24 / 04 / 2024

'Sanayicinin sadece inşaat rantına yönelmesine karşıyız'

'Sanayicinin sadece inşaat rantına yönelmesine karşıyız'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, inşaat sektörüne karşı olmadıklarını, inşaatın imalat sanayinin bir parçası olduğunu söyleyerek, "Sanayiciyi sadece ranta yöneltecek uygulamaları arzu etmiyoruz" dedi.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Konya temasları sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Işık, bir gazetecinin, sanayicilerin yoğun bir şekilde inşaata yönelmesi şeklindeki sorusu üzerine, inşaat sektörünün, imalat sanayinin bir parçası olduğunu söyledi.


"İnşaat sektörünün gelişmesi ve büyümesini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak desteklerim ve destekliyorum da" diyen Işık, şöyle devam etti:


"Benim de rahatsızlık duyduğum, özellikle sayın Başbakanımız ve Başbakan Yardımcımızın da vurguladığı nokta şu; özellikle gayrimenkul rantının sermayeyi o noktaya doğru kaydırması. Yoksa inşaat sektörü 300 küsur sektörün tetikleyicisidir. İnşaat sektörüne yönelik olumsuz bir bakışımız yok ve olamaz da. Hatta bakanlık olarak sektörle daha yakın çalışma içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla birlikte önümüzdeki 20 yılda Türkiye'nin yapacağı kentsel dönüşümde bütün inşaat mamullerinin Türkiye'de üretilmesi, Türkiye'nin bu fırsatı değere dönüştürmesi için çalışma yürütüyoruz. Burada inşaat sektörüne olumsuz bakışımızın olması mümkün değil. Zira Türkiye'yi kalkındıracak sektörlerden biridir inşaat sektörü. İçinde bulunduğumuz fabrika, inşaat sektörü olmasa varlığını nasıl sürdürecek? Alt yapı inşaat olmasa, üst yapı inşaat olmasa, konutlar yapılmasa, içinde bulunduğumuz fabrikanın üretim yapma şansı yok."


Işık, inşaat sektörüne olumsuz bakışlarının olmasının mümkün olmadığını, ancak inşaat rantından dolayı asıl rant elde edip de sanayiciyi sadece ranta yöneltecek uygulamaları kesinlikle arzu etmediklerini aktardı.


Her şeyin öngörülebilir, önceden kurulları belirlenmiş şekilde yürümesi gerektiğinin altını çizen Işık, şöyle devam etti:


"İnşaat sektörüyle ilgili Türkiye'nin önümüzdeki 20 yılda yapması gereken kentsel dönüşüm, özellikle deprem riskinden dolayı inşaat sektörü açısından kritik ve Türkiye açısından son derece kritik. Bunu betonundan tutun da içindeki mobilyasına, perdesine kadar her şeyi Türkiye'nin kendi içinde yerli üretmek zorundayız. Eğer bunu başaramazsak mobilyayı İtalya'dan perdeyi başka bir yerden, almak zorunda kalırız ki bu da Türkiye'nin cari açığına negatif anlamda çok ciddi etki yapar. Bunun önüne geçmenin yolu da inşaat sektörünü önemsemek, inşaat sektöründe yerlilik oranını maksimum düzeye çekmek ve bu kentsel dönüşümü, Türkiye'nin inşaat sektörünü ve tüm sanayisini geliştirecek tarzda organize etmek gerekir. Bununla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanımızla görüşüyoruz. Yakında sektörle de bir araya geleceğiz. İnşaata olumsuz bakışımız olamaz. Ancak haksız kazanç ve kısa yoldan köşe dönme anlayışına karşıyız. Gayrimenkul rantının mutlaka kontrol altında tutulması Türkiye'nin geleceği açısından önemli. Herkes daha fazla karı nerede görürse oraya doğru yönelir. O zaman herkes sanayici olmak yerine 'Kısa yoldan çok para kazanayım' anlayışına giderse, işte o zaman sanayimiz zora girer. Buna dikkat ediyoruz. Bunun dışında inşaat sektörü Türkiye'nin en önemli sektörlerindendir. İnşaat sektörünün gücü Türkiye'nin de gücüdür. Anlayışımız bu."


Bakan Işık, daha sonra OSB 4. Genişleme Bölgesi'ndeki Konya Sanayi Odası tarafından yaptırılan, sanayicilerin Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirebileceği bir teknoloji merkezi olacak "İnnopark" inşaatını gezdi. 


AA


Geri Dön