19 / 03 / 2024

Sanayi siteleri şehir dışına taşınacak!

Sanayi siteleri şehir dışına taşınacak!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, sanayi sitelerinin taşınması üzerinde çalıştıklarını belirtti. Özlü, sanayicilere taşınmaları için yüzde 3 faizle kredi desteği verip arazilere lüks konut ve AVM yapılabileceği müjdesini verdi.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, pek çok sanayi sitesinden “Bizi taşıyın” talebi geldiğini ve sanayicilerin zarar etmeyeceği bir model üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Özlü, Üretim Reform Paketi kapsamında şehir merkezlerinde kalan sanayi sitelerini şehir dışına taşıyacaklarını söyledi. Sanayi sitelerinin dönüşümünü hukuki zemine oturtacaklarını ifade eden Özlü, “Belediyeler, il özel idareleri ve bakanlık, mülk sahipleriyle anlaşacak. Onlara tertemiz, modern sanayi çarşıları kuracağız. Adamın bir dükkânı varken iki tane olacak. Pek çok ilde 1970’lerde yapılmış sanayi siteleri çok küçük, 50 metrekarelik yerler artık yetmiyor” dedi. Özlü, eski alanları da belediye ile değerlendireceklerini ifade ederken, “Şehrin durumuna göre imar imkânı vereceğiz. Oralara lüks konutlar yapılabilecek, AVM’ler yapılabilecek. Mülkiyet sahipleri bu işten zarar etmeden kâr edecekler” dedi.



3 İLDEN TALEP GELMİŞ


Özlü, sanayicinin de bu konuda istekli olduğunu ve 5-6 bölgeden “Bizi taşıyın” talebi geldiğini belirtirken, uygulamaya isteklilerden başlayacaklarını anlattı. Özlü, Türkiye’yi tarayarak talepleri topladıklarını belirtirken, “Hatay, Tunceli, Malatya istedi. Biz de taşınmak isteyene yüzde 3 faizle kredi vereceğiz. Taşınma, altyapı ve üstyapı maliyeti karşılanacak. Hesabımıza göre, bin kadar sanayi sitesi için 17 milyarlık bir maliyet oluşuyor. Mülk değerleri zaten kendisini çevirecek” diye konuştu.


ZEYTİNLİK YAKININA TESİS


Özlü, paketteki zeytinlik düzenlemesi hakkında da bilgi vererek “İllerde zeytin koruma kurulları oluşturulacak. Bir yerde OSB ya da küçük sanayi sitesi kurulacaksa, bu kurul toplanacak. Zeytincilik enstitülerinden kişiler kurulda olacak. Tarım ve sanayi il müdürleri olacak. Etrafa zarar vermeden sanayi tesisleri kurulabilecek teknolojiler var. Arıtma ve filtre sistemleri var. Zeytinliğe 3 kilometre mesafede tesis kurulamaz değil de arıtma tesislerini kurmak kaydıyla olabilir. Sınıra kurul karar verecek” dedi.


‘FİŞİ TAK FABRİKANI ÇALIŞTIR’ DÖNEMİ


Geçen hafta yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) Üretim Reform Paketi’nin ilk 40 maddesinin ele alındığını kaydeden Özlü, sanayiciye ucuz arsa ve fabrika binası sağlayacaklarını söyledi. Özlü, arazinin devletin olacağını ve isteyene fabrika binası da yapılacağını belirtirken, “ÇED raporuna son, arsa aramaya son. Plug and play (Tak çalıştır). Gel fişini tak, fabrikanı çalıştır. Singapur’da, Malezya’da olduğu gibi. Kullanım hakkını 49 yıllığına vereceğiz. Sanayici de parasını arsa ve bina yerine makine ve işletmeye ayıracak” dedi.



Habertürk


Geri Dön