20 / 04 / 2024

Samsunlular Çay Camii'nin yıkılmaması için eylem yaptı!

Samsunlular Çay Camii'nin yıkılmaması için eylem yaptı!

Samsun’un İlkadım ilçesine bağlı Çay Mahallesi’nde TOKİ tarafından kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen konutların önünde yer alan caminin yenisi yapılmadan yıkılmak istenmesine mahalle sakinleri tepki gösterdi...



Samsun’un İlkadım ilçesine bağlı Çay Mahallesi’nde  TOKİ  tarafından kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen konutların önünde yer alan caminin yenisi yapılmadan yıkılmak istenmesine mahalle sakinleri tepki gösterdi.



1963 yılında yapılan Çay Camii’nin avlusunda toplanan kadın ve erkekler, yeni cami bitmeden eskisini yıktırmamak için eylem yaptı. İnşaat çalışmasına engel olduğu gerekçesiyle caminin yıkımının öne alındığını belirten Çay Mahallesi sakinlerinden Hüseyin Uyanık, “Halbuki cami, arkasındaki binanın yapımına engel teşkil edebilir. Fakat arkadaki bina 11 kat olarak yapıldı. Yandaki binaların yapımına ise bir engel teşkil etmez. Sözde 22 ayda buradaki konutlar bitirilecekti. 18 ay oldu, sadece binaların karkası bitirildi. TOKİ ile taşeron firma arasında maddi açıdan sorunlar varmış. İşçiler paralarını alamadıkları için çalışmıyor. Başka işçiler getirildi, onlar da çalışmadı gitti. İşler taşeron firma yüzünden durdu ama cami bahane ediliyor. Bu arada encümenden karar çıkmış, ‘işler durmuşken camiyi yıkalım’ diye. Bununla ilgili kararlar alınmış, biz de buna istinaden yeni cami yapılmadan eskisi yıkılmasın diye mahkemeye başvurduk. Biz istiyoruz ki çabucak yeni camimiz yapılsın bize ibadet edecek yer olsun sonra bu camiyi yıkın diyoruz” dedi.


Burada yapılmak istenenin ‘biz yıktık, oldu bitti’ şeklinde olduğunu hatırlatan Uyanık, “Bize, burası yapılmadan önce verdikleri sözü tutmalarını bekliyoruz. Belediye AK Partili olduğu için güvendik ve yazılı bir şeyi zamanında onlardan talep etmedik, sadece konuşmayla verilen söz var. Biz gücümüz yettiği kadarıyla camimizi yıktırmamak için çaba harcayacağız. Biz olaylar olsun, ortalık karışsın istemiyoruz. Onlar bizi muhatap alsın, bir adım atsınlar, biz onlara 10 adım geliriz. Cami için ruhsatsız diyorlar, cami 1963 yılından beri burada, yeni mi anladınız ruhsatsız olduğunu. Eğer burası bir kilise olsaydı tuğlasına dokunamazlardı. Biz yıktırmayız demiyoruz sadece yeni cami yapılsın ondan sonra yıkın diyoruz” diye konuştu.


AK Partili bir belediyenin camiyi yıkmak için ısrar etmesine bir anlam veremediklerini söyleyen mahalle sakinleri de “Onlara bu millet, cami cemaati oy verdi. Şimdi çok pişmanız, oy verdiğimiz kişiler bize zulüm yapıyor. Başka bir parti yapsa o kadar zorumuza gitmez ama bunu muhafazakarım diyen bir partinin belediyesinin yapmasına bir anlam veremedik” diyerek tepkilerini dile getirdi.



Milli Gazete 


Geri Dön