16 / 04 / 2024

Şancity için imar artışına Büyükşehir'den ret!

Şancity için imar artışına Büyükşehir'den ret!

Sezen Aksu, Hababam Müzikali gibi ünlülere sahne olduktan sonra Ferhan Şensoy'un Muzır Müzikali'nin ardından yanan Şan Tiyatrosu'nun yerine Şancity Turizm Otelcilik A.Ş. tarafından yapılan Şancity Otel AVM projesinde imar artışına vize çıkmadı...



İstanbul Elmadağ'da yıllarca şov dünyasına hizmet verip, 1985 yılında Ferhan Şensoy’un “Muzır Müzikali”nin ardından yanan Şan Tiyatrosu’nun yerine yapılmak istenen otel ve AVM’yle ilgili, Şişli Belediyesi’nin Haziran ayında onayladığı plan değişikliğine İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden (İBB) izin çıkmadı. 


Şancity için, mevcut planda, kat yüksekliğinin yanı sıra bazı değişiklikler içeren plan değişikliği teklifi Şişli Belediye Meclisi’nden “Oy çokluğuyla” geçtikten sonra önceki gün yapılan İBB Meclisi’nde “Plan kararlarına aykırı” olduğu gerekçesiyle iktidar ve muhalefetin “oy birliği” ile reddedildi.


Şancity için imar artışına Büyükşehir den ret!


Mülkiyetinin büyük bölümü Surp Agop Hastanesi’ne ait olan Şan Tiyatrosunun yerine Şancity Turizm Otelcilik ile Şan Gayrimenkul Geliştirme A.Ş.’ye ait Şancity için, 10 Haziran 2014 tarihinde Şişli Belediye Meclisi’nde plan tadilatı talebi görüşüldü. Teklife konu olan 53 parsel, 1/5000 ölçekli 16 Nisan 2005 tarihli Şişli Dolapdere-Piyalepaşa Bulvarları ve Çevresi Revizyon Nazım İmar Planında Ticaret Alanı’nda kalıyor. Şişli Belediye Meclisi’nde “oy çokluğuyla” uygun bulunan plan değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin önceki gün yapılan meclis toplantısında gündeme geldi. Mevcut planda bir çok değişiklik içeren plan tadilatı ‘Oy birliği’ ile reddedildi.


 

Her kata asma kat!


İBB İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından uygun görülmeyen plan değişikliğiyle ilgili red kararına gerekçe olarak, “İmar yönetmeliğine aykırı olarak, teklife konu olan parselde yapılmak istenen inşaatın 12.50 metre olan kat yüksekliği 14.50 metreye çıkarılmak istenmiştir. Tüm katlarda bağımsız olarak asma kat yapılmasına ve çatı ile bodrum katlarında iskan edilebilen emsal harici alanlara olanak sağlayan ayrıcalıklı plan notları oluşturulmuş, teklifin inşaat alanını ve ulaşım taleplerini artırıcı, Nazım İmar Planı hükümlerine aykırı nitelik taşıdığı” gösterildi.


Şancity için imar artışına Büyükşehir den ret!



Otopark iskana açılmak istendi!


Plan değişikliğiyle ‘Eğimden dolayı açığa çıkan katlardan 1 bodrum kat iskan edilebilir’ ibaresi iptal edilip yapılacak tüm bodrum katlarda otel fonksiyonuna hizmet eden ‘kongre merkezi, tiyatro salonu, çok amaçlı salon vb’ ortak mekanlar ve otopark katlarında servis, bakım ve teşhir alanları yapılabilmesine olanak tanındı. Otopark giriş-çıkışlarına yönelik tünel ile bağlantı ve zemin altından metro istasyonuna bağlantı yapılması talep edildi. Eski planda bodrum katlar sadece otopark olarak gösterilmişti.


Şancity için imar artışına Büyükşehir den ret!



Terasta yüzme havuzu!


Plan değişikliğiyle istenen diğer yapılaşma koşulları da şöyle sıralandı:


“Bodrum katlar otopark olarak kullanılmak koşulu ile imar istikamet hattına kadar yapılabilir. Zemin altı otopark yapılan boş alanların üstleri yeşil alan olarak düzenlenecek. Ticaret, konut ve sağlık tesisi alanındaki bina yüksekliği Cumhuriyet Caddesi’nde 27.50 metre, Elmadağ Caddesi’nde ise 12.50 metre olacak. Teras çatı yapılabilecek. Otel kullanımına hizmet eden açık yüzme havuzu terasta olacak ve toplam teras alanının yüzde 10’unu geçmeyen kapalı mekanlar (duş yeri, tuvalet, lavabo, restoran vb.)oluşturulabilecek.”


Ulaşımdan olumsuz görüş!


Hürriyet Gazetesi'nde Fatma Aksu'nun haberine göre; plan notu değişikliğiyle ilgili, İSKİ Genel Müdürlüğü, Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü ve Kamulaştırma Müdürlüğü’nce ‘uygun’ bulunurken, Ulaşım Planlama Müdürlüğü, “Teklifin ilave yapı artışı getirerek ulaşım taleplerini arttıracağı” tespiti ile, bölgesel ulaşım sistemi açısından “Olumsuz” görüş bildirdi. Ayrıca, söz konusu parselde “korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli eski eser yapılar” bulunduğu ve teklif dosyasında, Koruma Kurulu’nca onaylanan proje hakkında bir bilgi olmadığı belirtildi. 



En gözde mekanlardan biriydi!


Hisseli Harikalar Kumpanyası, Yedi Kocalı Hürmüz, Merhaba Müzik, Çöpçatanın Fendi (Selam Meloş), Sait Hop Sait, Müzikal Kahkaha, Ve 10 yıl Geçti, Sezen Aksu Aile Gazinosu, Hababam Sınıfı Müzikali, Neşe-i Muhabbet, Şen Sazın Bülbülleri, Sade Vatandaş Şvayk Hitler’e Karşı, Carmen, Bizim Şarkılarımız (Nükhet Duru- Timur Selçuk), Artiz Mektebi, Bin yıl Önce Bin Yıl Sonra gibi gösteri sanatlarına ev sahipliği yapan eski Şan Tiyatrosu, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük balkonsuz sinemasıydı. Şan Tiyatrosu, 1985 yılında Ferhan Şensoy’un “Muzır Müzikal”inin ardından çıkan yangında enkaza döndü. Türk tiyatrosu için milat sayılan yangından kalanlar, Sertap Erener’in “Oyun bitti” klibine mekan olmuştu.


Geri Dön