25 / 04 / 2024

Samsun'daki tarihi evler müzeye dönüşüyor!

Samsun'daki tarihi evler müzeye dönüşüyor!

Kentteki yatırımlara hız kesmeden devam eden Samsun Büyükşehir Belediyesi kentteki tarihi evleri müzeye dönüştürüyor.




Milli mücadelenin ilk adımını Samsun’da atan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Amasya’ya uzanan tarihi yolculuğu Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla yeniden canlandırılıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda çevresindeki tarihi evleri de müzeye dönüştürecek.


Kentte yer alan Kurtuluş Yolu’nu ilmek ilmek titizlikle işleyerek 1919 günlerini canlandırmayı hedefleyen Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin projedeki en önemli adımlarından birisi de bölgedeki eski un değirmeni olacak. 


Kurtuluş Yolu İzleği projesi kapsamında Samsun Büyükşehir Belediyesi, değirmenin çevresindeki tarihi evler ise müzeye dönüştürülecek. Milli Mücadele ve Etnografya Müzesi haline getirilecek evler içerisinde o döneme ait silah, kıyafet vb. eşyalar sergilenecek.



Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz konuyla ilgili olarak şu açıklamaları yaptı: “Milli mücadele yıllarında kurmaylarıyla birlikte 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak bastıktan sonra Havza’ya geçerek, ilk çalışmalarını burada yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Amasya’ya geçişine kadar olan süreçte kullandığı gerçek yol, maalesef gerektiği şekilde korunup tanıtılamadı. Bu nedenle Ata Yolu Rotası’nı koruyup hem günümüz insanlarına hem de gelecek nesillere tanıtmak, anlatmak ve yarınlara miras bırakmaya çalışıyoruz. Uzun zamandır da yoğun mesai harcıyoruz. Tarihi dokuyu yansıtmak için o dönemlerden kalan tüm eserleri yeniden yaşatmaya gayret ediyoruz. Güzergâh üzerinde yer alan menfez, köprü, han, sanat yapıları ve 1919’dan günümüze ulaşan konut kalıntılarını tespit ederek, kültürel ve doğal yapıların korunması ve turizme açılması için çalışma yürütüyoruz.” 


 

Samsun Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön