapan arama kurtarma ekipleri, aşırı yağış nedeniyle taşan Mert Irmağı'nın eski sanayi mevkisindeki dere yatağında, Mehmet Yayla'ya ait olduğu tespit edilen ceset buldu. Ceset, ambulansla morga gönderildi.

Bu arada, daha önce cesetleri bulunan iki kız çocuğunun kimlikleri tespit edildi. İlçenin Kirazlık mevkisinde yer alan akaryakıt dolum tesislerinin yakınında bulunan cesetlerin, Miranur Bütüner ile Seher Özkan'a ait olduğu belirlendi. Miranur Bütüner'in, aynı mevkide cesedi bulunan Emine Bütüner'in kızı olduğu öğrenildi.

İlçede ayrıca, Gaziosmanpaşa Mahallesi'nde yer alan Kuzey Yıldızı konutlarının bodrum katlarında, Kenan Yazıcı (40) ile oğulları Mücahit (16) ve Bedirhan (9) ile 1,5 yaşındaki Hüseyin Yılmaz ve 5 yaşındaki ağabeyi Abdullah Yılmaz'ın cesetlerine ulaşılmıştı.  

AA


Geri Dön