20 / 04 / 2024

Sanko Holding, 2010'da 476 milyon dolarlık ihracat yaptı!

Sanko Holding, 2010'da 476 milyon dolarlık ihracat yaptı!

Türkiye'nin önemli sanayi kuruluşlarından Gaziantep merkezli Sanko Holding, kriz döneminde yatırımlarını sürdürdü. Holdingin yönetim kurulu başkanı Abdülkadir Konukoğlu, kriz döneminde yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını söyledi



şžirket, bu dönemde 1 baraj ve 2 hidroelektrik santralini bitirirken, rüzgar santrali ve tekstil alanında da yeni yatırımlara imza attı.
 
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Türkiye'nin 2001 krizinden çıkardığı dersler sayesinde küresel krizi başarıyla atlattığını söyledi. Konukoğlu, Türkiye'nin dünyada krizden en önde çıkan ülkelerden biri olması gibi, Gaziantep'in de Türkiye'de ilk çıkan şehirlerden biri olduğunu kaydetti. Kriz döneminde yatırımın faydalarına işaret eden Konukoğlu, işçinin daha kolay bulunduğunu, makine maliyetlerinin düşük olduğunu ifade etti. İşadamı, ayrıca yatırımın erken bitirilebildiğini, bunun da üretime erken geçme ve daha fazla faiz ödememe imkanı sağladığını kaydetti. Kriz döneminde yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını vurgulayan Konukoğlu, krizi fırsata çevirerek 1 baraj ve 2 hidroelektrik santrali (HES) bitirdiklerini ve yine bu dönemde rüzgar santrali ve tekstilde de yatırımlarının olduğunu ifade etti.

107 ülkeyle ilişkileri olan Sanko, 2010'da 476 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bu yıl ise ihracatın yüzde 10-15 artırılması hedefleniyor. Holdingin yönetim kurulu başkanı Konukoğlu, dünyanın büyüyen devi çin'e dahi ihracat yaptıklarını belirterek, 'çin ve Hong Kong'a geçen yıl 18,7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bundan 3-4 yıl önce 'tekstil bitti, artık bu sektörden çıkılması gerek' deniliyordu. Hiç öyle değil. Tekstil, ölüye de diriye de gerek.' ifadelerini kullandı. 10 yıl önce, 'Eğer çinliler, bir gömlek ve bir atlet daha fazla giymeye başlarsa pamukta ve tekstilde büyük patlama olur.' dediğine işaret eden Sanko'nun patronu şöyle konuştu: 'Bugün çinliler tek tip giyimden ziyade istediği gibi giyinmeye başladı. Eskiden biz çin'den pamuk alırdık, şu anda çin pamuk ithal ediyor. Avrupa, Uzakdoğu'dan gelen malların hem kalitesinden memnun değil, hem de artık çin, kolay kolay kumaş ve iplik satmıyor. Konfeksiyon satıyor. Onun için Türkiye konfeksiyon ithalatına antidamping önlemleri getirmeye çalışıyor.'

Konukoğlu, genel seçimlerin ekonomiyi olumsuz etkilemeyeceğini, Başbakan'ın seçim sürecini iyi yönettiğini kaydetti. 'Yarın seçim ekonomisi uygulanır, ekonomi bozulur' görüşüne katılmayan Konukoğlu, 'Başbakan daha önce de seçime girdi, seçim ekonomisi uygulamadı. Burada mühim olan Türkiye'nin kendi menfaatidir, partilerin değil. Başbakan da Türkiye'nin menfaatini önde tutuyor.' şeklinde konuştu. Yargı reformuna da değinen Konukoğlu, yargıda dosya çokluğundan ötürü kararların çok geç çıktığına işaret etti. Bunun önüne geçmek için mahkeme sayısının artırılmasını isteyen Konukoğlu, 'Büyük şirket olduğumuz için bizim de davalarımızdan uzayanlar oldu ama çabuk bitenler de oldu. Bunun da sebebi, kadrosuzluk ve daire sayılarının az olması.' dedi.
Zaman/NURULLAH KAYA, ADEM YILMAZ


Geri Dön