28 / 03 / 2024

Şanlıurfa Göbeklitepe'de kazılar 80 yıl sürecek!

Şanlıurfa Göbeklitepe'de kazılar 80 yıl sürecek!

Şanlıurfa'da bir tepe üzerine kurulu olan Cilalı Taş Devri'nden kalma, dünyanın en eski dini yapılar topluluğu bilinen Göbeklitepe Höyüğü'nde arkeoloji tarihi yeniden yazılıyor. Göbeklitepe'de kazıların 80 yıl devam edeceği bildirildi...



Şanlıurfa'da bir tepe üzerine kurulu olan Cilalı Taş Devri'nden kalma, dünyanın en eski dini yapılar topluluğu bilinen Göbeklitepe Höyüğü'nde arkeoloji tarihi yeniden yazılıyor. Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan, "Alanda jeoradar taramalarla 24 tane tapınak tespit edildi. Şu anda sekizinci tapınağın kazısı gerçekleştiriliyor. Arkeolojik kazı 70 80 yıl devam edecek diyebiliriz." dedi.


İlk kez 1983 yılında fark edilen Göbeklitepe, 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından ortaklaşa yürütülen kazılarla gün yüzüne çıktı. Yerleşim ve tarım kavramlarından çok uzak olan avcı ve toplayıcı insan toplulukları zamanında şehir hayatına henüz geçmeden inşa edilen ilk tapınak olan Göbeklitepe, Standford Üniversitesi başta olmak üzere birçok yabancı üniversite tarafından da son yılların “en büyük arkeolojik keşfi” olarak gösteriliyor. 12 bin yıl öncesinde nasıl tasarlandığına cevap bulunamayan tapınak, Mısır Piramitleri’nden 7500 yıl ve İngiltere’deki Stonehenge’den 8000 yıl önce inşa edilmiş olmasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Göbeklitepe'deki arkeolojik kazılarla ilgili Cihan Haber Ajansı muhabirine bilgi veren Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan, "Dünyanın ilk mimari kalıntıları olması yönüyle çok önemli. Bu kadar bilinçli ve sistemli olması insanı hayrete düşürüyor. Göbeklitepe'de arkeoloji tarihi yeniden yazılıyor. Hakim düşünce 'insanın her dönemde bir bilgi birikimi, bir mimari kabiliyeti olduğu ve bunun uygulandığı' şeklindedir." dedi. Ercan, "Alanda jeoradar taramalarla 24 tane tapınak tespit edildi. Şu anda sekizinci tapınağın kazısı gerçekleştiriliyor. Arkeolojik kazı 70 - 80 yıl devam edecek diyebiliriz." diye konuştu. Göbeklitepe, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Çocuklarıyla Eskişehir'den Göbeklitepe'ye gelen Oğuz Özyurt, "Fazla bir bilgimiz yoktu. Sadece gezilecek yerler hakkında bilgi verdiler. Balıklıgöl ve Eyüp Peygamber ziyareti sonrası buraya gelmek nasıp oldu." dedi. Eşi ile İstanbul'dan gelen Tarkan Şahin ise, şunları söyledi: "Göbeklitepe'nin 12000 yıl önce yaşamış insanlarla ilgi olduğunu biliyorum. Böyle bir atmosferin içinde olmak insanın ilgisini çekiyor. Hala bazı şeylerin aşınmadan günümüze kadar geldiğini görmek güzel." ÇİFT SÜREN KÖYLÜ ORTAYA ÇIKARDI İnsanlık tarihini değiştirecek çok önemli bulguları barındıran Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın Örencik köyünden Şavak Yıldız’ın 1983 yılında tarlasını sürerken bulduğu oymalı taşı müzeye götürmesiyle ortaya çıktı. Tarlasından çıkan taşı tarihi değeri olabileceği düşüncesiyle müzeye götüren Yıldız, dünyadaki arkeolojik bilgileri yerle bir eden 12 bin yıllık Göbeklitepe tapınağının ortaya çıkartılmasına vesile oldu. Türkiye’de ve dünyada Göbeklitepe'nin tanıtımını hızlandırmak amacıyla Doğuş Grubu ana sponsorluğunda Göbeklitepe Tanıtım Projesi hazırlandı. İlk kez 1983 yılında ortaya çıkan ve dünyanın en büyük arkeolojik keşfi olarak kabul edilen Şanlıurfa Göbeklitepe, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne de alındı.


Zaman Gazetesi


Geri Dön