16 / 04 / 2024

Samsun'da yapı stoğu depreme dayanıklı değil!

Samsun'da yapı stoğu depreme dayanıklı değil!

Yapı stoğu ile ilgili ürkütücü gerçeği ortaya koyan IMO Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü, "Samsun'daki denetimsiz kaçak yapılar ülke geneliyle aynı durumda. Mevcut yapı stoğumuz depreme dayanıklı değil" dedi.



SAMSUN da dahil birçok ilde güvensiz yapıların çoğaldığını belirten İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkanı Cevat Öncü, yapı ve proje üretimi, yer ve malzeme seçimi, yapı denetimi süreçlerinde gerekli Mühendislik kurallarına uyulmamasından yakındı. Öncü, Samsun başta olmak üzere başta olmak üzere Türkiye'nin şehirlerinin kentsel alanlarının yarısının sağlıksız, niteliksiz, güvensiz yapılarla dolu olduğunu ifade etti. 




SAMSUN'DA ÜLKE ORTALAMASI İLE AYNI 

Samsun'un son deprem yönetmeliği ile 3. dereceden 2. derece deprem kuşağı bölgesine alındığını da söyleyen Öncü, "Samsun'da yaşanabilecek olası bir depremde, yapı stokumuzun nasıl bir durum sergileyeceği konusu ülke gerçeklerinden çok farklı olmayacaktır. Samsun'da da denetimsiz, kaçak yapılmış inşaatlar, ülke ortalamasının paralelindedir. Bu bakımdan mühendislik hizmeti almamış yapıların güçlendirilmesi, yenilenmesi, yeni üretilen yapılarında depreme dayanıklı yapılması için mühendislik mesleğinin ve bize yakın meslek mesleklerinin taviz vermeden çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Odamladır etkinliklerinin azaltmak yerine yapı sürecinde daha da katılımlı şekilde düzenleme yapılması gerekmektedir" diye konuştu. 




YAPI STOĞU GÜVENLİ HALE GETİRİLMELİ 

Şehirlerin öncelikli sorununun "nereye ve nasıl" büyüyecekleri değil, yapı stoğunun kentsel mekanların daha sağlıklı ve güvenli hale getirilmesi olduğunu belirten Öncü, var olan yapılı çevrenin sağlıklaştırmasının, güvenli hale getirilmesinin, teknik ve sosyal donatı alan eksikliklerinin tamamlanarak kentte yaşayanları daha mutlu kılacak yaşam çevrelerinin oluşturulmasının son derece önemli olduğunu kaydetti.



Gazete Gerçek


Geri Dön