24 / 04 / 2024

Samsung evinizi uzaktan kontrol etmek istiyor!

Samsung evinizi uzaktan kontrol etmek istiyor!

Samsung, insanları, daha önce eşi benzeri görülmemiş gelişmişlikte bir uzaktan ev kontrol sistemiyle etkilemeye çalışıyor. Şirket cihazları ve ev aletlerini bir arada sunacak. İşte detaylar...



Samsung'un tüketici elektroniği biriminin başkan yardımcılarından Yoon C. Lee, bize 12 bin 874 kilometre uzaklıktaki Seul'den, Kaliforniya, Oakland'daki evini gezdiriyor. Galaxy S5'inin ekranında sadece parmağını kaydırarak oturma odası, antre ve arka bahçedeki kamera açılarını değiştirebiliyor; elektronik kilitleri açıp kapatabiliyor; ışıkları söndürebiliyor; fırını ve fıskiyeleri açabiliyor. "Birinci misyonumuz evinizi internet bağlantılı yaşamınızın bir parçası haline getirmek" diyor Lee: "Artık kapınızı kilitlemediğinizi ya da ocağı açık unuttuğunuzu fark ettiğinizde iki saatlik yolu geri dönmeniz gerekmeyecek."


Samsung'un mobil biriminin kârı son çeyrekte geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 74 azaldı ve buna bağlı olarak şirketin net gelirleri yarı yarıya indi. Samsung şimdi buradaki zararının bir kısmını telafi etmek için insanları, daha önce eşi benzeri görülmemiş gelişmişlikte bir uzaktan ev kontrol sistemiyle etkilemeye çalışıyor. 


İnternet bağlantılı ev cihazları yavaş gelişen bir piyasa; ancak Samsung'un hem beyaz eşya hem de elektronik pazarında büyük bir pay sahibi olduğu göz önünde bulundurulduğunda, şirketin birbiriyle uyumlu cihazlardan oluşan bu sistemi satma konusunda en az rakipleri kadar şanslı olduğu söylenebilir. Şirketin başarısı elektronik, ev aletleri ve çip satışlarını da artırabilir; pazar araştırma şirketi IDC'nin tahminlerine göre internet bağlantılı ev aletleri pazarı 2020 itibarıyla, geçtiğimiz yılla 1,9 trilyon dolar seviyesinden 7,1 trilyon dolara yükselecek. 


Lee'nin evindeki bu gelişmiş akıllı ev sistemi henüz piyasaya sürülmedi; fakat Samsung, Lee'nin bahsettiği web bağlantılı cihazların çoğunu şimdiden satmaya başladı. 


Adının açıklanmasını istemeyen, konuyla ilgili bilgi sahibi iki kişinin verdiği bilgilere göre şirket cep telefonu birimindeki 500'e yakın mühendisi internet bağlantılı cihazlar birimine transfer ediyor. 


Samsung, Ağustos ayında ev aletleri için uzaktan kumanda cihazları üreten SmartThings adlı startup'ı yaklaşık 200 milyon dolara satın aldı. Ardından Ekim ayında internet bağlantılı ev aletleri için gelişmiş çip üretmek amacıyla Güney Kore'de 15 milyar dolarlık bir fabrika inşa edeceğini açıkladı. Bu adım, Mayıs ayında geçirdiği kalp krizinin ardından tedavisi süren Samsung Yönetim Kurulu Başkanı Lee Kun Hee'nin oğlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Lee Jae Yong'un başlattığı girişimin ilk aşaması olarak değerlendiriliyor.


Samsung, Seul'ün 48 kilometre güneyindeki genel merkez binasının l karşısındaki cam cepheli İnovasyon j Müzesi'nde donanımı görücüye çıkardı. 


Neredeyse tamamı beyaza boyanmış, beş katlı 11 bin metrekarelik yapının duvarlarında "akıllı yaşam" ve "ilham vermek" gibi sözler yazılmış. Samsung ikinci katta yer alan açık alanda ışıkların, ev aletlerinin ve bir robot elektrikli süpürgenin bir akıllı telefona bağlı olduğu, oturma odası görünümünde bir bölme tasarladı. İçeriye bir misafir girdiğinde perdeler ve televizyon otomatik olarak açılıyor. 


"Samsung, Apple ve Google çevremizdeki mobil cihazlar ve ev aletleri gibi ürünlerin bizimle konuşacağı 1 bir dünyanın hayalini kuruyor" diyor l aracılık şirketi SK Securities'in anal üstlerinden Ko Seung Hee: "Samsung diğerlerinden farklı olarak tüm cihazları ve ev aletlerini bir arada sunabilecek ürün gamma sahip ve bu, Samsung'un avantajı." 


Şirketin en zayıf yönü ise yazılım. Samsung, cihazlarında Google'a ait Android işletim sistemini kullanıyor; I bağımsız bir işletim sistemi geliştirmek üzere Intel ile yapılan işbirliği ise ağır ilerliyor. Tizen adı verilen bu sistem, Samsung'un akıllı saat ve kamera gibi az sayıda ürününde kullanılıyor. Şirket geçtiğimiz Temmuz ayında, Google'ın iştiraki Nest Labs ve diğer birkaç şirketle Thread Group adında bir iş ortaklığı kurdu. Bu ortaklığın amacı yeni kablosuz ev otomasyon teknolojilerinde endüstri standartları geliştirmek. Koreli şirket bunun yanı sıra Şubat ayında internet bağlantılı cihaz alanında çok sayıda patentin sahibi olan Cisco Systems ile 10 yıllık küresel patent lisansı anlaşması imzaladı. 


"Samsung, bir noktada Google ile yolları ayırabilir; ancak karşılıklı çıkarlar açısından bakıldığında bu birliğin bir süre daha devam etmesi iyi olacaktır" diyor Daishin Securities'in analistlerinden Kim Kyung Min. Samsung şu anda yeni internet bağlantılı cihazlara odaklanmış durumda. Samsung'un İnovasyon Müzesi'ndeki oturma odasının yanındaki bölmelerde otel odası, uçak kabini ve alışveriş merkezi enstalasyonları yer alıyor.

 

Jungah Lee / Bloomberg Businessweek 




Geri Dön