18 / 04 / 2024

Sancaktepe'deki hazine arazilerinin rayiç bedelleri TBMM'de!

Sancaktepe'deki hazine arazilerinin rayiç bedelleri TBMM'de!

MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, İstanbul Sancaktepe Veysel Karani Mahallesi'ndeki hazine arazilerinin rayiç bedellerinin tespitini sordu..



Sancaktepe deki hazine arazilerinin rayiç bedelleri TBMM de!


MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, İstanbul Sancaktepe Veysel Karani Mahallesi'ndeki hazine arazilerinin rayiç bedellerinin tespitine ilişkin soru önergesi hazırladı. Yönter sorularını Başbakan Yıldırım'a sordu.


Yönter önergesinde "İstanbul Sancaktepe İlçesi Veysel Karani Mahallesindeki arsaların rayiç değer tespiti yapılırken şahıslara ait arsaların Sancaktepe Belediyesi tarafından metrekare rayiç değerleri 280 ila 300 lira arasında belirlenmişken, aynı parsel veya adada bulunan Hazine’ye ait arsalarda Milli Emlak Müdürlüklerince belirlenen metrekare rayiç değerlerinin 2000 ila 3000 lira arasında belirlendiği tespit edilmiştir.


Son günlerde hâzineye ait bu arsalar üzerinde yer alan gayrimenkullerinde yıllardır ikamet eden vatandaşlarımıza Milli Emlak Müdürlüklerince 4706 sayılı yasanın 4/c maddesi uyarınca tapu tescili yapılabilmesi için tebligatlar yapılmaktadır." dedi.


"Veysel Karani Mahallesinde yıllardır yaşayan düşük gelir seviyesine sahip vatandaşlarımızdan 2000 ila 3000 lirayı bulan metrekare rayiç değerleri üzerinden yapılan hesaplamalarla 15 gün içerisinde fahiş rakamların ödenmesi istenmektedir.


Veysel Karani Mahallesinde yıllardır yaşayan vatandaşlarımız makul bir rayiç bedel belirlenmesi halinde ödemelerini yapıp tapularım almayı zaten istemektedirler. Ancak Milli Emlak Müdürlüklerince belirlenen metrekare rayiç bedeller vatandaşlarımızın ödeme gücünün çok üzerindedir. Bu nedenle vatandaşlarımız çaresiz ve mağdur durumdadır." şeklinde açıklamalarda bulunan Yönter, "Ayrıca 6770 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 21. Maddesi “29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Hâzineye Ait Taşınmaz Mallann Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan “31.12.2000” ibaresi “19/7/2003” şeklinde değiştirilmiştir.” şeklindedir. Kanunun gerekçesinde de ifade edildiği üzere hâzineye ait arsalar üzerinde yapılanma olması halinde bu arsalann satışının belediye marifetince belirlenen rayiç bedel üzerinden öncelikle hak sahiplerine yapılması yeterli görülmektedir." diyen Yönter bu kapsamda 4 soru sordu. 


Yönter'in soruları

1- İstanbul Sancaktepe İlçesi Veysel Karani Mahallesi’nde hazine arazisi üzerine bina yapmış vatandaşlarımızın ve taşınmazların sayısı kaçtır?


2- Veysel Karani Mahallesi’ndeki hazine arazileri üzerindeki yapılanmalar kayıtlarda hangi tarihlerde gözükmektedir? 6770 sayılı yasarım 21. Maddesi ile 19/7/2003 tarihine kadar hazine arazileri üzerinde yapılanma olması halinde bu arazilerin satışının belediye marifetince belirlenen rayiç bedel üzerinden öncelikle hak sahiplerine yapılması gerekli değil midir?


3- Hâzineye ait arsalar için rayiç değer tespitinde, hazine arsasının yanındaki şahıslara ait arsa rayiç değerinin 10 katını bulan bir değer tespitinde hangi kriterler esas alınmıştır?


4- Veysel Karani Mahallesinde hâzineye ait arsaların rayiç bedel tespitinin çok yüksek olması nedeniyle yaşanan mağduriyetin giderilmesi ve tespit edilen rayiç değerlerin gözden geçirilerek vatandaşlarımızın ödeyebileceği makul bir rayiç değer tespitinin yapılmasını sağlayacak bir çalışmanız olacak mıdır? Olacak ise bu çalışma ne zaman hayata geçirilecektir?




Geri Dön