26 / 04 / 2024

Sanayiciye vergi ve arsa desteği geliyor!

Sanayiciye vergi ve arsa desteği geliyor!

Başbakan'ın perşembe günü açıklayacağı paketle 81 ile destek sağlanacak. Yatırımcılara bedelsiz arsa ve vergi indirimi desteği geliyor...



Başbakan'ın perşembe günü açıklayacağı paketle 81 ile destek sağlanacak. Yatırımcılara bedelsiz arsa ve vergi indirimi desteği geliyor. Bu çerçevede Kurumlar Vergisi yüzde 2'ye kadar indirilirken, 200 bin kişiye altı ay süreliğine geçici iş temin edilecek.  
 
Yatırımcının uzun süredir beklediği yeni teşvik ve istihdam paketinin detayları netleşmeye başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından perşembe günü açıklanacak paket ile 81 ile destek sağlanacak. Hükümet, önlem paketi kapsamında yatırımcılara bedelsiz arsa ve vergi indirimi desteği sağlayacak. Türkiye'nin dört bölgeye ayrıldığı yeni paket yatırımları kapsadığı için enerji indirimi söz konusu olmayacak. Düzenlemeye göre illerin gelişmişlik düzeyine paralel olarak yüzde 20 olan Kurumlar Vergisi yüzde 2 seviyesine kadar indirilecek. İstihdama destek kapsamında ise meslekî eğitime bütçeden ayrılan kaynak miktarı artırılacak. Daha önce 500 bin kişi olarak ifade edilen geçici iş temini ise azalacak. Yıl sonuna kadar 200 bin kişiye meslekî eğitim kapsamında altı ay süreliğine geçici iş temin edilecek. Bu kişiler ağaç dikme, refüj çalışması, orman bakımı, park inşası başta olmak üzere toplum yararına olacak işlerde çalıştırılacak. 2009 bütçesinde yer alan düzenlemeye göre ise ayrıca 50 bin kişiye daha iş temin edilecek.

Küresel krizin etkilerine çare arayan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), dün Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında toplandı. Yaklaşık üç saat süren toplantıda yeni teşvik ve istihdam paketinin yanı sıra daha önce yapılan KDV ve ÖTV indirimlerinin sonuçları da masaya yatırıldı. Aylardır yürürlüğe girmesi beklenen yeni teşvik sisteminde Türkiye, gelişmişlik düzeyine göre dört bölgeye ayrılacak. 11 sektöre özel teşvik verilmesi planlanırken, bölgesel, sektörel ve büyük yatırımlara dayalı 3 ayaklı bir sistem hazırlandı. Batıdan doğuya tüm iller ve otomotivden kimyaya tüm sektörlerin merakla beklediği yeni sisteme göre, bazı iller pastadan büyük bir dilim kaparken, bazıları kısmî teşviklerden yararlanacak.

ÖTV İndİrİmİnde ek süre masaya yatIrIldI

Kurul toplantısında, tarımsal desteklemeye ilişkin hususlar değerlendirildi, bunun yanı sıra ekonomide talep ve üretimin desteklenmesi amacıyla uygulanan tedbirlerin sonuçları gözden geçirildi. Otomobil ve mobilya sektörlerine yönelik KDV ve ÖTV indirimlerinin devam ettirilip ettirilmeyeceği konusu da masaya yatırıldı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, dün vergi indirimleri konusunda bu hafta içinde bir karara varabileceklerini söyledi. Tüm bu konulara ilişkin olarak geçen cuma Başbakan Erdoğan'a bilgi verildi. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alım politikaları ile finansman durumuna ilişkin Kurul'a teknik değerlendirmeler sunulduğu ifade edildi. Ercan Baysal /ZAMAN


Geri Dön