29 / 03 / 2024

Sanayi sektöründeki ağırlık inşaat sektörüne döndü!

Sanayi sektöründeki ağırlık inşaat sektörüne döndü!

Ekonomist Mustafa Sönmez, inşaat ve sanayi sektörlerini incelediği raporda, Türkiye ekonomisinde ağırlığın 12 yılda sanayiden inşaata döndüğüne dikkat çekti...



Ekonomist Mustafa Sönmez, inşaat ve sanayi sektörlerini incelediği raporda, Türkiye ekonomisinde ağırlığın 12 yılda sanayiden inşaata döndüğüne, bu süre içinde imalat sanayinin banka kredilerinden aldığı payın yarı yarıya düştüğüne dikkat çekti.Sönmez, imalat sanayinin geri plana atılırken döviz üretme kapasitesi zayıf, İstanbul rantı odaklı inşaat-emlak sektörü, perakendecilik, hizmet sektörlerinin özendirildiğini belirterek, "Önemli kur riskleri taşıyan büyük dış borçlanmalarla gerçekleştirilen bu sektöre yönelişler, Türkiye'nin döviz kazanma kapasitesi ve yeteneğini zayıflatırken, sanayinin de hızla rekabet gücü kaybına ve zafiyetine yol açtı" dedi.Ekonomist Mustafa Sönmez raporu değerlendirdi. 


İNŞAAT ODAKLI 

Sönmez, inşaatın döviz üreten bir sektör olmadığı için, inşaata ağırlık vermenin ciddi bir döviz açığına neden olduğu ifade ederek, "Makro politikalar sanayiye yönelmeyi gerektiriyor. AKP döneminde bir inşaat odaklı gelişim yapıldı. AKP'de bundan vazgeçmek istemeyen bir grup var ve Cumhurbaşkanı da son TOBB'da yaptığı konuşmasında bırakmak niyetinde olmadığını gösterdi" dedi.Sönmez, inşaatın şirketler açısında ciddi bir angajman olduğunu belirterek, "İnşaat sektöründe makina parkları oluştu, markalaşmalar oluştu. Rant nedeniyle ciddi bir gelir kapısı oluştu. Bunun için inşaatın ciddi vergilendirilmesi lazım ki sanayiye yarar sağlasın. Arkası kesilmeyen bir yatırım var. Bu beklentilerle ilgili. Buna devam edenler sorunların aşılacağını umuyorlar" diye konuştu. 


Gazete Bursa


Geri Dön