27 / 04 / 2024

Sanifoam, kenaf bitki liflerinden izolasyon malzemesi yaptı!

Sanifoam, kenaf bitki liflerinden izolasyon malzemesi yaptı!

Sanifoam Sünger Sanayi A.Ş., otomotiv sektörü için polyester, poliüretan, polipropilenden ürettiği izolasyon malzemelerine kenaf bitki liflerinden geliştirdiği yeni bir ürünü de ekledi



Daha önce tamamı ithal edilen bu doğal malzemenin ilk müşterisi Accentler için Hyundai olurken, Ford da bazı modellerin tavan ve kapı içi izolasyonları için masaya oturdu.

TÜRKİYEnin çok hızlı gelişen otomotiv sanayisi, yan sanayicileri de yeni ürünler geliştirmeye yönlendiriyor. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesindeki (OSB) Sanifoam Sünger Sanayi A.Ş., (Sanifoam) otomotivde ana sanayi için sanayi polyester, poliüretan, polipropilenden ürettiği izolasyon malzemelerine kenaf bitki liflerinden geliştirdiği yeni bir izolasyon ürünü ekledi. Daha önce tamamı ithal edilen bu doğal malzemeyi Türkiyede üretmek için 2 yıllık Ar-Ge çalışması yapan firmanın ilk müşterisi ise Hyundai oldu. Hyundai, kenaf bitkisinden geliştirilen bu doğal izolasyon malzemesini yeni Accentlerin tavanında kullandı. Sanifoam Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıım Ulkat, Hyundai projenin başından itibaren bize büyük destek verdi. Şimdi diğer otomotiv markalarıyla da görüşüyoruz. Mesela Ford ile bazı modelleri için görüşmelerimiz sürüyor dedi.

Yanmaz sünger de üretti

Perakende sektöründe son tüketicinin yakından tanıdığı temizlik süngerleri de üreten Sanifoamın çok sayıda sanayi sektörü için ara malı üreticisi olduğunu anlatan Sanifoam Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Ulkat, şöyle konuştu: Her fabrikanın bizden aldığı bir şey vardır. Genellikle petrol türevi hammaddeleri kullanırız. Otomotiv sanayisine tavan, motor ve yanlar için ses ve ısı izolasyon malzemeleri üretiyoruz. Bütün büyük markalarla ve neredeyse her sınıf araç için üretimimiz var. Mesela ateşe dayanıklı yanmaz süngerler bu sanayimiz için çok önemliydi. Türkiyede bu ürünü de ilk biz ürettik ve hem otomotive hem de inşaat sektörüne sunduk. Şimdi de doğal fiberlerle ilgili ürünlere yönelik Ar-Ge çalışmalarımızı hızlandırdık. İlk ürünümüz de kenaf bitkisinden yalıtım malzemesi oldu. Bu ürün beyazeşya sektöründe de kullanılabilir. Doğal fiberleri kombine ederek doğal malzeme oranını artırdık ve tamamı ithal edilen bu üründe ithalatı kestik.

Almanlar istemedi

Kenaf fiber konusunda önce Almanyadan ithalat yapmak istediklerini ancak üretici firmanın ürünü çok pahalıya satmaya kalkıştığını anlatan Ulkat, şunları dile getirdi: Hem fiyatı yüksek tuttular hem de satmakta nazlandılar. Biz de kendimiz üretebilir miyiz diye araştırmaya başladık. Bir süre sonra üretim için gerekli makineleri de kendi arkadaşlarımızla tasarladık. Üretimimiz başarılı olduktan sonra Almanlar işbirliği teklif ettiler ancak artık onlara ihtiyacımız kalmadı.

200 kişilik istihdam

YILDIRIM Ulkat, 200 kişilik istihdamları olduğunu Çerkezköy dışında Bursada da bir üretim tesisi kurduklarını anlattı. Ulkat, yeni yatırımla Çerkezköy fabrikasının kapasitesini de yüzde 30 artıracaklarını belirterek, Üretim yaptığımız her alanda Ar-Ge projeleriyle yeni ürün geliştiriyoruz. Her yıl 3 yeni ürün olmalı diye bir ilke edindik dedi.

Sanayiye uygun bitki

KENAF dünya genelinde endüstride ideal bir lif kaynağı olarak kullanılıyor. Anavatanı Afrika olan bitki, pamuk ve bamya ile aynı familyadan. Şu anda endüstriyel değeri anlaşıldığı içinh ABDnin birçok bölgesinde yetiştiriliyor. Kağıt üretmi için de çok uygun olan Kenaf, hızlı büyüyor ve 4-5 aylıkken 3-4 metre boya ulaşabiliyor. Türkiyede yetiştirilmesi daha önce denenmiş ancak Türkiyedeki sanayide yaygın kullanılmadığı için vazgeçilmiş. Sanifoam Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Ulkat, Biz önümüzdeki dönemde sanayiden gelecek talebe göre ülkemizde bu bitkinin tarımını da geliştirmeye çalışacağız dedi.
Sabah/Sadi Özdemir


Geri Dön