20 / 04 / 2024

Samsun'a termik santral uyarısı!

Samsun'a termik santral uyarısı!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 'un hazırladığı rapora göre Samsun'unTerme ilçesine yapılması planlanan termik santral, ekosistemde ciddi sorunlara ve asit yağmurlarına yol açacak.



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Samsun'un Terme İlçesi'ne inşa edilecek termik santral konusunda uyardı. İthal kömürlerle çalışacak termik santralin 500 metre yakınında doğalgazla çalışan bir başka santral daha bulunduğuna dikkat çeken TMMOB, bölgede 'asit yağmurları' görüleceği uyarısında bulundu. TMMOB'un raporuna göre; Santrallar nedeniyle Karadeniz kıyılarındaki deniz canlılarının üreme alanları yok olacak. Ekosistemde geri dönüşü olmayan bozulmalar ortaya çıkacak. TMMOB'un raporunda, 'Ne tür önlem alınırsa alınsın kömür tozu başlı başına kirliliktir' vurgusu yapıldı. 


Yedi santral sırada


Rapora göre santral sahası fundalık, çalılık alan, kül depolama sahaları ise orman ve fundalık-çalılık alan olarak tanımlanıyor. Raporda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, yedi termik santralin daha (Sinop Nükleer Santral Projesi hariç) yaklaşık 3 bin megavat kurulu güç talebi ile sırada beklediğine dikkat çekildi.


Yurt


Geri Dön