19 / 04 / 2024

Şanlıurfa Harran Surları onarılacak!

Şanlıurfa Harran Surları onarılacak!

Şanlıurfa’nın konik kubbelli evleri ve tarihteki ilk İslam Üniversitesi'nin kalıntılarıyla bilinen Harran ilçesinin tarihi surlarının onarılacağı bildirildi



İl Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığının finansmanıyla 4 kilometrelik Harran şehir surlarının röleve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hizmet alımını yaptıklarını belirtti.
        
Yıldız, şu bilgiyi verdi:
        
"Projeler tamamlandı ve Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nda görüşülerek uygun görüldü. Harran Kalesi ile birlikte Harran surlarının onarım işi de Kültür ve Turizm Bakanlığımızın 2011 yatırım programına alındı. 2011 yılında Harran şehir surlarının restorasyon ve çevre düzenleme, uygulama işlerini ihale edeceğiz. Harran Şehir Surları ilk defa kapsamlı bir şekilde onarılacaktır."
        
-HARRAN ŞEHİR SURLARI
        
Elips şeklindeki Harran şehri, bazı kaynaklara göre 8, bazı kaynaklara göre ise 6 adet kapısı, 187 adet burcu olan, kesme taşlardan inşa edilmiş müstahkem bir sur ile çevrilmiştir.
        
Surların dışında yer alan ve günümüzde toprakla dolmuş olan hendeğin eskiden su ile dolu olduğu bilinmektedir. Şehrin güneydoğu köşesinde kesintiye uğrayan surların yerini içkale tamamlamaktadır. Harran surları günümüzde yer yer yıkılmış olmasına rağmen çepeçevre izlenebilmektedir. Kapılardan sadece Halep Kapısı ayaktadır.
AA


Geri Dön