19 / 04 / 2024

Samsun'un 5 milyon metrekarelik OSB'ye ihtiyacı var!

Samsun'un 5 milyon metrekarelik OSB'ye ihtiyacı var!

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun’un en az 5 milyon metrekare üzerinde bir organize sanayi bölgesine ihtiyacı olduğunu ifade etti...




Türkiye Ticaret Odalar ve Borsalar (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Fuar ve Kongre Merkezi’nin ihalesini yaptıklarını ama kimsenin katılmadığını söyledi.


Samsun TSO ocak ayı olağan meclis toplantısı Davut Altan Meclis Salonu’nda yapıldı. Toplantıda günden dışı söz alan Meclis Üyesi Hüseyin Kurt, Samsun ticareti ve üretimine katkıda bulunmak, bilgi teknolojilerine yatırım ve Samsun’un 2023 ihracat hedefleri, diğer meclis üyesi Ümit Ayla ise Saathane projesi hakkında görüşlerini sundular.


Daha sonra kürsüye gelen Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, ocak ayı içersinde yapılan faaliyetler hakkında bilgi verdi. Tekkeköy ilçesinde yapımı tamamlanan Fuar ve Kongre Merkezi (FKM) konusuna değinen Murzioğlu, “FKM bitti, teslim aldık. Şu anda korumasını da zor yapıyoruz. Adamlar tuttuk, gece-gündüz bekletiyoruz. Buna rağmen oradan bir şeyler alıp götürüyorlar. Buradan açıkça söylüyorum. Çünkü o bölge farklı bir bölge, o bölgede kapıdaki bekçiyi bile alıp götürüyorlar. Fuar ve Kongre Merkezi’nin ihalesini yaptık ama kimse katılmadı. Fiyatlarımız da yüksek değildi. Zannedersem herkes 30 Mart yerel seçimleri bekliyor. Biz bu arada yasa gereği bir kez daha ihale yapacağız. Eğer ihale yapılmazsa ne yaparız bilemiyorum. Burası ile ilgili konuşup, tartışacağız. Belki sizlerden izin alıp buranın işletmeciliğini biz yapacağız. Ama biz işletmeci değiliz. Eskişehir Ticaret ve Sanayi Odası Fuar ve Kongre Merkezi yapmak istiyor. Bu bilgiyi almak için geldiler. Bizim FKM’de inceleme yaptılar. Bizden brifing aldılar ve gittiler” dedi.


CARRAWAY SEÇİM YOKLAMASI YAPTI


Geçen günlerde Samsun’a gelerek protokol üyelerini ve siyasi parti başkanlarını ziyaret eden Amerika Büyükelçiliği Siyasal Bölüm Diplomatı Cassandra Carraway’ın ziyareti hakkında da bilgi veren Murzioğlu, “Amerika Büyükelçiliği Siyasal Bölüm Diplomatı Cassandra Carraway odamızı ziyaret etti. Burada ben olmadığım için Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Şahin kendilerini karşıladılar. Geliş amaçları, önümüzde yapılacak olan mahalli seçimlerle alakalı yoklama yapıyorlar” diye konuştu.


SERMAYE ARTTIRIMI


14 Şubat tarihinin işadamları için farklı bir özelliğinin olduğunun altını çizen Murzioğlu, “14 Şubat tarihini herkes sevgililer günü olarak bilir. Ama 14 Şubat’ın biz işadamları için farklı bir özelliği var. 14 Şubat’ta anonim ve limited şirketler sermaye artırımı için son günüdür. Anonim şirketler sermayelerini 50 bin TL’ye, limited şirketler sermayelerini 10 bin TL’ye çıkartmazsa feshediliyorlar” şeklinde konuştu.


“SAMSUN’UN 5 MİLYON METREKARE ÜZERİNDE BİR OSB’YE İHTİYACI VAR”


Samsun’un en az 5 milyon metrekare üzerinde bir organize sanayi bölgesine ihtiyacı olduğunu ifade eden Murzioğlu şöyle konuştu: “Samsun sanayisi bugün bir yerlere gelemediyse hep böyle küçük düşünmemizden gelememiştir. Bugün benden 300 metre - 500 metre yer isteyen sanayicimiz ver biz bir şey veremiyoruz. Bizim bu organize sanayimiz 600 metredir. Bir sanayicinin istediği kadar bir organize sanayi olur mu? Bafra Organize Sanayi Bölgemiz var. Her hafta Bafra oda başkanımız beni ‘bana bir yatırımcı gönder’ diye arıyor. Bir köprüsü var kamyon geçemiyor. Yok böyle bir organize sanayi bölgesi. Royal Halı’nın sahibi Cahit Nakıboğlu, geçenlerde Samsun’u ziyarete geldi. Kendisine bizim OSB’ler hakkında bilgi verdim. Kendisine organize sanayi bölgelerinin metrekaresini sordum, o da bana ‘46 milyon metrekare’ olduğunu söyledi. Orada da kendi arazisi 450 dönümmüş. Eğer Samsun sanayisini bir yere getireceksek, iyi bir yerde bir yer bulmamız gerekiyor. Bu şehrin belediye başkanı ve adayları hepsi kürsüye çıkacaklar, herkes bir şey vaat edecek. Hepsinin global düşünmesi gerekiyor.”


“ÇOK İYİ BİR VALİMİZ VAR”


“Çok iyi bir valimiz var” diyen Murzioğlu şöyle devam etti: “Yaptıklarını ben biliyorum. Bu arada dillendirdiğimiz Lojistik OSB’nin parasını verdik, arazisinin tapusunu aldık. Fuar ve Kongre Merkezi’nin yani 50 dönümlük arazinin tapusunu aldık. Onunda parasını verdik. Bunları Samsun’a mal eden Samsun Valisi Hüseyin Aksoy’dur. Şimdi seçilecek olan siyasetçiler de gelecek. Diğer sivil toplum örgütlerinin de bizimle beraber olması gerekiyor. Hep beraber el ele verip Samsun’a en az 5 milyon metrekarenin üzerinde bir organize sanayi bulmamız gerekiyor. Demiryolu bağlantısı olan, limanı olan, havaalanına yakın, iyi bir karayolu bağlantısı olan bir yer bulmamız gerekiyor. Bu anlattıklarım hayal değil. Böyle bir yer var. Günü geldiği zamanda oranın neresi olduğunu açıklarız.”


TÜRKİYE İHRACATTA GERİLEDİ, SAMSUN İLERLEDİ


Türkiye’nin ihracatta gerilediğini fakat Samsun’un ilerlediğini belirten Murzioğlu konuşmasını şöyle tamamladı: “Türkiye’de ihracatta 2012 yılında rekor kırmıştık. Çok çalkantılı geçen ihracat rakamlarımız düştü. 2012 yılında 152 milyar 461 milyon TL olan ihracatımız 2013 yılında maalesef 151 milyar 869 milyon TL’ye düştü. Bunun yanı sıra Samsun ihracatımız 2012 yılında 422 milyon 749 bin TL’den 2013 yılında 439 milyon 222 bin TL’ye çıktı. Türkiye ihracatı geri gelirken, Samsun ihracatı biraz yukarıya çıktı. Gönlümüz 1 milyar dolar ihracatı yakalamaktır. İnşallah yakalamak için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. İhracatçılarımız da 2012 yılında 230 firma iken, 2013 yılında 248 firmaya çıkmıştır. Burada da yine Samsun’da bir büyüme var. İnşallah bu büyüme böyle devam eder.”



Malatya Gerçek


Geri Dön